PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La sanitat a Sabadell i l’Associació Àmbit B30 centren una nova trobada del Consell de Ciutat

L’Auditori Taulí Nou de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT) ha acollit aquesta tarda una nova reunió del Consell de Ciutat. Durant la trobada, presidida per l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, s’abordaran principalment dos temes: la Sanitat a la ciutat i l’Associació Àmbit B30.

D’aquesta manera, el Consell de Ciutat continua endavant amb la seva tasca, com a màxim òrgan de consulta i participació, en tant que el Consell és l’instrument assessor en la definició dels eixos bàsics de la política i la gestió municipals. En aquest marc, promou el consens i fa el seguiment dels temes d'interès general i dels projectes estratègics.

L’alcalde, Joan Carles Sánchez, ha comentat que “un dels temes que més preocupa a la ciutadania és la situació de la sanitat a dia d’avui a Sabadell i per això vam pensar que seria bo que responsables del servei (referint-se a la Generalitat, l’ICS i la CSPT) poguessin explicar al Consell de Ciutat la situació en la què es troba i poder debatre el que la ciutadania espera”. Sobre l’Àmbit de la B-30, l’alcalde ha afirmat que “es tracta d’un projecte estratègic no només de Sabadell sinó de tot un territori, un projecte per promoure la competitivitat i la reactivació econòmica i que aquesta generi llocs de treball”.

Pel que fa a la Sanitat a Sabadell, al Consell s’abordarà des de tres punts de vista: la salut pública, atenció primària i atenció especialitzada, i comptant amb quatre ponents: Cristina Moreno, regidora de Salut de l’Ajuntament de Sabadell; Dr. Oscar Solans, director del Servei d’Atenció Primària del Vallès Occidental de l’Institut Català de la Salut (ICS); Modesto Custodio, president de la Corporació Sanitària Parc Taulí i Joan Antoni Gallego, director general de la CSPT.

La presentació dels temes relacionats amb l’Associació Àmbit B-30 anirà a càrrec del tinent d'alcalde de l'Àrea d'Urbanisme, Habitatge i Espai Públic i regidor de l’Àmbit B30, Josep Ayuso.

Sanitat

Durant la trobada s’exposaran i debatran diversos aspectes sobre l’estat actual tant dels serveis sanitaris a Sabadell com dels programes de prevenció, promoció i protecció de la salut que s’impulsen a la ciutat. Sabadell compta amb una xarxa pública sanitària integrada per la CSPT i un total de 14 punts d’Atenció Primària: 12 CAP, el Consultori del Poblenou, el Punt d’Atenció Continuada de Ca n’Oriac (ubicat al CAP) i el Centre d’Urgències Sant Fèlix. Així mateix, l’atenció sanitària és possible gràcies a la tasca de prop de 400 professionals a la primària i dels gairebé 3.500 del Taulí  –aquest darrer atén una població de prop de 400.000 persones a la comarca--. Els serveis públics compten, alhora, amb el suport d’equipaments com la Clínica del Vallès (antiga Aliança), a la qual la CSPT deriva més de 4.000 atencions l’any.

Els darrers anys, abans de la crisi, la xarxa sanitària de Sabadell va assolir importants millores com la renovació de bona part dels CAP, la posada en marxa del Centre d’Urgències de primària Sant Fèlix i l’ampliació i millora de l’Hospital de Sabadell amb l'edifici Taulí Nou o la nova planta de Ginecologia i Obstetrícia, entre altres.

Queden, però, reptes per endavant com la construcció del nou CAP Can Llong-Castellarnau. Cal, així mateix, en un context marcat per la crisi i els ajustos, continuar treballant com a ciutat per garantir la qualitat dels serveis sanitaris.

També durant el Consell de Ciutat, a banda de les actuacions i projectes que es porten a terme des dels serveis assistencials, s’abordaran els programes de Salut Pública,  que treballen per protegir la salut de les persones, tot prevenint factors de risc i promovent conductes saludables. En són exemples programes com el de promoció de la salut (activitat física, alimentació sana, prevenció del consum de substàncies, relacions afectives saludables, potenciar les habilitats socials), el control sanitari d'equipaments i espais públics, la seguretat alimentària, la prevenció de legionel·losi, el control sanitari de l'aigua de consum i de lleure, etc. I és que cal tenir en compte que, a més dels factors individuals i genètics, en la salut de la persona influeixen molts altres condicionants: com viu, on viu,  el seu entorn social, econòmic, laboral, de convivència o la formació, entre altres.

Associació  Àmbit B30

Un altres dels temes destacats durant la trobada del Consell de Ciutat serà l’Associació Àmbit B30. Constituïda formalment per un total de 52 organitzacions, aquesta entitat continua treballant amb l’objectiu de consolidar l’Àmbit B-30 com un dels principals pols industrials i de manufactura avançada del sud d’Europa.

A hores d’ara, la diagnosis realitzada avala les possibilitats de desenvolupament econòmic d’aquesta part del territori català per la gran quantitat de circumstàncies singulars, que han de permetre configurar la B30 com a regió innovadora, on s’integren l’ús de tecnologies punta per millorar productes i serveis i que la Unió Europea incorpora com a un dels seus pilars a través del programa Europa 2020.

Cal recordar que a la primera reunió que la Comissió Executiva de l'Associació Àmbit B30 va celebrar a mitjans de setembre, es van presentar i seleccionar una primera relació dels projectes estratègics amb els quals l’entitat anirà treballant els propers mesos i que s'anirà ampliant dins l'aposta cap a la manufactura avançada en un entorn innovador. Aquests projectes son fruit del procés de reflexió entre les organitzacions que integren l’Associació, que en els darrers mesos ha portat a identificar un seguit de projectes amb un impacte real sobre el territori i que a mitjà termini poden tenir un efecte dinamitzador que ajudi a la reactivació econòmica.

Els projectes que s’han presentat han estat HuB30, per consolidar un teixit industrial especialitzat en el desenvolupament d’alta tecnologia, amb reconeixement internacional;  El model territorial per a l’impuls de l’emprenedoria corporativa en l’Àmbit de la B30; També Polígon B30, com a plataforma d'innovació oberta,  on les empreses puguin recórrer a la cooperació amb altres empreses, institucions i experts per a aprofitar els seus coneixements; el Centre de Desenvolupament i Innovació Logística, LOGINCAT, amb l’objectiu que arribi a ser un referent en aquest àmbit; Smart B30, on compartir bones pràctiques entre smart cities; Núvol B30, un espai privilegiat per acollir empreses i institucions que necessitin Centres de Procés de Dades amb bones infraestructures; Nano B30, per millorar les interaccions entre els membres del Barcelona Nanoclúster de Bellaterra (BNC-b) i els altres socis de l'Associació B30 amb l’objectiu de fer un salt a l’adopció i integració de nanotecnologies; i BioSensors B30 per desenvolupar i comercialitzar tecnologies biosensors competitives i efectives per al mercat mundial.