PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Institut Agustí Serra estrena aquest curs un cicle formatiu de Salvament i Socorrisme, únic a la comarca

L’Institut Agustí Serra de Sabadell eixampla aquests curs 2013/2014 la seva oferta educativa amb l’estrena d’un nou cicle de Salvament i Socorrisme, dins l’àmbit de les activitats físiques i de l’esport. Es tracta d’una oferta única en aquest camp a tota la comarca, que a més compta amb un ampli ventall de sortides al món laboral. Així mateix, a l’Institut s’ofereix per primera vegada la titulació de Salvament i Socorrisme, del grup d’ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà. I és que la nova oferta es divideix en dues parts, una d’inicial de 495 hores de durada i una final de 660. Si es fa la primera, és a dir, el cicle inicial del cicle de grau mitjà, s’obté un certificat. Si s’acaba tot el cicle, s’obté la titulació de tècnic de salvament i socorrisme. En total, 1.115 hores de formació.

La formació teòrica i pràctica del cicle té per objectiu proporcionar capacitats per organitzar activitats, competicions i esdeveniments de nivell d’iniciació esportiva, garantint la seguretat de les persones usuàries d’activitats aquàtiques i d’espais aquàtics.

Avui, durant la presentació de la nova oferta, el regidor d’Educació, Ramon Burgués, ha comentat que “estem molt satisfets i agraïm al departament d’Ensenyament que hagi iniciat aquests estudis a la ciutat. Sabadell té una gran tradició esportiva i per això demanàvem que aquesta família professional s’incorporés a la nostra ciutat”. I ha afegit que “el gran repte que tenim com a país és minimitzar l’abandonament escolar i, en aquest sentit, la formació professional hi juga un paper important”.

El regidor d’Esports, Josep Ayuso, ha comentat que “l’esport, a banda dels factors com la salut o el benestar, té altres elements, entre els quals hem de considerar la formació i la promoció econòmica, i és que una formació en un àmbit determinat genera capacitacions per accedir al mercat laboral amb més possibilitats d’accedir a una feina”.

En aquest mateix sentit, el director de Serveis Territorials del Vallès Occidental del departament d’Ensenyament de la Generalitat, Lluís Baulenas, s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta nova oferta i ha comentat que “hem d’oferir els cicles que tenen demanda i que, per tant, tenen sortides al món laboral” i ha afirmat que “hem de ser capaços d’enfortir la xarxa entre l’administració i el teixit empresarial. Tots hem de fer esforços i anar treballant perquè les empreses s’incorporin a la formació professional dual”.

El director de l’Institut Agustí Serra, Manuel Robles, ha volgut agrair al Departament d’Ensenyament la seva aposta per aquest nou cicle i també a l’Ajuntament “perquè des d’un inici ha manifestat el seu entusiasme. Necessitem que aquesta sigui una aposta conjunta per mantenir aquests estudis. Avui és el dia en què fem realitat un somni”. I ha explicat que, de moment, hi ha una quarantena de persones que s’han mostrat interessats en cursar aquests estudis al centre.

L’obtenció del cicle inicial ja obre l’accés a determinats llocs de treball relacionats (monitor, socorrista de piscines i parcs aquàtics, jutge o jutgessa cronometradora), però amb la consecució del cicle final aquest ventall s’amplia. No només perquè dóna accés a estudiar el cicle de tècnic esportiu superior o el batxillerat, entre d’altres, sinó que proporciona majors sortides professionals, com a entrenador o entrenadora de salvament i socorrisme; coordinació d’escoles de salvament i socorrisme; responsable d’instal·lacions aquàtiques en el medi natural; socorrista en platges, rius, llacs i embassaments; socorrista d’unitats d’intervenció; socorrista en activitats aquàtiques en l’entorn natural i en activitat nauticoesportives i, finalment, àrbitre auxiliar.

Requisits i proves d’accés

Per optar a estudiar aquest cicle és necessari tenir el títol d’ESO o haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys. També cal superar una prova específica, que acredita la competència professional de dominar les tècniques bàsiques de la natació relacionades amb el salvament i el socorrisme.

La inscripció a l’esmentada prova es farà de forma telemàtica del 19 al 30 de setembre.

El curs es desenvoluparà a l’Institut Agustí Serra i en piscines de Sabadell.

Oferta de cicles formatius

Aquesta nova oferta s’emmarca en el conjunt de cicles i titulacions de formació professional que s’imparteixen a Sabadell.

En conjunt, a la ciutat s’ofereixen cicles formatius de 17 famílies, a les quals cal sumar els de 2 famílies dels ensenyaments d’arts plàstiques i disseny, que s’ofereixen a l’Escola Illa.

Val a dir, així mateix, que aquest curs, a més del de Salvament i Socorrisme, s’ofereixen per primera vegada a Sabadell dos cicles de grau mitjà (Conducció d’activitats físicoesportives en el medi natural, de la família d’Activitats físiques i esportives, i Elaboració de productes alimentaris, de la família d’Indústries alimentàries), i un de grau superior (Animació 3D, Jocs i Entorns Interactius, de la família professional d’Imatge i so).

En global, a la ciutat s’ofereixen 19 cicles de grau mitjà i 23 de grau superior, distribuïts en 5 centres públics (no inclosos els d’arts plàstiques i disseny) i 4 privats/concertats. Destacar que des del curs 99-00 fins ara s’han ofert 21 nous cicles a la ciutat. A aquesta oferta cal afegir-hi els 3 cicles de grau superior d’ensenyaments artístics a l’Escola Municipal d’Art Illa.