Més de 100 professionals debaten sobre les accions contra la pobresa energètica a una jornada celebrada al Parc Central del Vallès
El Parc Central del Vallès ha acollit aquest matí la jornada “Eines per a l’acció contra la pobresa energètica”. Una trobada organitzada per l’Ajuntament de Sabadell, la Diputació de Barcelona, Ecoserveis i Cooperativa Tarpuna, durant la qual més de 100 professionals catalans han debatut sobre aquest fenomen. La jornada ha comptat amb la presència del tinent d’alcalde de Presidència, Economia i Serveis Centrals, Josep Ayuso; la diputada adjunta de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Mercè Rius; i el regidor de Sostenibilitat, Lluís Monge. Una de les ponències, Pobresa Energètica a Catalunya, ha anat a càrrec del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó.
El tinent d’alcalde, Josep Ayuso, ha destacat l’alt valor de la trobada, que “ens permet intercanviar experiències, bones pràctiques i coneixements per lluitar contra aquesta situació”. Ayuso ha subratllat que “a casa tots els ciutadans i ciutadanes hem de poder tenir unes condicions i serveis que ens permetin una qualitat de vida digna” i per això és necessari que des dels diferents àmbits i administracions s’actuï per “evitar una fractura energètica a la societat” i els seus efectes sobre la ciutadania. En aquest sentit, ha destacat com els Ajuntaments estan treballant per donar suport a les persones que estan patint les conseqüències de la pobresa energètica i també amb mesures com la promoció de l’estalvi i eficiència energètica.
Per la seva banda, la diputada de Medi Ambient, Mercè Rius, ha qualificat la jornada com “una trobada pionera en un tema malauradament tan actual com és la pobresa energètica”. Així mateix, s’ha referit a la manca de coneixement per part de la societat en general sobre els consums energètics. “Això s’agreuja perquè la factura és difícil d’interpretar i tampoc no sabem veure quanta energia consumim. En aquest sentit, mesures d’estalvi energètic poden ajudar a pal·liar les situacions de pobresa energètica”.
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha destacat “la necessària tasca dels serveis socials davant situacions de pobresa energètica” i ha plantejat “un abordatge rigorós i global de les situacions de desigualtat i pobresa”.
La jornada s’ha orientat a l’intercanvi d’experiències, la cerca d’eines i propostes per coordinar i avançar en els dispositius d’actuació per atendre tant les persones que no poden fer front a les factures dels subministres bàsics d’energia [electricitat i gas] i aigua com les que poden mantenir condicions de temperatura òptimes a les seves llars.
Algunes de les alternatives que s’han presentat a la jornada per poder establir sinergies entre tots els implicats són: capacitació energètica a professionals del sector i usuaris finals, campanyes de comunicació, implicació de tots els agents implicats, transparència del mercat elèctric o dinamització de dispositius locals de captació de recursos.
Pobresa energètica
Diverses fonts apunten a un quart de la població en risc de pobresa energètica a Catalunya, amb especial atenció als col·lectius vulnerables com gent gran, famílies amb pocs ingressos i infants a càrrec o persones dependents. Nous col·lectius s’han sumat a aquesta bossa de persones vulnerables arran de situacions d’atur estructural o caiguda d’ingressos de forma sobtada.