Sabadell se suma a la campanya per als malalts de Crohn i colitis ulcerosa No puc esperar! gràcies a la col·laboració dels comerços i establiments de restauració i hostaleria de la ciutat
La iniciativa està destinada a totes les persones que, a causa d’un problema de salut no contagiós, poden necessitar utilitzar urgentment un lavabo
Els comerços i els establiments de restauració de Sabadell s’han adherit a una campanya per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per alguna malaltia inflamatòria intestinal, principalment Crohn i colitis ulcerosa.
L’Ajuntament de Sabadell ha presentat aquest matí el projecte No puc esperar!, de la mà de l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i de l’Hospital de Sabadell. De fet, el projecte va néixer el passat mes de desembre impulsat per la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona i ACCU Catalunya.
Sabadell es converteix, així, en la segona ciutat catalana –i en la primera de la província de Barcelona– que s’adhereix a aquest projecte destinat a totes les persones que, a causa de la malaltia inflamatòria intestinal, poden necessitar utilitzar urgentment un lavabo. La campanya s’ha ampliat a altres grups de pacients, també amb un problema de salut no contagiós, com els pacients ostomitzats, pacients colectomitzats i pacients intervinguts de càncer de recte.
El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sabadell, Josep Ayuso, ha destacat que “Sabadell s’ha abocat en aquesta campanya perquè donarà resposta a una necessitat social i, alhora, servirà per conscienciar dels problemes que pateixen els afectats de Crohn i colitis ulcerosa.” Ayuso també ha agraït la sensibilitat dels comerços de la ciutat i ha dit que “tal i com ja és tradició a Sabadell, els establiments de restauració i hostaleria han demostrat la seva solidaritat amb els ciutadans i ciutadanes que tenen un problema de salut i això és un valor afegit del nostre comerç”.
De la seva banda, la coordinadora del projecte “No puc esperar”, Àngels Roca, ha confessat sentir-se “emocionada” per la posada en pràctica d’aquesta campanya especialment per la repercussió que tindrà en els pacients i perquè “l’èxit del projecte és fer visible la malaltia a la societat”.
En aquest mateix sentit, el responsable de la Unitat de Malalties Inflamatòries Intestinals de l’Hospital de Sabadell, Xavier Calvet ha assenyalat “estem convençuts que hi ha un grup de pacients als quals aquesta campanya els suposarà un canvi substancial en la seva qualitat de vida”.
Lluís Torralba, responsable del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya també ha fet palès el seu suport a la campanya i ha dit que “la iniciativa és molt important des del punt de vista d’intervenció comunitària, atès que millorarà la qualitat de vida de les persones afectades”.
L’adhesió a la campanya per part de les associacions de comerciants i d’hostaleria significa que alguns dels seus establiments associats permetran als portadors de la targeta autoritzada No puc esperar! la utilització gratuïta dels seus lavabos. La targeta per demanar l’accessibilitat urgent als lavabos és vigent en diversos països, com els Estats Units, la Gran Bretanya, Austràlia, Nova Zelanda, el Canadà, França i Bèlgica, però només té suport per llei en alguns estats dels Estats Units.
A Sabadell s’hi han adherit 52 equipaments municipals i 37 establiments comercials i hostalers, tot i que la xifra es pot anar ampliant perquè es tracta d’un projecte dinàmic. Els establiments adherits disposaran d’uns adhesius identificatius i uns fullets informatius.
Dia mundial de les malalties inflamatòries intestinals
Coincidint amb la Celebració del Dia Mundial de les Malalties Inflamatòries Intestinals, que es commemora el 19 de maig, Sabadell acollirà una jornada de sensibilització el proper diumenge, 18 de maig, al matí. L’objectiu és conscienciar la població sobre aquestes patologies i sobre com afecten la qualitat de vida dels pacients.
Les activitats estan organitzades pel Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa (GETECCU) i l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU), amb el suport de l'Ajuntament de Sabadell, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de la Societat Catalana de Digestologia, i amb la col·laboració d’Otsuka Pharmaceutical, Poly Klyn i TMB.
El programa preveu que, el diumenge, a partir de les 11.15 h es facin xerrades sobre aquestes malalties al Casal Pere Quart, on es presentaran iniciatives per ajudar els pacients que les pateixen. A partir de les 12.15 h, es faran activitats lúdiques a la plaça del Dr. Robert.
Què és la malaltia inflamatòria intestinal (MII)?
La malaltia inflamatòria intestinal (MII) és una malaltia crònica que afecta l’aparell digestiu que, de moment, no es pot curar i que no és contagiosa. La malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa són les principals malalties inflamatòries intestinals. Ambdues causen inflamació del tub digestiu, fet que pot causar dolor, diarrees i sagnat. Els símptomes més comuns són: dolor abdominal, recargolaments freqüents, a vegades sagnat rectal, anèmia (que pot causar marejos o cansament), fatiga (cansament extrem), disminució de la gana, pèrdua de pes i també febre. En la malaltia inflamatòria intestinal s’alternen períodes d’activitat amb símptomes importants (coneguts com brots o crisis), amb altres períodes en què la malaltia s’atenua (fases de remissió).
Segons les dades que es van donar a conèixer amb motiu del Congrés de la Organització Europea de Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (ECCO) 2013, la MII afecta més de 2,2 milions de persones a Europa i 5 milions a tot el món. S’estima que a la zona d’influència de l’Hospital de Sabadell hi ha uns 1.000 pacients de malaltia inflamatòria intestinal, dels quals uns 100 serien candidats a disposar del carnet No Puc esperar!