La Comissió Executiva de l’Associació Àmbit B30 selecciona vuit projectes com a estratègia global cap a la manufactura avançada
La primera reunió que la Comissió Executiva de l'Associació Àmbit B30 ha fet després de l'estiu ha estat protagonitzada per la presentació i la selecció d’una primera relació dels projectes estratègics amb els quals l’Associació anirà treballant els propers mesos i que s'anirà ampliant dins l'aposta cap a la manufactura avançada en un entorn innovador.
Aquests projectes són fruit del procés de reflexió entre les organitzacions que integren l’Associació i que en els darrers mesos ha portat a identificar un seguit de projectes amb un impacte real sobre el territori i que a mitjà termini poden tenir un efecte dinamitzador que ajudin la reactivació econòmica.
La reunió, ha tingut lloc a l'Ajuntament de Sant Cugat i ha estat presidida per Josep Monràs, president de l’Associació Àmbit B30 i alcalde de Mollet, qui ha explicat que ha estat una reunió molt profitosa en què s’han presentat els primers vuit projectes dins l'aposta cap a la manufactura avançada. “La plataforma de la B30 ha de servir per fer que aquests actius, molt presents en l’àmbit territorial, es converteixin en grans projectes i afectin positivament tots els agents econòmics i socials de l’àmbit B30. Tenim línies de treball molt innovadors, que poden tenir repercussió a escala mundial i, per tant, cal aprofitar-les i posar totes les energies perquè puguin tirar endavant”.
La vicepresidenta de l’Associació B30 i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que ha estat l’amfitriona de la reunió, ha recordat que l’objectiu de l’Associació “és impulsar el territori, tot buscant l’optimització dels nostres recursos, però també totes les sinergies per assolir objectius que ens semblen oportuns en aquest moment, com la generació de més llocs de treball i la connexió entre els centres de recerca i les empreses”.
Els projectes que s’han presentat han estat:
HuB30, pretén la creació d'un node d’excel·lència en producció avançada amb l'objectiu de consolidar un teixit industrial especialitzat en el desenvolupament d’alta tecnologia, amb prestigi i reconeixement internacional que permeti no només retenir i impulsar la indústria, sinó també convertir el territori en un pol d’atracció d’inversió estrangera i permetent l’emplaçament i creació de noves empreses innovadores.
El model territorial per a l’impuls de l’emprenedoria corporativa en l’Àmbit de la B30 pretén impulsar tant accions adreçades a la creació d’un model territorial estable de foment de l’emprenedoria corporativa i la millora de la competitivitat de les empreses, com accions adreçades a l’impuls de projectes emprenedors.
Polígon B30, com a plataforma d'innovació oberta, vol ser un model de gestió de la innovació on les empreses, en lloc de desenvolupar la seva innovació mitjançant recursos interns, puguin recórrer a la cooperació amb altres empreses, institucions i experts per a aprofitar els seus coneixements.
El Centre de Desenvolupament i Innovació Logística, LOGINCAT, neix com a pol de desenvolupament i d’innovació logística, d’atracció de coneixement i de talent, així com motor d’innovació empresarial en aquest territori, amb l’objectiu que arribi a ser un referent en l’àmbit de la logística, creant un entorn que sigui capaç d’atraure empreses, tant logístiques com industrials, que vulguin formar-ne part per aprofitar la sinergia de tenir aquest know-how tan proper.
Smart B30 pretén ser un espai on compartir bones pràctiques entre smart cities a l’àmbit B30 i reforçar la imatge de marca “ciutat intel·ligent” de cadascun dels seus membres, així com de la B30 en el seu conjunt com a territori “smart” altament competitiu, mediambientalment sostenible i atractiu, per tant, per noves implantacions d’inversions de R+D+i.
Núvol B30 vol ser un espai privilegiat per acollir empreses i institucions que necessitin Centres de Procés de Dades amb bones infraestructures.
Nano B30 pretén desenvolupar i implementar una estratègia per millorar les interaccions entre els membres del Barcelona Nanoclúster de Bellaterra (BNC-b) i els altres socis de l'Associació B30 (indústria, centres de salut, centres de formació, agències públiques), amb l’objectiu de fer un salt a l’adopció i integració de nanotecnologies per part dels membres de la B30 per tal de millorar-ne la competitivitat.
Finalment, BioSensors B30 té com a objectiu reunir tots els participants necessaris dins l’àmbit de la B30 per tal de desenvolupar i comercialitzar tecnologies biosensors competitives i efectives per al mercat mundial.
Tal com s’ha posat de manifest a la reunió, aquests primers vuit projectes estratègics sorgeixen del treball i la diagnosi del territori que des de l’Associació s’ha fet al llarg dels darrers mesos dins l'aposta cap a la manufactura avançada, però amb la idea de poder seguir avançant en nous projectes o de buscar possibles sinergies entre tots ells.
És en aquest sentit, Joan Carles Sánchez, secretari de l’Associació i alcalde de Sabadell, ha manifestat que "aquests han estat els primers projectes fruit del treball que conjuntament hem estat fent els darrers mesos, i és precisament aquest treball conjunt el que dóna fortalesa a l'Àmbit B30. Totes les diagnosis fetes ens indicaven les grans possibilitats d'aquest territori, ara, aquests primers projectes ho demostren: tenim capacitat de recerca i de coneixement, tenim talent i, sobre tot, expliciten la voluntat de treballar des de la col·laboració i la cooperació en favor de la indústria i, en concret, de la manufactura avançada".
A més de l’exposició d’aquests projectes, a la reunió s’ha presentat també el conveni de col·laboració que en els propers dies se signarà amb la Conselleria d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, entre l’Agència de suport a l’Empresa Catalana ACCIÓ i l’Associació Àmbit B30, amb la finalitat de promoure el programa Start-up Catalonia-Xarxa d’acceleradores de Catalunya. Segons Josep Monràs, “aquest accelerador fa un monitoratge de joves empreses ja existents, perquè puguin engrandir les seves línies de negoci i augmentar el seu potencial a nivell internacional, seguint el model que la Generalitat de Catalunya ja disposa en altres territoris”.
A la reunió de la Comissió Executiva han assistit també les vicepresidentes del bloc d'Ajuntaments i Administracions Públiques, Carme Carmona, alcaldessa de Cerdanyola, Isabel García, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda i Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès.
També ha comptat amb la presència del representant del bloc d’Universitats, Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals i de Territori de la UAB; el representant del bloc de Centres de Recerca i Parcs Tecnològics, Xavier López, director general de la Fundació Ascamm; el vicepresident del bloc d’organitzacions sindicals, Enrique Rodríguez; el vicepresident del bloc d’Organitzacions Empresarials, Ramon Alberich així com el secretari de l’Associació Àmbit B30, Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell.