La Junta de Portaveus aprova una moció per commemorar el Dia Internacional per la despenalització de l’avortament
La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí una moció per commemorar el Dia Internacional per la despenalització de l’avortament. La proposició, presentada pel grup municipal d’ICV, s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, ES, ICV i EUiA. Els grups municipals de CiU i PP hi han votat en contra.
El contingut de la moció és el següent:
Per commemorar el Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament, fem una crida a defensar el dret de les dones, d’arreu del món, a decidir sobre el nostre propi cos. Reivindiquem la necessitat d’avançar en l’assoliment de la plena ciutadania i a posar fi al masclisme amb què s’expressa la cultura patriarcal, negant i oprimint els drets i llibertats de les dones.
Atès que mentre milers de persones a tot el món surten al carrer per exigir la despenalització de l’avortament, a l’Estat espanyol se’ns torna a atacar amb la imposició de la contrareforma de la llei de l’avortament del PP i el ministre Gallardón. Imposició perquè vol derrocar el consens construït amb la recent Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. I imposició perquè de forma majoritària la ciutadania recolza el dret a decidir de les dones.
Atès que les dades demostren que la taxa d’interrupcions voluntàries de l’embaràs és menor als països on les lleis són més permissives. Retrocedir a una llei més restrictiva seria abandonar tractats internacionals, com la CEDAW, que data del 1979, i que la legislació de l’avortament retrocedís fins a situar-se al nivell de països que no subscriuen els tractats internacionals en matèria de drets humans. A nivell Europeu, ens ubicaríem a la cua.
Atès que l’ofensiva contra l’avortament és una qüestió de base ultraconservadora liderada per la jerarquia eclesiàstica a Espanya i arreu. A països com El Salvador, República Dominicana, Hondures o Nicaragua, la pressió sobre les institucions que exerceix la jerarquia eclesiàstica aconsegueix mantenir la prohibició total de l’avortament. A l’Estat espanyol, és aquest mateix poder retrògrad el que hi ha darrere de l’anunciada contrareforma.
Atès que mentre es vulneren els drets de les dones, es posa en risc les seves vides i no s’inverteix en la prevenció d’aquests embarassos no desitjats, els dogmàtics ultraconservadors teoritzen sobre el dret dels no nascuts. I encara més, amb la seva pressió per mantenir el control social, intenten prohibir, fins i tot, l’educació sexual i l’ús de mètodes anticonceptius.
Atès que el moviment feminista continua la lluita, no només per no fer ni un pas enrere, sinó per fer tots els passos que queden per avançar en els drets de les dones, aquí i al món. Les velles formes d’opressió i control del capitalisme i del patriarcat ja no tenen lloc a les nostres societats.
Per aquests motius, el Grup Municipal d'ICV presenta els següents ACORDS:
1. Rebutjar la contrareforma que vol impulsar el govern del PP a l’Estat de la llei 2/2010 de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs. I instar la ciutadania a manifestar-se en defensa del dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos emplaçant-la a unir-se a les reivindicacions del moviment feminista, especialment a les mobilitzacions del 28 de setembre, Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament.
2. Exigir al govern de l’Estat i de la Generalitat l’impuls, la millora i la garantia de l’accés de les dones a la interrupció voluntària de l’embaràs de forma lliure, segura i gratuïta dins de la xarxa pública, així com la instauració eficaç de l’accessibilitat universal als mètodes anticonceptius dins de la cartera de serveis de la xarxa pública, la garantia del suport professional durant el procés de la interrupció voluntària de l’embaràs i la inversió i implantació en l’educació obligatòria d’un pla d’educació sexual i afectiva centrat en la prevenció d’embarassos no desitjats, de malalties de transmissió sexual i de la salut sexual.
3. La nostra solidaritat i recolzament als moviments feministes d’arreu del món que lluiten per la despenalització de l’avortament, pels drets de les dones i per conquerir la plena equitat de gènere en el marc d’unes societats justes, lliures i amb benestar.
4. Condemnar el masclisme amb què s’expressen les dretes conservadores i els abanderats de l’antiavortisme i denunciar la influència i pressió que exerceixen per a tutelar els drets de les dones i lesionar la seva autonomia.
5. Instar la comunitat internacional a fer complir els tractats internacionals als països que vulneren els drets i llibertats de les dones en matèria de salut sexual i reproductiva.
6. Instar a la Generalitat a complir i desenvolupar els compromisos adoptats pel Parlament de Catalunya, al ple monogràfic de joventut de juliol de 2013, en matèria de drets sexuals i reproductius a instàncies del grup d’ICV-EUiA.[1]
[1] El Parlament de Catalunya insta el Govern a: a) Implantar un pla d’educació afectiva i sexual en tot el sistema educatiu, centrat en la prevenció de les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats, que ajudi a eradicar els tabús relacionats amb el sexe. b) Garantir una bona salut sexual i reproductiva, amb accés lliure i gratuït als serveis de planificació familiar, inclosa la interrupció voluntària de l’embaràs. c) Garantir l’accés universal als mètodes d’anticoncepció i la dispensació gratuïta de l’anticoncepció d’emergència en la xarxa sanitària pública i l’accés a l’anticoncepció d’emergència des de les oficines de farmàcia comunitària. d) Reclamar a l’Estat que continuï mantenint en la cartera de medicaments de finançament públic els millors anticonceptius disponibles pre– i post–, o, com a mínim, assegurar que estan disponibles per a dones menors de vint-i-cinc anys. e) Incidir en els instruments de cooperació Estat - comunitats autònomes en la necessitat de mantenir una legislació en matèria d’interrupció voluntària de l’embaràs basada en terminis, per tal d’assegurar el ple exercici del dret de les dones joves a la maternitat. f) Garantir l’accés a tècniques de reproducció assistida per a les dones que triïn exercir llur maternitat d’una manera autònoma, en el si d’una parella lèsbica o en qualsevol forma de convivència. g) Garantir que a Catalunya no hi haurà cap restricció en l’accés, dins la cartera comuna de serveis bàsics de la sanitat pública, als tractaments de reproducció assistida per a dones soles o dones lesbianes.