PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a Sabadell engega amb un ampli ventall d’activitats

La cursa de transports i els circuits saludades també formen part de les propostes

Un any més Sabadell participa activament en la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura amb un ampli ventall de propostes. Sota el lema Aire net – Fes el pas, la Setmana del 2013 proposa trobar noves formes de mobilitat, com a alternativa al cotxe particular i cap a un transport més sostenible.

Tal i com ha explicat el regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, “es tracta de promoure activitats per conscienciar la ciutadania i que puguin valorar els beneficis de tenir una ciutat sostenible”. I ha afegit que “com a mostra animo a tothom que s’apunti les caminades saludables perquè és una manera de conèixer la ciutat, fer exercici i, alhora, redescobrir els desplaçaments a peu com alternativa al vehicle a motor”.

De la seva banda Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, ha assenyalat que accions com aquesta promouen, “una nova manera e fer i que té per objectiu beneficiar a tota la ciutadania i que es reflecteix, per exemple, tant a nivell d’estalvi energètic com en la qualitat de l’aire”.

La celebració, que es farà entre el 22 i el 29 de setembre, pretén conscienciar dels beneficis d’augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s amb bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

A més, com a mesura permanent que contribueixi al canvi del vehicle motoritzat privat cap a mitjans de transport més respectuosos amb el medi ambient, l’Ajuntament de Sabadell presenta la finalització de la 1a fase  de la conversió en zona de vianants del pg. de Manresa, el c. de la Palanca i la pl. de l’Àngel i la nova parada  de la línia 11 de l’autobús urbà (Sant Pau de Riu-sec).

Activitats per a tothom

La primera activitat es farà el dia 23 de setembre al Centre Cívic de Sant Oleguer, sota el títol Xerrada sobre mobilitat segura per a gent gran. Les xerrades seran impartides per policies retirats i s’adrecen, bàsicament, a la gent gran. Aquesta activitat gratuïta, que es farà a les 11 del matí, està orientada a donar formació i consells bàsics d’actuació en els desplaçaments de mobilitat quotidiana i en la seguretat personal.

La mateixa conferència es repetirà el dia 25 al Centre Cívic de Torre-romeu i el 26 al Centre Cívic de Ca n’Oriac, respectivament.

També el 26, però a la tarda, es portarà a terme una jornada tècnica adreçada al sector professional sobre Avantatges dels vehicles híbrids per a la mobilitat urbana. L’acte es realitzarà a les 7 de la tarda, a l’auditori del Vapor Llonch.

Seguidament, el divendres 27 a les 7 de la tarda tindrà lloc a l’auditori del Casal Pere Quart la conferencia L’autobús urbà a Sabadell 1939-1973. Es tracta d’una conferència sobre la història dels autobusos urbans a la ciutat de Sabadell, impartida pel Sr. Marcel Estadella, d’ARCA (Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos).

El 24 de setembre, a la tarda de 4 a 7, es farà la Cursa de Transports, una activitat cívica que servirà per comparar els beneficis i costos —en temps i diners— d'un desplaçament per Sabadell, fent servir diferents mitjans de transport. Els inscrits hi poden participar anant a peu, amb bicicleta, amb cotxe o amb transport públic (autobús). Al final de la carrera es comptabilitzarà el temps destinat al recorregut i es farà la comparativa entre els diferents mitjans de transport utilitzats. La sortida tindrà lloc a diferents punts de la ciutat i l'arribada serà a la pl. del Doctor Robert

Per a informació sobre les activitats i per a la inscripció, podeu consultar el web municipal www.sabadell.cat o posar-vos en contacte amb el Servei de Mobilitat, Trànsit i Transports al telèfon 93 745 33 27 o enviar un missatge electrònic a taulamobilitat@ajsabadell.cat.

Per últim, s’han organitzat caminades saludables a través dels districtes i els centres de salut. Les caminades es duran a terme per a la promoció d’itineraris de vianants. De moment està prevista una caminada organitzada pel CAP Can Rull, el 25 de setembre, a les 3 de la tarda. Per a inscripcions, al mateix CAP o al servei de Salut de l’Ajuntament, telèfon 93 745 31 45.

L’itinerari serà: av. de Lluís Companys – av. de Francesc Macià – pl. de Catalunya – rda. de Ponent – c. de Valentí Almirall – av. de Rafael Casanova – pg. de Can Feu – c. de Mèxic – c. de l’Argentina – c. de La Palma – c. de Larra – c. de Gustavo A. Bécquer – c. de Sant Isidor – av. de Lluís Companys.

Treball constant

L’Ajuntament de Sabadell treballa amb diferents associacions de la ciutat dins la Taula de Mobilitat per ajudar a crear una cultura on la gent triï caminar i desplaçar-se amb mitjans de transports sostenibles, en substitució de vehicles amb benzina.

Entre les actuacions que s’han impulsat a Sabadell per fomentar que la població camini, destaca la implantació del projecte de senyalització d’itineraris per a vianants. El resultat ha estat la instal·lació de 178 pals de senyalització que contenen més de 500 lames on s’indiquen punts d’interès o indrets diversos i el temps que es triga a arribar a aquells llocs a peu des del punt on s’instal·li el senyal indicador.

Una altra actuació són les anomenades zona 30, que alleugereixen el trànsit de pas per l'interior de la ciutat, tot convertint aquestes zones en un espai urbà molt més agradable.

Les zones 30 promouen les condicions perquè els desplaçaments a peu i amb bicicleta siguin segurs, a més de fer més eficient el transport públic. Durant l'any 2010 Sabadell va limitar la velocitat a 30 km/h en 230 carrers de la ciutat, cosa que ha comportat, alhora, que els conductors hagin incrementat el respecte cap als passos de vianants.

Igualment, l’Ajuntament ha fet un seguit de projectes per millorar les infraestructures del transport públic, com és la instal·lació de 27 noves pantalles d’informació en temps real a les marquesines dels autobusos, la centralització semafòrica i prioritat bus a tres cruïlles de la ciutat i 8 noves ampliacions de vorera a les parades de bus.

Cal destacar que l’Ajuntament de Sabadell va ser finalista dels PREMIS SEMS 2011 (Setmana Espanyola de la Mobilitat Sostenible), atorgat pel Ministeri de Medi Ambient, presentant com a mesures permanents: les zones 30, els itineraris per a vianants i la prioritat bus i centralització semafòrica.