El programa d’arranjaments d’habitatges per a la gent gran, impulsat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell, ha realitzat millores en una seixantena de domicilis durant aquest 2013
Una seixantena de domicilis de Sabadell han estat objecte de millores aquest any 2013 gràcies al programa d’arranjaments d’habitatges per a la gent gran, impulsat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell a la ciutat. Les actuacions als immobles han comportat una inversió global propera als 65.500 euros. Aquest programa consisteix en facilitar reformes bàsiques als habitatges de les persones grans més vulnerables amb recursos econòmics limitats, amb l’objectiu de garantir unes condicions de seguretat i habitabilitat mínimes, tot afavorint l’accessibilitat i les condicions de vida de la persona dins la seva llar.
Avui, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, el diputat de Benestar Social de la Diputació, Josep Oliva, i la tinenta d’alcalde i regidora de Serveis Socials, Marta Farrés, han fet balanç del programa i han visitat un dels domicilis objecte de millora. En aquest cas, a l’habitatge, situat al carrer d’Agnès Armengol, se li ha canviat la banyera per un plat de dutxa, facilitant l’accessibilitat del domicili i tenint en compte que la persona gran que hi viu té problemes de mobilitat. En altres casos, es realitzen arranjaments a la cuina o altres elements per afavorir la seguretat o la mobilitat a la llar.
L’alcalde, Joan Carles Sánchez, ha comentat que “tenim un deure que és treballar i defensar la dignitat dels ciutadans i ciutadanes” i ha destacat, en aquest sentit, la importància de treballar perquè les persones “puguin viure amb tranquil·litat i confiança i per això estem reforçant l’autonomia i la llibertat” de les persones grans, amb actuacions com els arranjaments o altres serveis de suport a la llar, com la teleassistència, mitjançant el qual el domicili de l’usuari està connectat les 24 hores amb una central d’emergència.
El diputat de Benestar Social, Josep Oliva, ha subratllat que “amb petites reformes de la llar facilitem que les persones grans tinguin més seguretat” i ha posat com a exemple els arranjaments a un bany: “abans de l’actuació, només un 1% de les persones beneficiàries d’una reforma se senten segures a l’hora de dutxar-se. Després, aquesta sensació de seguretat arriba fins a un 90% dels usuaris”.
La tinenta d’alcalde de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Farrés, ha remarcat que “aquest programa és un bon instrument perquè les persones grans puguin continuar vivint a casa seva i no tinguin necessitat de sortir del seu entorn, del seu barri”.
La propietària de l’habitatge, Juana Martínez, també usuària del servei de teleassistència, s’ha mostrat molt il·lusionada amb l’arranjament fet al bany i molt satisfeta amb el suport que rep. “Estic molt contenta. Aquest ajut és molt important per a mi”, ha dit.
Els arranjaments formen part de les actuacions que s’impulsen a Sabadell per tal de facilitar que les persones grans puguin viure a casa seva amb la màxima autonomia mentre això sigui possible. En aquest cas, s’emmarquen dins el programa d’Atenció Domiciliària, que ofereix un ampli ventall de serveis per fer més fàcil el dia a dia de les persones grans i que inclou accions com l’ajuda a la llar per donar suport en la cura personal o el servei d’auxiliar de la llar, per ajudar en les tasques domèstiques, o el servei de menjar a domicili. Actualment el servei d’ajuda personal el reben 1.071 persones i el d'auxiliar domèstic 377 persones. El menjar a domicili arriba a 80 ciutadans i ciutadanes.
Un altre dels serveis integrat dins l’Atenció Domiciliària és el de teleassistència. Ara com ara, a Sabadell disposen d’un aparell de teleassistència un total de 4.442 habitatges. Altres accions destinades a les persones grans per fomentar la qualitat de vida a casa són les ajudes tècniques –amb la cessió de grues, llits articulats o cadires de rodes—o el servei de voluntariat per acompanyar-los.
L’accés als serveis d’Atenció Domiciliària es canalitza a través dels serveis socials de l’atenció primària, ubicats als CAP de la ciutat.