Un total de 18 activitats programades en commemoració del Dia Internacional contra la Violència i el Maltractament de les Dones 2013
El proper 25 de novembre, Sabadell commemora el Dia Internacional contra la violència i el maltractament de les dones amb un acte central que tindrà lloc el mateix 25 de novembre a 2/4 de 8 de la tarda a la Plaça Doctor Robert i que serà conduït per la periodista sabadellenca Elisabet Carnicé.
Tal i com ha comentat el regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, en la roda de premsa d’aquest matí: “Valors com l’amor basats en la igualtat són importants per atacar la xacra de la violència masclista. Un programa transversal amb la participació de cultura, salut, comerç i educació”. Carné ha volgut destacar dos aspectes de les activitats programades: “l’acord amb el gremi de perruquers – pioner en tot l’Estat – i el Pla d’intervenció per l’eradicació de la violència masclista entre el jovent”. Carné ha lamentat, així mateix, durant la seva intervenció també les “noves formes de violència 2.0 que afecten a algunes de les nostres joves”. El regidor també ha tingut una menció especial pel guanyador del cartell d’aquest any, Agustí Ballarín.
Isabel Gay, responsable del Centre d’Atenció a la Dona (CAD), ha comentat que “molts estudiants s’acosten al centre per demanar informació per fer treballs sobre la violència, cosa positiva perquè cal transmetre aquesta problemàtica”. Gay ha remarcat que “Sabadell és un dels pocs municipis que compta amb atenció als infants i que es continua treballant en el Protocol d’abordatge de la violència de manera molt positiva, actualitzant alguns aspectes”. Finalment, ha reflexionat sobre la violència de gènere en relació als joves “el problema és que no el viuen com a propi, i no identifiquen conductes abusives dins del paradigma de l’amor romàntic”.
Acte central
L’acte inclourà una encesa conjunta d’espelmes, la realització d’un minut de silenci en record de totes les víctimes de la violència masclista que hi ha hagut durant l’any 2013, la lectura de textos – a càrrec de diverses entitats ciutadanes- i del manifest a càrrec d’Anna Fité, escriptora sabadellenca. L’acte finalitzarà amb el cor de Gospel “ La Carena” de la Unió Excursionista de Sabadell.
L’acte està organitzat per la Taula d’Entitats d’Igualtat de Gènere i l’Ajuntament de Sabadell.
Un total de 18 activitats
El programa s’inicia amb el llançament de la campanya “Ni un Pèl enrere”: Per un Sabadell sense violència de gènere que l’Ajuntament va presentar en roda de premsa el passat dia 11 de novembre junt amb el Gremi de Perruquers. La campanya té com objectiu implicar a les perruqueries i als seus professionals en la sensibilització i la prevenció de la violència de gènere. El dissabte, 23 de novembre, les perruqueries participants començaran la difusió de la campanya entre els seus clients.
També inclou un Pla d’intervenció per l’eradicació de la violència masclista entre el jovent, amb l’objectiu de facilitar la visibilització d’aquesta problemàtica entre els joves. El pla inclou formació adreçada als professionals que treballen directament amb els joves, activitats i xerrades tant en els espais joves de la ciutat com en els centres educatius de secundària i escoles de formació de persones adultes (a través del programa Ciutat i Escola). Els joves participants d’aquests tallers col·laboraran en l’elaboració del clip-flashmob “Lucha” amb l’artista Xavi Quesada (KS Mc). El clip serà presentat dimecres dia 4 de desembre de 18.00 a 20.00 hores al Casal Pere Quart (Rambla,69) i comptarà amb la presència de Montserrat Gatell, presidenta del Institut Català de les Dones.
Dins el programa d’actes s’oferirà una conferència central sobre la resiliència, com a una nova forma d’encarar i superar les dificultats, aprenent d’aquestes i evitant situacions de conflicte. La conferència que porta com a títol “Allò que la l’eruga anomena la fi del món, la resta del món ho anomena papallona. La resiliència, una nova manera d’apropar-se a la vida”, serà a càrrec de Jordi Grané , filòsof, sociòleg i co-autor del llibre “Resiliència: crecer desde la adversidad”. La presentació de la xerrada la farà el regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, i tindrà lloc dimarts dia 26 de novembre a les 19.00 hores al Casal Pere Quart.
Les activitats s’inicien demà dimarts dia 19 de novembre a les 19 hores amb la xerrada “La maternitat d’Elna”, un exemple de sororitat i resiliència, que serà a càrrec de l’escriptora del llibre del mateix títol de Assumpta Montellà. La xerrada tindrà lloc al Casal Pere Quart i està organitzat pel sindicat CCOO del Vallès Occidental amb la col·laboració del col·lectiu Dones en l’Església.
Aquest dia internacional també es commemorarà als “Espais dona” de la ciutat, espais de trobada de dones a diferents barris a fi de intercanviar experiències, proporcionar informació dels recursos d’interès per les dones i coneixement de l’entorn més immediat. Els actes tindran lloc el dia 19 de novembre a 2/4 de 10 del matí al Centre Cívic de Can Puiggener (pl. Del Primer de Maig,1); el 20 de novembre a les 10 del matí al Casal Cívic Rogelio Soto (c. de Campoamor, 93) i el 21de novembre a 2/4 de 10 al Centre Cívic de la Creu de Barberà (pl. de Castelao,1).
Dins del programa del Dia Internacional contra la Violència i Maltractament a les Dones també s’ofereixen tallers per a poder treballar habilitats personals i prendre un paper protagonista a la nostra vida, com el de “Reescriu-te! (Tú prens les teves decisions)”, a càrrec de Mònica Cortés i Assumpta Aymamí, que tindrà lloc des del 20 de novembre al 11 de desembre de 9.00 a 11.00 del matí al Centre Cívic de la Creu Alta- Cal Balsach (ctra. de Prats de Lluçanés, 2) i el taller de “Habilitats Parentals”, pels pares i les mares que vulguin acompanyar als seus infants en el seu desenvolupament emocional i espiritual, que es realitzarà el dissabte 23 de novembre, durant tot el dia a la Parròquia de Sant Francesc d’Assís (c. de Santa Cecília,5), a càrrec de la Comunitat Baha’i de Sabadell.
També s’ofereixen diferents xerrades de sensibilització entorn a la temàtica de la violència i maltractament de les dones tant per la ciutadania en general com a per a determinats col·lectius professionals
- “Les religions, culpables de discriminació a les dones?”, a càrrec de Maria Pua Trayner, antropòloga i llicenciada en ciències eclesiàstiques i teologia, que qüestionarà el paper que juguen les religions en pro de la dignitat, la igualtat i els drets de les dones. La xerrada serà diumenge 24 de novembre a les 12.00 hores a l’Església Baptista del Redemptor (c. de Moratín, 105).
- “Prostitució: L’esclavatge del Segle XXI”, xerrada -col·loqui a fi de poder reflexionar sobre el tema, dijous 28 de novembre a les 19.00 hores al Casal Pere Quart a càrrec del grup polític municipal EUiA de Sabadell.
- “ Reflexions, eines i recursos davant la violència de gènere”, a càrrec del Centre d’Atenció a la Dona(CAD) per a professionals de Salut Mental del Parc Taulí i de la Corporació Sanitària Parc Taulí, organitzada per Salut Mental Parc Taulí i Centre d’atenció a la Dona, dilluns dia 25 de novembre de 2/4 de 2 a 3 de la tarda a l’Auditori Parc Taulí (parc del Taulí,1).
- “L’assetjament sexual per raó de sexe a la feina. Presentació del Protocol municipal” per a professionals tècnics municipals a càrrec de Carolina Gala, advocada i directora de l’Observatori per la Igualtat de la UAB i Olga Jiménez, cap del Servei de Drets Civils i Ciutadania, dimarts 3 de desembre de 12 a 2 hores al Casal Pere Quart.
El programa inclou també l’exposició itinerant “Canviant la mirada de les relacions de parella”, que ens permet reflexionar sobre les relacions i millorar-les des d’una altra mirada. La exposició, organitzada per l’Ajuntament, podrà visitar-se al Vapor Molins (c. dels Calders,39) del 2 a l’11 de desembre i al Centre Cívic de Can Rull (c.de Sant Isidor, 51) del 12 al 20 de desembre.
Finalment el programa ofereix la lectura guiada de “Maridos” d’Àngeles Mestreta, que serà moderada per la historiadora Alma Reza, el dia 4 de desembre a les 7 de la tarda al Librerio de la Plata (c.de Sant Jaume, 8) i que forma part del taller de lectura guiada “Huecos y ecos en el andar femenino”, que tindrà lloc tots els dimecres de cada mes, durant 9 sessions (el taller va començar el passat dia 6 de novembre). Per inscriure’s al cal enviar un correu a cecilia.picun@libreriodelaplata.com. I l’espai de trobada “Compartim entre nosaltres”, un espai d’intercanvi d’ experiències entre dones de diferents orígens, que tindrà lloc el dia 12 de desembre de 10 a 2/4 de 12 del matí al Centre Cívic de la Creu de Barberà (plaça de Castelao,1), organitzat per l’Associació de Dones de Torreguitart.