PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La campanya Afectivitat i Sexualitat. Relacions Sexuals sense Risc arribarà enguany a més de 4.000 joves als centres educatius de la ciutat

Un any més, l’Ajuntament de Sabadell, comptant amb la col·laboració de diverses institucions i entitats, impulsa la campanya Relacions sexuals sense risc. El programa té com a objectiu sensibilitzar al conjunt de la població, i molt especialment als joves, sobre la prevenció i alhora fomentar hàbits saludables, tot evitant conductes de risc. La campanya, que va començar ahir, 5 de novembre, s’allargarà fins el proper 20 de desembre. S’espera que només als centres educatius, hi participin més de 1.300 joves.

Tal i com ha comentat la regidora de Salut, Cristina Moreno, en la roda de premsa d’aquest migdia: “La campanya es porta a terme perquè els joves tinguin conductes amb menys risc: tant pel que fa a embarassos no desitjats com a malalties de transmissió sexual. Una campanya que està adreçada a pares i mares, alumnes i professorat. Actualment tenim tota la informació, cal reforçar les actituds responsables”.

Per la seva banda, Quim Carné, ha volgut destacar que “és una campanya transversal entre els departaments de Joventut, Igualtat, Salut i Educació amb l’objectiu de donar al jove la informació per tal de poder ser més lliure per escollir. Sempre parlem d’exclusió i pensem que aquesta ve només pels factors econòmics i també pot venir per manca d’accés als recursos socials com la informació. La campanya vol incidir en les relacions sexuals des del respecte i l’afectivitat, i la desmitificació dels mites romàntics que porten a relacions desequilibrades entre homes i dones”. Carné ha destacat dos aspectes que s’han tingut molt en compte alhora de dissenyar la campanya: “la diversitat d’orientació sexual i la violència de gènere”.

Els objectius concrets de les propostes són treballar la importància de l’afectivitat en les relacions sexuals, desmitificar creences i mites en temes sexuals, familiaritzar el col·lectiu jove amb l’ús del preservatiu,  analitzar i ampliar el grau de coneixement en temes de VIH i altres infeccions de transmissió sexual.

Una gimcana i diverses activitats als centres educatius

Una de les propostes que es portaran a terme als centres educatius de la ciutat serà la “Gimcana relacions sexuals sense risc”, adreçada al alumnat de 3r d’ESO. Es tracta d’una activitat lúdica  formativa de dues hores de durada, que inclou la projecció d’un vídeo i de 4 proves, la temàtica de les quals gira al voltant dels següents continguts: sexualitat compartida i responsable, utilització del preservatiu,  afectivitat, prevenció de la SIDA i altres ITS, i mites i creences.

També als centres educatius i al llarg de tot el curs es portaran a terme “Xerrades sobre sexualitat i diversitat sexual”, adreçades a mares i pares i alumnat dels centres de secundària de la ciutat. Aquestes xerrades formen part del programa Ciutat Escola.

Una altra de les propostes del programa seran les “Sessions amb el professorat”, basades en l’assessorament als docents de tercer d’ESO per a la continuïtat del treball educatiu a l’aula en aspectes d’educació sexual i afectiva, mitjançant el dossier “Taller Educació de la sexualitat i afectivitat” i  concretament centrant- se en aspectes de diversitat sexual.

Per la seva part, Actuavallès, portarà a terme entre el 5 de novembre i el 5 de desembre “Tallers de prevenció del VIH”, en els que mitjançant dinàmiques de grup, es tractaran diversos aspectes de la sexualitat i la prevenció de les malalties de transmissió sexual. Aquests tallers es portaran a terme a les escoles d’adults i altres centres educatius.

Altres propostes

L’UAB ha cedit  l’exposició “Canviant la mirada de les relacions de parella”. Que es podrà visitar del 2 al 11 de desembre al Vapor Can Molins i del 12 al 20 de desembre al Centre Cívic de Can Rull.

En el marc de la campanya també s’ha programat el cinefòrum “Trànsit”, que inclourà el visionat i debat d’una pel·lícula que versa sobre la importància de la prevenció per evitar infeccions de malalties de transmissió sexual, així com destacar la rellevància de la confiança i el respecte en les relacions afectives i sexuals.

També, cal recordar que el proper 1 de desembre es commemora arreu el Dia Mundial contra la SIDA. En el marc d’aquesta commemoració i també de la campanya Relacions Sexuals Sense Risc, Sabadell Atenció Jove (SAJ) i el servei municipal de Promoció de la Salut es desplaçaran el divendres 29 de novembre, als locals d’oci de la Zona Hermètica per tal d’apropar els recursos sobre hàbits saludables al públic jove.

Continuen, d’altra banda, les visites concertades a la Tarda Jove. Es tracta d’una aproximació a aquest recurs de ciutat, específic per a joves que tracta temes de salut sexual, a partir d’una xerrada conduïda pels professionals del servei. Les visites que s’adrecen a l’alumnat de centres de secundària de la ciutat, es porten a terme durant el curs escolar amb cita prèvia i tenen lloc al Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR), ubicat al CAP Sant Fèlix.

Cal recordar,  que el Sabadell Atenció Jove (SAJ) disposa de l’Assessoria Psicojove, adreçada tant a joves com a professorat. Es tracta d’un servei que durant tot l’any atén dubtes i inquietuds relacionades amb la sexualitat i l’afectivitat. L’assessorament és confidencial i gratuït i cal demanar-hi cita prèvia.

Les Regidories de Drets Civils,  Salut i  Educació, impulsores de la campanya pretenen així garantir l’accés a la informació, una de les bases per a una igualtat efectiva d’oportunitats entre tots els ciutadans i ciutadanes, tot incidint en temes cabdals en la promoció de la salut com són les relacions afectives. Amb aquesta proposta, es vol apropar i donar a conèixer els recursos que la ciutat posa a disposició del jovent i de la ciutadania en general.

Afectivitat i Sexualitat, relacions Sexuals sense Risc és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell, comptant amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut, la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Actuavallès, i l’UAB que enguany cedeix l’exposició.

A propòsit de la campanya, s’ha reeditat els “Apunts sobre: la sida” que conté informació sobre com prevenir la malaltia, els canals de transmissió i els recursos existents i que ha estat elaborada amb el suport d’Actuavallès, el Servei de Salut , i la taula LGBTI de la Regidoria de Drets Civils.