PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Consell General de l’Associació Àmbit B30 aprova el Pla de Treball per al 2014

Aquest matí, l’Associació Àmbit B30 ha celebrat el seu primer Consell General, des de la constitució el passat mes de maig. L’acte, amb la presència d’alcaldes/ses i representants dels 23 municipis que formen part d’Àmbit B30 i dels centres de recerca, universitats, organitzacions empresarials i sindicals del territori, s’ha celebrat al Centre de Serveis a l’Empresa i l’Emprenedoria de Can Gavarra a Polinyà.

L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, present al plenari, ha assenyalat que “amb aquests 6 mesos de vida s’han incorporat 3 entitats a l’associació, s’han posat en funcionament 3 grups de treball en l’àmbit de transferència de tecnologia, s’ha elaborat un primer document sobre necessitats d’infraestructures i hem aprovat el primer pressupost, el que demostra que hem convertit una idea embrionària en una realitat que ja funciona”.

En aquest sentit, Sánchez ha afegit que “s’evidencia que el funcionament de l’associació reforça la idea teòrica que teníem que l’àmbit de la B30 és molt important a Catalunya i al sud d’Europa i que el conjunt dels actors i institucions estan disposats a treballar”. Així mateix ha comentat que “en aquest punt Sabadell té un pes específic i una posició rellevant dins tot aquest territori de la B30, sempre ha donat suport i ha treballat en aquesta iniciativa perquè estem convençuts que treballar en aquest entorn ens aportarà beneficis, no només econòmics per l’ocupació i la riquesa que es pugui crear, sinó també socials per formar part d’aquest lideratge comarcal i de país”.

El Pla de Treball per al 2014, aprovat pel Consell General de l’Associació Àmbit B30 aquest matí, inclou tant el desenvolupament i continuïtat dels projectes encetats al llarg d’aquest any com l’inici d’una nova línia de treball que permeti identificar possibles nous projectes en el territori, que encaixin amb l’estratègia global de l’associació d’avançar cap a la manufactura avançada.

Aquests projectes hauran de tenir un marc de treball col·laboratiu amb la implicació del màxim nombre d’actors (universitats, empreses, centres de recerca i ajuntaments). Aquesta és una de les decisions acordades en el transcurs de la primera reunió del Consell General de l’Associació Àmbit B30 després de la constitució de l’associació el passat mes de maig.

A més de definir les línies del Pla de Treball per al 2014, en la sessió s’ha presentat l'informe de la gestió dels darrers sis mesos des que es va constituir com a associació. Aquest informe, entre d'altres aspectes, fa un repàs al treball fet al voltant del document de “Priorització d’actuacions en infraestructures i serveis de mobilitat a l’àmbit d’influència del corredor de la B30”, elaborat pel Grup de Treball de Territori (GTT) amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Aquest document, validat per la Comissió Executiva de l’associació, té com a objectiu la definició d’una agenda de priorització de les actuacions dels sistemes de mobilitat públic i privat en aquest territori des d’una perspectiva global i col∙laborativa entre les organitzacions dels 23 municipis que en formen part. Aquesta necessitat de sistematitzar i presentar en un document, de forma conjunta, aquestes prioritzacions s’ha fet tenint molt present les dificultats que en aquest moment representa assolir les grans infraestructures i, per tant, amb una visió més pragmàtica i realista, s’ha apostat pel possibilisme a mitjà i a curt termini. En aquest sentit, Josep Monràs, president de l’Associació Àmbit B30 i alcalde de Mollet del Vallès, ha explicat que "deixant de banda els interessos particulars de cada municipi i, des d’una visió més global, es proposen actuacions seguint criteris de competitivitat, sostenibilitat i eficàcia a tot el territori de l’Àmbit B30, amb inversions amb un cost baix o moderat però amb efectes multiplicadors sobre les xarxes de mobilitat”.

El document s’ha lliurat a tots els membres de l'Associació i s’han programat dues sessions de treball al mes de gener, on poder recollir noves aportacions i elaborar un document final, de forma conjunta i consensuada entre totes les organitzacions que integren l’Associació Àmbit B30.

Projectes B30

La sessió del Consell General ha estat també protagonitzada per l'exposició de l'estat i l'evolució dels primers projectes estratègics que l'Associació va seleccionar el passat setembre, dins l'aposta cap a la manufactura avançada en un entorn innovador. 

Cal recordar que aquests treballs són fruit del procés de reflexió entre les organitzacions que integren l'Associació i que durant uns mesos va portar a identificar un seguit de projectes amb un impacte real sobre el territori i que, a mitjà termini, podien tenir un efecte dinamitzador per a la reactivació econòmica. La línia de treball des de l’associació ha estat la d'integrar projectes amb la idea d'enfortir el territori amb propostes de mapes que situïn l’Àmbit B30 en millor posició, tant per a la captació d’inversions en aquest territori com per a la recerca de finançament internacional, entre d’altres aspectes.

Així, s'ha creat un grup de treball integrat per aquells projectes de caire més tecnològic (HuB30, NanoB30, BioSensors i Polígons B30), sota la coordinació de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb l’objectiu de concentrar i racionalitzar, de forma eficient, l’esforç per impulsar-los en un espai comú i coordinat on compartir el coneixement i la recerca amb les empreses de l’Àmbit B30. 

En la mateixa línia, s'ha començat també a avançar en les propostes sobre “SmartB30” i “NúvolB30” on, a partir d'un primer grup inicial de municipis, ja s’estan establint les bases per crear un marc de treball col∙laboratiu amb la implicació del màxim nombre d’actors (universitats, empreses, centres de recerca, ajuntaments, etc). “Hem d’aprofitar allò que tenim i explotar al màxim les potencialitats del nostre territori. Fent un símil esportiu, tenim el múscul (les empreses, centres de recerca i innovació, etc); ara l’hem d’exercitar i des de l’Àmbit B30 proposem els elements per exercitar-lo i, així, augmentar les seves capacitats”, ha explicat Josep Monràs.

La reunió del Consell General ha comptat amb la presència dels representants de les entitats que integren l’Associació Àmbit B30 que, des d’avui, està integrada ja per 54 organitzacions entre ajuntaments, centres de recerca, universitats, organitzacions empresarials i organitzacions sindicals de 23 municipis amb un objectiu en comú: actuar de forma col·lectiva per potenciar i impulsar tota la zona industrial i tecnològica de l’eix de la B-30.