PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Més de 100 persones comparteixen projectes i solucions tecnològiques per millorar l’entorn de les persones dependents en el 1r Fòrum de Tecnologies i Innovació sobre aquest sector

El Vapor Llonch i el Parc de Recerca UAB, amb la col·laboració de la Fundació Parc Taulí, organitzen aquesta activitat per a empreses i investigadors

Més de 100 participants, entre entitats, investigadors i empreses, han participat avui al primer Fòrum de Tecnologies i Innovació, dedicat a trobar solucions per a persones dependents en l’àmbit socio-sanitari. L’esdeveniment, celebrat a Fira Sabadell, ha estat inaugurat per l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez i el director del Parc de Recerca UAB (PRUAB), Buenaventura Guamis.

Durant la trobada, l’alcalde ha afirmat que “a l’Ajuntament de Sabadell pensem que és important apostar per la recerca i la innovació. En aquests moments cada euro destinat a recerca i innovació són euros ben empleats, diners amb un destí necessari”. També ha destacat que “cal remarcar la dedicació dels professionals i, alhora, que els projectes de recerca i innovació s’acaben traslladant a una realitat que afecta als ciutadans i ciutadanes, en aquest cas a les persones dependents. D’altra banda, en aquests moments la recerca i la innovació són molt necessaris per trobar nous espais d’activitat econòmica”.

Per la seva banda, Buenaventura Guamis ha explicat que “el Fòrum que es celebra avui busca promoure acords, projectes i innovacions i solucions tecnològiques per a les persones dependents, que ajudin a resoldre situacions quotidianes que, gràcies al potencial creatiu i investigador de què disposem avui dia, unit a la tecnologia, ens ha de permetre resoldre satisfactòriament moltes de les necessitats que es generen en el marc d’aquest”.

La iniciativa, organitzada conjuntament pel Parc de Recerca UAB i l’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració de la Fundació Parc Taulí, està subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals.

El Fòrum de Tecnologies i Innovació que, en aquesta ocasió, esdevé un espai de relació de la recerca i els clients finals en l’àmbit sociosanitari, ha comptat amb representants dels sectors vinculats a àmbits com l’accessibilitat de la informació, l’adaptació dels espais, l’atenció domiciliària i/o centres socio-sanitaris, l’atenció sanitària i rehabilitació, els dispositius i tecnologies mèdiques, els sistemes d’ajuda i teràpies per a disfuncions i envelliment, la teleassistència i el transport accessible.

La jornada ha comptat amb la conferència “Health 360: Millorant les expectatives en salut per mitjà del disseny” a càrrec de Lekshmy Parameswaran, sòcia fundadora de la consultora Fuelfor. Durant la seva intervenció ha destacat la importància del disseny orientat al coneixement i la col·laboració multidisciplinar, considerats essencials per a la innovació, i ha animat a les empreses a veure les oportunitats de creixement sostenible, i a respondre amb solucions estratègiques i innovadores viables per millorar la manera en què les persones experimenten la salut.

A continuació, s’ha celebrat un Marketplace durant el qual han estat presentats 25 entitats, projectes i ofertes de tecnologia, per part de les empreses i investigadors que els han impulsat. El format d’aquestes presentacions molt breus, de 3 minuts màxim, té com a objectiu donar a conèixer les tendències en l’àmbit de la recerca de solucions per a persones dependents als seus públics, entre els que destaquen empreses, centres de recerca i institucions especialitzades de l’àmbit socio-sanitari i de tecnologies mèdiques.

Per últim, ha tingut lloc una sessió de Brokerage, a la qual han participat 88 empreses, institucions i centres de recerca, amb una agenda prèviament concertada d’entrevistes i trobades, que permetrà en un curt espai de temps, desenvolupar aproximadament 120 reunions. L’objectiu principal d’aquesta part de Fòrum és generar xarxes de cooperació i fomentar el desenvolupament de nova recerca i coneixement en sectors estratègics. Així mateix, s’espera que doni peu a l’inici de projectes en àmbits d’interès mutu.

D’acord amb l’èxit de l’esdeveniment, és possible una segona edició del fòrum de cara a l’any vinent.

Solucions innovadores per a l’envelliment i la dependència

L’envelliment de la població i l’alta proporció de persones dependents en el seu conjunt, requereix l’adopció de solucions específiques que puguin ajudar a cobrir les seves necessitats, millorar la seva qualitat de vida i garantir la seva autonomia en la mesura del possible.

Entre les solucions presentades en el marc del Fòrum, destaquen projectes com una plataforma d’estimulació neurocognitiva per a pacients grans ingressats a la UVI, plantilles intel·ligents per prevenir caigudes, un sistema de detecció i control del deteriorament cognitiu o una aplicació que millora la comunicació de persones amb discapacitat mitjançant l’ús de pictogrames.