PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El fotògraf Moisès Serra Martí dóna el seu extens fons documental a l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Històric de Sabadell ha signat avui un conveni amb el fotògraf Moisès Serra Martí per tal de formalitzar la donació de més de 15.000 registres fotogràfics en negatiu i diapositiva, realitzats entre els anys 1964 i 2004.

Tal i com ha comentat el regidor de Cultura, Quim Carné, en la signatura del conveni d’aquest matí: “En primer lloc agrair la confiança donada a l’arxiu, perquè és la casa de la història de la nostra ciutat. Una donació de la qual se’n farà un bon ús, es conservarà correctament i en tindrà accés la ciutadania i els estudiosos. Aquest no és un arxiu qualsevol, té un gran valor pel que fa a la història i la transformació de la nostra ciutat”. Carné ha comentat que al novembre del 2014 es farà una exposició, la tercera, que el fotògraf fa al Casal Pere Quart.

Per la seva banda, Joan Comasòlivas, director de l’Arxiu Històric, ha comentat que “es tracta d’un abundant material del paisatge urbanista de la ciutat” i ha volgut agrair la donació de bona part de la seva trajectòria com a fotògraf.

Finalment, Moisès Serra ha explicat que “és un arxiu pensat en estètica fotogràfica que amb el pas dels anys s’ha convertit amb un patrimoni amb valor documental”.

Moisès Serra, nascut a Sabadell el 1931, s’inicià a la fotografia l’any 1960, durant el viatge de nuvis, amb una càmera deixada i de forma autodidacta. Des d’aleshores, el seu treball ha estat ininterromput. L’any 1961 es fa soci de Cámara Club lloc on farà la primera exposició el 1974 i on dóna classes i fa de monitor de fotografia en nombroses ocasions. També va donar classes als ja desapareguts Instituto Social de la Mujer, i a l’Escola d’Art Ítaca. Al llarg dels més de 50 anys com a fotògraf participa activament en concursos tant en la vessant de jutge com en la de concursant i és guardonat en moltes convocatòries. Entre els reconeixements més rellevants a la seva carrera està la nominació com a artista  per la FIA (Federació Internacional d’Artistes) obtinguda a Brussel·les l’any 1993.  La seva obra artística es composa fonamentalment de retrats, natura, urbanisme i foto urbana nocturna local, en blanc i negre i color, i també fotografia industrial realitzada professionalment entre 1976 i 1986. Ha exposat a Sabadell, Castellar del Vallès, Vilafranca del Penedès i Barcelona. A Sabadell, les dues darreres exposicions, promocionades per les Agrupacions Professionals Narcís Giralt han estat  “40 anys de fotografia en color” (2010) i  “El retrat. Del gra al píxel”  (2011). Pel que fa a l’obra editada, a banda de les seves fotografies aparegudes en revistes diverses i catàlegs ha publicat  Sabadell perfil nocturn (1993), La Catedral de Vic (1995) i Carnicé (1996). Defensor de les noves tecnologies, des de l’any 2005 es dedica a la fotografia digital, de la qual també n’és autodidacta. Actualment és la tècnica que utilitza per crear les seves obres.

Moisès Serra és un dels fotògrafs vius de Sabadell més coneguts dins el panorama de la fotografia de creació i la fotografia artística. La donació de la seva producció d’original en suport  cel·luloide a l’Arxiu Històric de Sabadell constitueix una gran aportació, de 40 anys d’activitat ininterrompuda. L’abundant treball sobre foto urbana al llarg del temps constitueix un testimoni molt valuós dels canvis urbanístics i paisatgístics soferts per la nostra ciutat. Aquests negatius passaran ara a ser patrimoni de tots els ciutadans mercès a la generositat del seu autor, i la signatura pública del conveni. L’autor, a més, col·laborarà amb els tècnics de l’arxiu en la extensa tasca de documentació de les imatges.

Exposició en curs

L’Ajuntament de Sabadell no només reconeix la figura i l’obra de Moisès Serra, sinó que fomenta el seu coneixement i divulgació. És per això que hi ha prevista una exposició per al mes de novembre de 2014, al Casal Pere Quart. Aquesta serà la tercera exposició que presenta en aquest edifici emblemàtic. La primera va ser en color de temàtica lliure, la segona va ser de tema “retrat en blanc i negre” (Del gra al píxel), i la prevista pel novembre del 2014, serà en blanc i negre i temàtica lliure. Serà una exposició pràcticament i purament analògica, per bé que podrà incloure alguna que altra foto digital, però producte de la digitalització d’un negatiu analògic. Totes les obres que es presentaran ja estan ampliades, algunes d’elles de fa molts anys, però són, tanmateix, inèdites; l’exposició també inclourà un recull d’obra que ja va ser exposada fa ben bé 16 anys.

En aquesta exposició hi figuraran especialment paisatges urbans i altres tipus d’obra, excepte retrats.