L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, participa en una ponència en el marc del Congrés Internacional de Ciutats Intel·ligents que es celebra a Barcelona
L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, va participar ahir a la tarda en la ponència sobre “Les col·laboracions público-privades per a la prestació de serveis urbans”, una de les primeres taules rodones organitzades a l’Smart City World Congress, que té lloc entre avui i demà a la Fira Barcelona. En aquest sentit, cal destacar que l’alcalde també va participar a la inauguració de l’Smart City World Congress, que també va tenir lloc durant la tarda d’ahir.
A la ponència sobre els serveis urbans hi van prendre part, així mateix, l’alcaldessa de Logroño, Concepción Gamarra; l’alcalde de Santander, Íñigo de la Serna, i el director de Medi Ambient de l’Àrea Metropolita de Barcelona, Carles Conill.
Durant la seva intervenció, l’alcalde de Sabadell va assenyalar que “les Smart Cities estan contribuint a la col·laboració dins de l’Ajuntament, entre serveis municipals, i més enllà de l’administració municipal, amb les entitats de la ciutat, les altres administracions públiques i també les empreses i els emprenedors”. Sánchez ha explicat que “darrere de les Smart Cities hi ha la idea de fomentar l’eficiència dels serveis públics, cosa que obliga els diversos departaments municipals a col·laborar entre ells, ja que sovint compartint infraestructures i serveis s’aconsegueix optimitzar la seva gestió i reduir-ne els costos, cosa indispensable en la conjuntura econòmica actual”.
Precisament, “aquest és el model col·laboratiu que les institucions de la Unió Europea estan demanant, no només per aconseguir els objectius de sostenibilitat ambiental i d’eficiència en la prestació dels serveis públics, sinó també per aconseguir un major grau d’innovació i de creixement econòmic a través de noves tecnologies que sorgeixin del sector privat. A més, val a dir que la Unió Europea serà una de les fonts principals de finançament de projectes vinculats a la idea de “ciutat intel·ligent” en els propers anys, va exposar l’alcalde Joan Carles Sánchez.
Finalistes dels World Smart Cities Awards
En el transcurs de l’edició de l’Smart City World Congress també es preveu el lliurament dels guardons dels premis World Smart Cities Awards, en els quals Sabadell és l’únic municipi de l’Estat Espanyol finalista en la categoria de “Ciutats” i ha estat escollida com a finalista per la proposta “Sabadell, Ciutat Intel·ligent”. El jurat ha seleccionat Sabadell com a finalista juntament amb Buenos Aires, Rio de Janeiro, Taiyuan, Berlín i Copenhaguen.
L’acte de lliurament de premis es portarà a terme avui, dimecres 20 de novembre, a les 8 del vespre, a Barcelona Drassanes.
Cal recordar, així mateix, que aquest nou reconeixement per a Sabadell se suma a altres anteriors en l’àmbit Smart. Així, l’any passat, la ciutat es va emportar el premi WeGo com a model mundial en gestió eficient.
L’estratègia Sabadell, Ciutat Intel·ligent, per la qual la ciutat ha estat distingida als World Smart Cities Awards, té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de la ciutadania tot aprofitant les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
A més de la categoria de “Ciutats”, els World Smart Cities Awards també identifiquen projectes i iniciatives que contribueixin al desenvolupament de ciutats intel·ligents. En la seva tercera edició, aquests guardons han rebut més de 200 candidatures de 35 països.
Participació a la RECI
En el marc de l’Smart City World Congress, la Junta Directiva de la RECI (Red Española de Ciudades Inteligentes) també va celebrar ahir la seva trobada anual amb la participació de l’alcalde de Sabadell, ja que la ciutat forma part de l’entitat des del seu naixement al 2012.
Pel que fa a la RECI aquesta és la tercera trobada anual d’una entitat que agrupa gairebé una trentena de municipis compromesos amb l'última tecnologia i que té com a finalitat crear una xarxa oberta per propiciar el progrés econòmic, social i empresarial de les ciutats a través de la innovació i el coneixement, prestant especial atenció a les tecnologies de la informació i la comunicació.
Així mateix, Sabadell participa activament en diferents xarxes supramunicipals en l’àmbit Smart, com ara la pròpia RECI, la xarxa europea Civitas, la City Protocol Society i el Comitè de Normalització de Ciutats Intel·ligents d’AENOR.
Estratègia Sabadell, Ciutat Intel·ligent
Amb la voluntat d’avançar en l’estratègia Smart, Sabadell ha definit 34 projectes que es concreten en el programa Sabadell, Ciutat Intel·ligent. Projectes innovadors, que són susceptibles de rebre finançament europeu i que cerquen també la participació del sector privat o centres tecnològics. Entre aquests projectes hi ha, per exemple, la implantació de la recollida pneumàtica a la zona centre i la substitució per llums de LED al 30% de l’enllumenat públic de Sabadell. En aquest darrer cas, la instal·lació de led permetrà estalviar una mitjana d’un milió d’euros l’any i un 30% d’energia, a més de convertir Sabadell en pionera a l’Estat i a Europa pel model de gestió que planteja, mitjançant un contracte amb una Empresa de Serveis Energètics (ESE).
Per tal de fer possibles aquests projectes, l’Ajuntament va signar un conveni amb un total de 27 empreses i institucions, que van manifestar la voluntat de sumar-se a l’estratègia Sabadell, Ciutat Intel·ligent. Aquest partenariat ja està treballant per desenvolupar iniciatives en tots els àmbits de la gestió urbana (mobilitat, medi ambient, comunicacions, serveis socials, dinamització del teixit empresarial o modernització de l’administració pública).
Alguns exemples d’aquestes iniciatives en què es treballa són l’ampliació de la telegestió del reg dels parcs i jardins, comptadors intel·ligents a equipaments municipals i habitatges públics o també la implantació de noves tecnologies per a la traçabilitat dels residus, per exemple, amb la instal·lació de sensors als contenidors o GPS als camions de recollida, entre altres.