PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

60 joves en atur dels barris del nord i del sud de la ciutat participen en projectes anuals del Vapor Llonch per millorar les seves expectatives laborals

Aquesta activitat s’emmarca en el programa Treball als Barris, que permet la contractació de veïns i veïnes d’aquestes zones

Joves participants en programes de formació i treball del Vapor Llonch estan realitzant pràctiques formatives en benefici de la ciutat. Des de principis d’any estan en funcionament dues Cases d’Oficis adreçades a 20 joves i també una acció integrada en marxa per a 40 joves més.

Tal com ha comentat Josep Ayuso, tinent d'alcalde de l'Àrea de Presidència, Economia i Serveis Centrals, en la roda de premsa d’aquest matí: “l’ocupació és una de les principals preocupacions de la ciutadania. I des del Vapor Llonch ens preocupem per formar, capacitar i professionalitzar els joves perquè puguin aconseguir una inserció laboral que sigui definitiva. És la millor forma que tenim per fer front a aquets temps d’alta desocupació”.

Lluís Monge, regidor de Promoció Econòmica, ha comentat que “aquests 20 joves faran 6 mesos de pràctiques i tindran 6 mesos de contracte laboral a promoció econòmica, formació i experiència laboral, per aconseguir el nostre principal objectiu: que trobin feina”.

Respecte a les Cases d’Oficis s’estan desenvolupant dues especialitats, una d’horticultura i l’altre de multimèdia. En concret, els 10 joves del grup d’horticultura estan realitzant pràctiques de plantació o prevenció i tractament ecològic de les plagues a l’hort de la Font dels Plàtans de 4.000 m2 al costat de Ribatallada, al Ripoll. L’altre grup de 10 joves està realitzant les seves pràctiques formatives associades a la producció de material audiovisual que pugui complementar, per exemple, webs municipals corporatius d’interès ciutadà.

Casa d’Oficis està adreçat a joves d’entre 16 i 25 anys en situació d’atur per capacitar-los professionalment i possibilitar el seu accés posterior al mercat laboral. Aquest projecte consta d’una primera etapa formativa de sis mesos seguida de sis mesos laborals, amb el corresponent contracte.

Totes les persones que integren les Cases d’Oficis que estan en marxa actualment tenen estudis secundaris obligatoris, ja que és imprescindible per formar part d’aquest programa. Per a la majoria significa el primer contacte amb el sector de l’horticultura o multimèdia i, també per a la majoria dels casos, suposa el seu primer contacte amb el món laboral.

Pel que fa a l’acció integrada hi ha un grup de 40 joves menors de 29 anys. En aquest cas, no es requereix tenir estudis secundaris i s’estan formant en els oficis d'hostaleria, atenció a la infància, instal·lacions i tecnologies. Els alumnes que superin aquesta fase formativa seran contractats  per 4 mesos.

Treball als Barris

Tots aquests joves pertanyen als barris de l’entorn del Ripoll i del districte sisè. Aquest fet és degut a què aquestes Cases d’Oficis s’emmarquen dins els programes Treball als Barris que permet la contractació de veïns i veïnes en situació d’atur d’aquestes parts de la ciutat. Es tracta d’una acció vinculada a la millora integral d’aquestes zones de Sabadell associades a les actuacions del Pla de Barris. Als projectes impulsats pel Departament de Territori i Sostenibilitat s'hi afegeixen aquests programes del Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant el Servei d'Ocupació de Catalunya.

La idea és desenvolupar una acció integral. Per recuperar un barri s’han plantejat actuacions estrictament urbanístiques acompanyades d’accions de caire econòmic i social adreçades directament als veïns i veïnes. De fet, l’Ajuntament de Sabadell ha estat treballant en els últims anys mitjançant el projecte Pla de Barris primer en la zona Nord i després també a la zona Sud, i actualment en tots dos barris gràcies al projecte Treball als Barris.

Hores d’ara, un total de 158 persones en atur estan participant en els programes d’ocupació i de formació organitzats per l’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch tant del Ripoll com del sud. Un altre element de suport a aquestes persones per facilitar el seu accés al mercat de treball, és l’activació de serveis d’orientació laboral i de suport a la recerca de feina al qual també es podran acollir la resta de veïns i veïnes del barri. En total es preveu atendre 600 persones a través d’aquest serveis.