El Sabadell Smart Congress tanca amb una assistència superior als 450 congressistes
La segona edició consolida el certamen en l’àmbit de les "Smart cities" de mida mitjana i petita, on viuen 3/4 parts de la població europea
El Congrés de Ciutats Intel·ligents que ha tingut lloc el 3 i 4 d’abril a Sabadell ha aconseguit atreure l’atenció de 450 congressistes, amb forta presència representació d’ens locals, entre els quals una vintena d’alcaldes i alcaldesses. A més, aquests any hi ha hagut força presència d'universitats, centres de recerca i empreses de l'àmbit de la consultoria en la temàtica "Smart city". Així mateix, s’ha mantingut una presència important d'empreses fabricants de tecnologies o proveïdores de serveis tecnològics i de telecomunicacions.
Quant a les ponències, cal destacar la presència del continent americà, tant Nord-Amèrica amb el representant del MIT, com Sud-Amèrica amb els alcaldes de Vicente López i Penco, i el representant de "Smart Cities Chile", i del Banc Interamericà de Desenvolupament. Llatinoamèrica serà un continent amb grans oportunitats d'inversió en l'àmbit de les tecnologies urbanes, ja que està en ple creixement urbanístic i demogràfic. A més, s'han fet 2 sessions en paral·lel, i un espai més informal de presentacions en petit format, l' Speaker's corner.
Tal i com ha afirmat aquest matí l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, “hi ha hagut bona resposta dels participants i el més important és entendre que el món smart no és una finalitat en si mateix sinó una estratègia de canvi i millora per a les persones i pels serveis, per ser més respectuosos ecològicament i més transparents. La tecnologia és un mitjà que té repercussions directes en la millora dels serveis públics”.
D’altra banda, el congrés, també ha tingut un espai d'exposició, que ha comptat amb una quinzena d'expositors, amb important presencia de la mobilitat elèctrica i hibrida, així com empreses gestores dels serveis urbans vinculades a l'aigua i els residus.
Paral·lelament al congrés ha tingut lloc un concurs d’aplicacions mòbils (apps), dotat amb 1.500 euros per a l’aplicació guanyadora, que ha estat Ubicat.
Aquesta aplicació integra un gran nombre de serveis municipals i, per tant, pot oferir informació sobre salut, comerç, turisme, transport, cultura,... en un únic aplicatiu.
Un dels elements que destaca de l’aplicació és l’ús de fonts Open Data i que es pot instaurar de manera molt idònia a ciutats mitjanes i petites.
Hi ha hagut dues altres aplicacions finalistes, que han estat Appark & Go, que permet reservar una plaça d’aparcament subterrani oferint a l’usuari un preu inferior al preu de la zona blava, On Fan, que recomana plats de restaurants. Totes dues propostes han rebut com a obsequi dispositius electrònics.
En total s’hi han presentat 16 propostes d’aplicacions al concurs d’app. L’objectiu ha estat buscar aplicacions mòbils funcionals que beneficiïn els ciutadans, empreses o administracions públiques de Sabadell. Per tant, l’objectiu d’aquest certamen és premiar les aplicacions mòbils més innovadores que contribueixin a crear o millorar els serveis i activitats que presten els municipis incloent, per exemple, el comerç, el turisme, la mobilitat urbana, la salut o l’educació.
Entre les candidatures presentades, hi ha hagut temàtiques molt variades, totes elles amb el nexe comú de tenir relació amb els serveis i activitats d'un municipi. Les propostes presentades han estat productes de pimes i persones emprenedores dedicades al sector de les tecnologies.