Sabadell compta amb un nou instrument per prevenir i actuar davant el consum de drogues per part de l’alumnat dels centres de secundària de la ciutat
Amb l’objectiu de detectar al més aviat possible els nois i noies que s’inicien en el consum de drogues i actuar en conseqüència, potenciar la prevenció i fomentar la coordinació entre els diferents agents que intervenen en l’atenció i educació d’aquests joves, la ciutat disposa ja de la Guia de detecció i derivació del consum de drogues en menors d’edat escolaritzats als centres d’educació secundària de Sabadell.
La guia parteix de la premissa que l’adolescència és un moment molt important en el desenvolupament de les persones. Els joves s’enfronten a una etapa vital de creixement personal en què experimenten canvis substancials, tant físics com psicològics, que afecten tots els seus àmbits. Aquesta situació comporta que siguin més vulnerables davant d’una sèrie de comportaments de risc, entre els quals l’experimentació amb les drogues (tabac, alcohol i altres substàncies d’abús potencial).
La guia, que avui s’ha presentat, complementa programes de prevenció universal, que d'una forma o altra ja es contemplen en la majoria de centres. En paraules de la regidora de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, Cristina Moreno, “aquest treball vol ser un instrument que ens permeti la detecció precoç d’aquests comportaments per poder impulsar factors de protecció abans que hi hagi consums problemàtics o dependència o per derivar els casos si és adient. També vol facilitar la coordinació amb i entre els centres educatius, promoure la implantació de mesures universals i vetllar perquè els centres educatius i el seu entorn més proper siguin espais lliures de drogues”.
El diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, ha explicat que “aquesta guia és fruit d’un treball col·laboratiu. Vull felicitar a l’Ajuntament per aquesta iniciativa, fent extensiva aquesta felicitació a tots aquells professionals i tècnics de diversos àmbits que s’hi han implicat” i ha afegit que “l’entorn escolar és un àmbit clau per a la detecció i la intervenció” i en, aquest sentit, “és clau tenir un protocol compartit que ens serveixi per detectar i actuar”.
La inspectora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental del departament d'Ensenyament de la Generalitat, Eulàlia Picas, ha comentat que “la guia permetrà al professorat saber què fer en cada cas i saber a qui recórrer en determinades situacions, a més d’ajudar-los a fer veure als joves que estem parlant de situacions de risc”.
Amb la guia es dota els psicopedagogs i psicopedagogues dels centres d'un dispositiu públic especialitzat en intervencions preventives individualitzades, que ofereixen a l’alumnat que ha fet consums experimentals una intervenció preventiva adaptada a la seva situació personal.
El document identifica el conjunt d’agents i serveis que poden estar implicats en el procés d’atenció als adolescents en aquest àmbit, s’hi descriuen els supòsits en els quals hi ha la possibilitat que els alumnes puguin participar en una intervenció de caràcter educatiu duta a terme per professionals experts i s’acompanya de les recomanacions mínimes i bàsiques perquè l’actuació es pugui adaptar a la realitat i idiosincràsia de cada institut, entre les quals que les Normes d'Organització i Funcionament del centre tinguin ben definides les conseqüències que es deriven de comportaments relacionats amb la tinença o consum de tabac, alcohol o altres drogues en el centre. També que disposin d'actuacions educatives preventives de caràcter universal.
Impulsat per l’Ajuntament, en el marc del Pla Municipal sobre Drogues, i amb el suport de la Diputació de Barcelona, aquesta guia s'ha treballat amb professorat de secundària de diversos centres de secundària de Sabadell, amb tècnics municipals de diverses regidories (Salut, Educació, Serveis Socials i Drets Civils), professionals del Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CASD), el Servei de Salut Mental Infantil i Juvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí, professionals del Programa Salut i Escola de l’Atenció Primària, Mossos d’Esquadra i Policia Municipal de Sabadell.
Programa Jove
La guia inclou, així mateix, la creació d’un nou programa, el Programa Jove, que atendrà els casos que siguin derivats pels centres educatius. Aquest programa ofereix als més joves i a la seva família informació objectiva i realista sobre les drogues. S'orienta el menor i s'assessora a la família en relació al consum o a altres necessitats personals. Es basa en la confiança (del menor i de la família), l'empatia i la confidencialitat i busca evitar o disminuir els riscos associats al consum. En aquells casos que s'escaigui, s’afavoreix una derivació a altres recursos de la xarxa sociosanitària.
Adhesió
Per poder adherir-se a la guia, els centres de secundària necessiten tenir un reglament escolar que explícitament inclogui els supòsits i les contingències associades a aquest tipus de comportament i també, en el seu currículum educatiu, ha d’indicar actuacions preventives de caire universal. D’aquesta manera, no només s’actuarà preventivament quan hi hagi un incident puntual, sinó que l’abordatge educatiu i preventiu del centre és més ampli, comptant amb la implicació de tota la comunitat educativa. En aquest sentit, es considera que la família, juntament amb els joves, és un element clau en l’actuació preventiva i és per això que, des del primer moment, participa en la prevenció.
En una primera etapa la implantació de la guia s’iniciarà amb els centres de secundària que han participat més directament en la redacció del document (voluntàriament es van oferir per prendre-hi part). Són l’Escola Sant Francesc, Institut de Sabadell, Ribot i Serra, Agustí Serra, Servator i Miquel Crusafont. Un cop valorat el funcionament d’aquesta primera fase (cap a l’últim trimestre del curs) es pretén obrir la possibilitat d’adhesió a la resta de centres de la ciutat.