PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Fira Sabadell acull l’acte de reconeixement a les persones participants als programes d’acollida de la ciutat i a la xarxa antirumors

Ahir per la tarda, i sota el títol “Sabadell, teixint la convivència”, va tenir lloc a Fira de Sabadell l’acte de reconeixement a les persones que han participat en els programes d’acollida i a la xarxa antirumors de la ciutat de Sabadell durant el curs 2013-2014.

L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, va assenyalar en la trobada d’ahir: “A Sabadell treballem per impulsar polítiques d’inclusió, tot i que la nostra societat històricament tendeix a excloure diferents col·lectius. Ha passat amb les dones i també amb l’homosexualitat, però lluitem per combatre aquest fenomen. Hem d’estar atents perquè existeix i es manifesta de diferents maneres, però no podem caure en aquesta tendència perquè en realitat tots tenim cabuda a la societat i tots tenim coses que aportar”. L’alcalde ha afegit també que “pel que fa al concepte de la justícia, hem de ser conscients que reclamar obligacions també vol dir donar drets i reconèixer la ciutadania de les persones. A més, cal garantir la dignitat de tots i cadascun d’ells”.

Xavier Bosch, director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, va agrair la invitació al tancament dels programes d’acollida i va afirmar que “enguany us he de felicitar per la tasca feta amb la xarxa antirumors. Una feina ben feta i amb un alt nivell de participació que és un exemple a seguir. Sabadell és una ciutat pionera en l’acollida dels nouvinguts i, a més, he de dir que treballeu intensa i eficaçment. Des de la Generalitat ens agradaria que aquest model de feina s’estengués arreu de Catalunya, per això us avanço que estem a punt d’aprovar una Llei d’acollida perquè a tots els pobles hi hagi un servei com el de Sabadell”.

Finalment, el president delegat de l’Àrea d'Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol, també va felicitar l’Ajuntament de Sabadell per la tasca que porta  a terme i va dir: “Quan parlem d’immigració no podem obviar que darrera també hi ha un esforç d’integració, un fenomen que hem de ser capaços de convertir en oportunitat. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona fa programes que també lluiten contra els rumors. Aquí, per exemple, ho hem fet formant agents antirumors que ajuden a fomentar la convivència”.

En el decurs d'aquesta trobada, es van visualitzar imatges dels programes realitzats i hi va haver un agraïment a l'esforç de cadascun dels participants, així com de les entitats de Sabadell que treballen a diari en la seva implementació, destacant Càritas Sabadell, CNL (Centre de Normalització Lingüística), CEAR (Comissió d’Ajuda al Refugiat), Creu Roja i SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants). A més representants dels diferents programes van explicar la seva experiència sobre l’escenari.

També s’ha reconegut la implicació dels ciutadans a la xarxa antirumors de Sabadell. La Xarxa, impulsada l’any passat continua endavant gràcies a la participació de molts ciutadans i ciutadanes i al projecte C4I, Communication for Integration, projecte co-finançat pel Consell d’Europa i la Unió Europea, en el qual participa la ciutat de Sabadell juntament amb altres 10 ciutats europees. L’objectiu del projecte és lluitar contra els prejudicis i estereotips existents cap la població estrangera, contrarestant-los amb dades fonamentades a fi d’apaivagar aquestes “falses veritats”. Aquesta tasca la realitzen diferents “agents antirumors” que actuen en xarxa.

Actualment, la xarxa antirumors està constituïda per membres de l’actual Comissió de la Convivència de Sabadell on col·laboren diverses entitats ciutadanes, partits polítics, associacions (d’immigrants, veïnals...), diferents professionals de l’Ajuntament així com també ciutadans que han realitzat el curs de formació per a agents antirumors. Durant la trobada, es va presentar el vídeo “Desmuntant rumors”.

L’acte d’ahir va ser conduït per la locutora sabadellenca Clara Borrell i va comptar amb les actuacions de la Xixa Teatre, entitat que treballa per desmuntar rumors i estereotips negatius associats a la diversitat cultural i participa també a la xarxa antirumors de Sabadell.

Una vegada acabat l’acte, es van lliurar els certificats a les persones participants.

Dades programes d’acollida

Durant el període 2013-2014, prop de 3.000 persones han participat en els programes d’acollida que s’han fet a la ciutat de Sabadell, tant des de  la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l’Ajuntament de Sabadell com per part de les entitats citades anteriorment. S’han realitzat 26 sessions d’acollida, tallers de coneixement de l’entorn i d’apropament al món laboral, amb 400 participants; 32 cursos de català inicials i bàsics del CNL amb un total de 791 participants; més de 400 participants a programes específics per a dones; més de 7.600 atencions per part del Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants; i 15 participants (8 joves d’origen immigrant i 7 persones majors de 65 anys) al taller de cuina 2.0 d’intercanvi de coneixements de cuina i noves tecnologies.