PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’atenció a les persones, el manteniment dels serveis públics i les mesures per impulsar l’activitat econòmica marquen el Pressupost de l’Ajuntament per l’any 2014

La despesa creix un 4,84% i preveu la millora dels espais públics

El pressupost de l’Ajuntament i les ordenances fiscals i reguladores de preus públics que es proposen per al 2014 reflecteixen clarament la prioritat de l’equip de govern municipal: les persones. Els sabadellencs i sabadellenques continuen sent el punt neuràlgic de l’acció de l’executiu local, tal i com s’evidencia en els cinc principals eixos d’actuació: d'una banda, el suport a les famílies i als col·lectius que més ho necessiten, que continua sent protagonista. Així mateix, es continuen oferint a tota la ciutadania uns serveis públic de qualitat, malgrat la disminució dels ingressos propis i de les aportacions de les administracions superiors. Uns serveis públics que fan possible una ciutat més cohesionada. En tercer lloc, en una conjuntura marcada per la crisi, es vol impulsar l’emprenedoria i promoure la reactivació del teixit econòmic i productiu. D'altra banda, i amb l'objectiu de posar a l'abast dels ciutadans i ciutadanes un entorn que afavoreixi l’ús col·lectiu, la qualitat de vida, la convivència, la cohesió, la sostenibilitat i l’activitat econòmica, l’espai públic se situa, també, com una de les principals línies d’acció. I tot plegat, donant continuïtat a una administració solvent i responsable, un dret del conjunt de ciutadans i ciutadanes. Per tant, un any més, els comptes municipals es caracteritzen per l'equitat, l'eficiència i la transparència.

Així ho ha explicat aquest matí el tinent d’alcalde de Presidència, Economia i Serveis Centrals, Ramon Burgués, en roda de premsa. En paraules de Burgués, els comptes “giren al voltant de les persones, dels sabadellencs i sabadellenques, abordant les seves necessitats”. En aquest marc, el tinent d’alcalde parla de “quatre objectius: el manteniment dels serveis públics, el manteniment de la cohesió social, la inversió en l’espai públic com a element de convivència i el manteniment de la solvència de l’Ajuntament, perquè és important mirar a curt termini però també contemplar el futur més llunyà”.

El pressupost de l’Ajuntament per l’any que ve, que és equilibrat, preveu uns ingressos de 168,6 milions d’euros, la mateixa quantitat que s’assigna a despesa. La despesa, però, creix més que els ingressos (un 4,84% davant un 3,25%, és a dir, 7,7 milions davant 5,3), el que permetrà destinar aquesta despesa a millores a diversos punts de la ciutat.

D’altra banda, tot i que el còmput general d’ingressos per al 2014 puja un 3,25%, un any més continua la davallada de les subvencions d’altres organismes i institucions, que cau en més d’un milió d’euros i dels ingressos derivats de l’activitat immobiliària (la previsió apunta un descens també d’1 milió d’euros dels ingressos per l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres, l’ICIO). En tot cas, les previsions per ingressos s’han plantejat des del màxim realisme, rigor i prudència, amb la voluntat d’ajustar la despesa a allò que realment s’ingressarà i amb l’objectiu d’evitar desajustos de tresoreria, millorant el pagament puntual als proveïdors i, en definitiva, col·laborant també en aquest aspecte, a l’activitat econòmica.

Un cop més, l’atenció a les persones, especialment a aquelles en situació més fràgil, serà un dels trets fonamentals del pressupost municipal. Les partides dedicades més directament a la ciutadania, ja sigui des del punt de vista assistencial, serveis públics o foment de l’ocupació i reactivació econòmica, suposaran al voltant del 45% del pressupost de l’Ajuntament per al 2014 (Serveis Personals, Habitatge, Promoció Econòmica, Comerç, Consum i Turisme i Policia).

Així mateix destaquen les actuacions en espai públic (obres públiques, manteniments, mobilitat, recollida de residus i relacions ciutadanes), que sumaran un 36,5% del pressupost de 2014.

Atenció a les persones

En la línia de donar continuïtat al caràcter social que ha marcat els comptes municipals els darrers exercicis, l’any 2014 l’Ajuntament destinarà més de 13,6 milions d’euros a Serveis Socials, Gent Gran i Dependència.

Educació s’emportarà més de 12,5 milions (més d’un 8,5% del pressupost de l’Ajuntament), on es preveu un increment de despesa superior als 400.000 per vetllar per l’equitat de tots els alumnes en l’accés als serveis educatius. Cal remarcar, també en l’àmbit educatiu, que malgrat a hores d’ara la Generalitat no ha concretat les seves aportacions ni per al curs passat ni per aquest 2013-2014, l’Ajuntament manté el compromís per la continuïtat dels centres municipals, tant escoles bressol com els centres d’ensenyaments artístics (Escola Illa) i musicals.

Un altra de les partides més destacades són els 6,3 milions de despesa consignats a Promoció Econòmica, dins el qual s’inscriuen els 500.000 euros del Pla per al Foment de la Formació, que preveia una despesa de 700.000 euros en dos anys: 200.000 consignats al pressupost de 2013 i mig milió al de l’any 2014.

Millora dels espais públics

En aquest àmbit el manteniment de la via pública s’emportarà més de 10,3 milions d’euros (sumant despesa i inversió) i mobilitat més de 8,1 milions. La recollida i tractament de residus i la neteja dels espais públics comptarà amb prop de 25 milions d’euros. Així mateix, continua endavant el desenvolupament de l’estratègia Sabadell Smart City.

Reducció del deute municipal

L’Ajuntament reduirà el deute en gairebé 10 milions d’euros, amb l’objectiu de mantenir unes finances sanejades.

Així mateix, es continuarà treballant per apropar cada cop més l’administració a la ciutadania, fomentant la transparència, treballant en la simplificació de tràmits i potenciant l’accés a la informació via telemàtica.

Inversions

L’any 2014 les inversions sumaran 9,1 milions d’euros, gairebé 2 milions més que en l’exercici anterior. En aquest àmbit, destaquen els més d’1,2 milions que es destinaran a manteniments i actuacions a equipaments culturals, educatius, esportius i altres edificis municipals, entre els quals destaquen els 250.000 euros que s’empraran per finalitzar i moblar el nou centre cívic del paratge de Can Romeu. Així mateix, es destinaran 40.000 euros a finalitzar el Centre d’Empreses de Can Roqueta i altres 40.000 a actuacions als mercats municipals.

Entre les inversions a l’espai públic, es destinaran 730.000 euros a la urbanització d’espais afectats per les obres dels Ferrocarrils, 300.000 euros a places, carrers i la modernització de jocs infantils i més de 850.000 a la conservació de ferms. D’altra banda, l’adequació de col·lectors de clavegueram s’emportarà 700.000 euros i el col·lector del Torrent d’en Gorgs més de 620.000 euros. A més, un milió d’euros es destinaran a la millora del transport públic urbà.

Dels més de 9 milions d’euros de les partides d’inversions, val a dir que més de 3 milions procediran de subvencions.

Ordenances fiscals i reguladores de preus públics

Per al 2014, la proposta d’ordenances fiscals i reguladores de preus públics proposa un increment general de l’1%. És el cas de l’IBI, l’IAE i de taxes com la de residus, grua, zona blava, la taxa de guals o la del cementiri. En el cas de l’IBI, es continua endavant amb la proposta d’aplicar un increment del 50% de l’Impost per als habitatges que estiguin desocupats a l’espera que l’administració superior defineixi legalment el significat i implicacions del que és un “immoble desocupat”.

També hi ha impostos o taxes que no es modifiquen (com l’Impost de vehicles) o que fins i tot baixen (determinades tarifes de la taxa de mercats i de la taxa dels encants). Pel que fa a la plusvàlua no puja. Es contemplen, però, canvis ampliant la bonificació per herència quan es tracti de l’habitatge habitual.

Els objectius fonamentals que marquen la proposta d’ordenances fiscals i preus públics per al 2014 són la voluntat d’impulsar una política fiscal cada cop més justa, d’acord amb el principi de capacitat econòmica, i les accions per afavorir l’emprenedoria i la reactivació econòmica.

Així, s’harmonitzen al 75% les bonificacions a les empreses de nova creació en la taxa de residus, llicència d’obres i activitats.

Encara en l’àmbit de les taxes, s’introdueix una de nova per cerimònies civils de casaments. En aquest cas, es preveu que els casaments amb celebració al Saló de Plens de l’Ajuntament abonin 230 euros; a la Sala de Govern de l’edifici consistorial 180 euros; i els casaments sense celebració 40 euros. Val a dir que en el cas de les cerimònies al Saló de Plens o a la Sala de Govern, es contempla una bonificació del 50% quan un dels membres de la parella estigui empadronat a Sabadell.

Una altra de les novetats afecta la taxa per la instal·lació de caixers automàtics amb accés directe des de la via pública, que s’incrementarà el 2014 en un 50%.

Per últim, a la taxa de zona blava, s’estableix una bonificació del 50% per als vehicles elèctrics, prèvia sol·licitud i adquisició d’una targeta de prepagament.

Presentació al ple

La proposta de Pressupostos i d’Ordenances fiscals i reguladores de preus públics per al 2014 es presentarà al Ple Municipal del mes de novembre per a la seva aprovació inicial.

A hores d’ara ja s’han mantingut contactes amb grups municipals i entitats econòmiques i, de fet, algunes de les aportacions en matèria d’ordenances fiscals i preus públics són fruit d’aquestes converses.

El govern municipal continuarà presentant les propostes de comptes municipals i ordenances les properes setmanes al conjunt del territori i continuarà treballant per tal d’incorporar si s’escau aquelles modificacions o aportacions que contribueixin a millorar-les i a donar una millor resposta a les necessitats dels sabadellencs i sabadellenques.