L’Ajuntament ha posat en pràctica diverses accions per tal d’oferir activitats culturals gratuïtes o amb preus assequibles
L’Ajuntament de Sabadell està treballant activament perquè la crisi econòmica no impedeixi gaudir d’activitats culturals de manera gratuïta o a un preu assequible, amb iniciatives que inclouen descomptes o promocions i poder accedir a una amplia i variada programació dirigida a tots els públics.
Exemple d’això és que tota la programació d’activitats de foment de la cultura que es fan a la xarxa de les 7 biblioteques municipals, han estat i continuen sent gratuïtes.
Els Museus d’Art i d’Història de la ciutat, juntament amb l’Arxiu Municipal són motors de la recerca i divulgació de la història i l’art en general i, especialment de Sabadell. Són serveis gratuïts amb activitats gratuïtes – visites guiades, sortides, conferències...- i que solen tenir algunes activitats de pagament en forma de tallers, sempre, però, amb preus molt ajustats.
Pel que fa als teatres la Faràndula, Principal i Estruch s’ha posat en marxa un nou pla de creació i fidelització de públics, amb una gran campanya que ha permès mantenir els nivells de consum cultural d’anys anteriors.
Descomptes que s’han mantingut :
TR3SC: 20%. Molt utilitzat pel propi sector d’aficionats al teatre.
Es beneficien d’aquest descompte els socis del Club.
Màxim d’entrades per carnet: 2
ABONATS OSV I SOCIS JJMMS: 20% (només per la Temporada de Música Simfònica). Es beneficien d’aquest descompte els abonats a la temporada que volen comprar més entrades i els socis de Joventuts Musicals.
Descomptes incorporats en aquesta temporada 2013-2014:
TINKODI (TK): 20%. L’Eina per premiar a l’usuari i fidelitzar-lo.
Codi que s’obté en comprar una entrada.
Consisteix en un descompte del 20% en la compra d’entrades.
El codi apareix en el correu electrònic que rep el comprador en línea i es facilita per escrit als compradors de taquilla.
S’ha d’introduir en el moment de la compra en línea o indicar-ho al venedor si la compra es fa per taquilla.
Màxim d’entrades que es poden comprar per un mateix espectacle: 4.
Carnet XBM (Xarxa de Biblioteques): 15%. Eina per incorporar nous públics és el carnet cultural més difós a Sabadell. El té un terç de la població.
Es beneficien els titulars del carnet XBM.
Màxim d’entrades per carnet: 2
STA ( Coordinadora Sabadell Teatre Associació): 15%. Acord per incorporar al públic dels teatres privats.
Es beneficien els socis de les entitats Sabadell Teatre Associació.
S’ha posat en marxa a partir de l’hivern-primavera.
Un exemple de treballar a l’avançada i de com han funcionat els nous avantatges: les programacions d’Arts Escèniques i Música Simfònica en aquests segon semestre de l’any s’han venut un total de 5.175 entrades, d’aquestes 2.010 entrades s’han venut amb algun tipus de descompte, un 38,8%.
Destaca el carnet de biblioteques que ha tingut una bona arrencada, significant el 55% de les entrades comprades amb descompte.
Un fet destacat per l’increment de vendes va ser la implantació ja l’any 2012 d’una plataforma de venda d’entrades on-line que ha ajudat molt a incorporar nous públics.
També la posada en funcionament a finals del 2012 del web d’informació cultural https://www.sabadell.cat/ca/Cultura lligat amb la plataforma de venda d’entrades i l’ús intensiu ja durant el 2013 de les xarxes socials.
Quim Carné, regidor de Cultura ha manifestat el següent en relació a l’oferta cultural amb preus assequibles: “Quan el 2012 van apujar l’IVA hi va haver una alarma general en el sector per la por a fer-la lògicament menys accessible. Com ha reaccionat l’Ajuntament i la ciutat a aqueta situació? mantenint preus i treballant per a portar més públics a través d’afavorir la fidelització, promoure l’ús i el gust per la cultura i, en definitiva, treballant tots molt més per eliminar-ne les barreres. Carné també ha afegit: “L’Ajuntament en la democratització del fet cultural hi té un paper històricament destacat, no només pel fet que en molts casos és el principal impulsor de determinats àmbits, sinó també que a partir dels equipaments culturals i especialment l’Estruch posa recursos de la ciutat al servei de la creació i la difusió cultural.”
En aquest sentit, Carné també ha manifestat que “Cal dir que totes les entitats que programen als teatres municipals els Amics de l’Òpera, Joventut de la Faràndula, Joventuts Musicals, han treballat perquè els ciutadans poguessin tenir una oferta de qualitat i per evitar que el preu sigui un impediment. El mateix exercici l’han fet els teatres privats com el Teatre del Sol, El Centre Sant Vicenç, el Ciervo que es coordinen amb una associació (STA) amb l’objectiu de reforçar-se conjuntament.”
Altres exemples de propostes gratuïtes o molt econòmiques són:
Les activitats gratuïtes a l’Estruch gràcies a l’ajut a la creació que es tradueix en passes gratuïts per mostrar processos de creació primeres mostres d’espectacles acabats. Així, també s’aconsegueix que joves creadors tinguin de manera immediata el seu primer contacte amb el públic. Cinema per a famílies al cinema Imperial, durant el Nadal, al preu d’ 1€.
També s’ha posat en marxa Apropa Cultura, un programa socioeducatiu de diferents equipaments culturals de Catalunya, que per aquesta temporada s’hi ha sumat els teatres municipals de Sabadell: el Teatre Principal, La Faràndula, l’Estruch i LaSala Miguel Hernàndez que ofereixen a persones en risc d’exclusió social preus molt reduïts als espectacles de música, teatre dansa i circ a preus molt reduïts. És una experiència d'inclusió de persones en risc d'exclusió social.