PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La revista Vallesos rememora els 75 anys del final de la Guerra Civil a un acte al Museu d’Història

La revista, que acaba de rebre el premi a la millor revista en català de 2013, es presentarà al MHS el proper 12 de juny, a les 7 de la tarda

La revista-llibre Vallesos Gent, terra i patrimoni, presentarà el seu nou número de la publicació aquest dijous, 12 de juny, a les 7 de la tarda. Serà al Museu d’Història de Sabadell (c. de Sant Antoni, 13). Aquest número dedica la seva part central a fer memòria dels 75 anys del final de la Guerra Civil al Vallès, i també inclou un perfil dedicat a Lluís Subirana, activista cultural sabadellenc mort recentment i de qui se’n farà una recordança.

L'acte comptarà amb la participació de l'historiador i arqueòleg Genís Ribé, que documenta la presència de la Legió Condor a Sabadell el febrer de 1939, com també el testimoniatge d'aquells fets per part de Francesc Garriga i de l'exili forçat a França de Diana Plans.

La figura de Lluís Subirana serà glossada per l'historiador Josep Lluís Martín Berbois, el director de l'Arxiu Històric de Sabadell, Joan Comasòlivas, i l'expert sardanista Jordi Saura. Clourà l'acte el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sabadell, Quim Carné.

El número 7 de la revista documenta la retirada republicana, l'ocupació franquista i la imposició del nou règim feixista als pobles i ciutats del Vallès, i inclou dues aportacions del Museu d’Història de Sabadell.

Aquesta edició relata fets com ara els darrers bombardejos feixistes tràgics, el reagrupament de les Brigades Internacionals a la Garriga, l'explosió mortal d'un camió de l'exèrcit republicà a Llinars, l'establiment de la Legió Còndor de Hitler a Sabadell, el retorn dels amos a les fàbriques a Terrassa, les primeres grans concentracions falangistes a Granollers o l'execució d'alcaldes republicans de Parets i Mollet, entre d'altres.

Amb una carpeta àmplia, de 124 pàgines, la publicació semestral rememora la retirada republicana i l'ocupació franquista dels pobles i ciutats vallesanes, amb una aproximació als fets principals que s'hi van produir. Compta amb valuosos testimonis personals d'aquells dies de por i de desesperança i de la dura repressió a tots nivells que llavors imposava el nou règim feixista. Uns fets que són contextualitzats en una entrevista a fons amb el catedràtic d'Història Contemporània Josep M. Solé i Sabaté, expert en la Guerra Civil, l'exili republicà i el franquisme. "A Catalunya, la guerra la va perdre tothom, també els vencedors", hi afirma Solé i Sabaté, que ho argumenta dient que la classe empresarial catalana, que havia estat perseguida per la revolució, va haver de dimitir de l'exercici polític. "Guanyen la guerra però alhora la perden, perquè poden dirigir la societat econòmicament, però políticament, ideològicament i culturalment hauran de renunciar als seus propis valors i això és terrible", indica.

A través de les cròniques de periodistes, historiadors i estudiosos diversos, Vallesos fa una mirada atenta als fets locals més destacats d'aquells dies del gener i febrer de 1939, així com també a les primeres mesures polítiques i repressives que els mesos posteriors imposaria el nou sistema franquista, amb una dictadura militar que s'allargaria durant prop de quaranta anys.