PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament posa en marxa la setena edició del curs d’Introducció al Voluntariat

També organitza un curs de Gestió del Voluntariat i la Qualitat i la segona edició del curs de formació específic per a voluntariat del Rebost Solidari

El programa municipal Sabadell Suma ha presentat avui el pla de formació per al proper trimestre, que pretén donar resposta a l’elevada demanda en l’àmbit del voluntariat.

Tal i com ha assenyalat el regidor de Relacions Ciutadanes, Lluís Monge, aquest matí durant la presentació dels cursos “en aquests moments tan difícils el paper del voluntariat adquireix un rol molt decisiu i important i ho dic amb l’orgull de tenir més de 500 voluntaris a la ciutat, que dediquen el seu temps a la comunitat”.

Setena edició

El darrer trimestre de l’any ofereix la setena edició del curs d’introducció al voluntariat, adreçat a totes les persones que estiguin interessades a fer voluntariat o estiguin començant a col·laborar de forma voluntària en alguna entitat.

El curs l’organitza l’Ajuntament de Sabadell, per mitjà del programa Sabadell Suma, i compta amb la col·laboració del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, la Creu Roja, Actua Vallès i AVAN – Amics de la Neurologia. El curs està reconegut pel Pla de formació del Voluntariat de Catalunya. Fins ara han passat pel curs un total de 160 persones interessades a dur a terme un projecte de voluntariat a la ciutat.

El curs tracta qüestions bàsiques sobre el voluntariat, com ara: què és el voluntariat, àmbits d’acció, la persona voluntària: què  ens motiva a fer voluntariat?, el perfil de la persona voluntària, la participació: element fonamental de l’acció voluntària, els drets i deures de la persona voluntària i de l’organització del voluntariat dins d’una entitat. Acabarà amb una taula rodona amb experiències de voluntaris d’entitats locals de diferents àmbits d’intervenció.

Les sessions es duran a terme els propers 15, 17, 22 i 24 d’octubre, de 18 a 21 h., al Casal Pere Quart, Rambla, 69. Per inscriure-s’hi, cal formalitzar la inscripció del 24 de setembre al 10 d’octubre, trucant al tel. 93 745 31 84 (al matí de 9 a 2) o bé per correu electrònic a: puntvoluntariat@ajsabadell.cat. Les places estan limitades a 25 persones.

Gestió del Voluntariat i la Qualitat

Sabadell Suma també organitza, juntament amb Creu Roja, i amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, el curs Gestió del Voluntariat i la Qualitat, adreçat a persones encarregades de la gestió del voluntariat en les entitats. L’objectiu és donar a conèixer a diverses entitats de voluntariat els requisits mínims que hi ha d’haver en cada procés sobre la gestió del voluntariat per a la seva òptima gestió.

El curs tindrà 16 hores de formació on s’hi tractarà, d’una banda, aspectes com ara: com gestionar amb qualitat el voluntariat i, per l’altra, els processos operatius en la gestió del voluntariat:  definició de catàlegs i identificació dels projectes a desenvolupar amb voluntaris a l’entitat, la captació, l’acollida i orientació, la corporació, el compromís, la participació i la sortida del voluntari de l’entitat.

És previst que es porti a terme els dies 9, 16, 23 de novembre de 9.30 a 15 h,  al Centre Cívic de  la Creu Alta - Cal Balsach, ctra. de Prats de Lluçanès, 16. Té un cost de matricula de 15 euros i cal fer la inscripció del 23 de setembre al 24 d’octubre al correu electrònic puntvoluntariat@ajsabadell.cat o trucant al telèfon 93 745 31 84 de 9 a 14 hores.

Per últim, l’Ajuntament de Sabadell portarà a terme la segona edició del curs de formació per al voluntariat de les entitats que formen part del Rebost Solidari. Es preveu que es desenvolupi el proper mes de novembre i té l’objectiu de reforçar la tasca que duen a terme les persones vinculades al projecte del Rebost Solidari. S’adreça als voluntaris i voluntàries de les 24 entitats socials i religioses que en formen part.

La temàtica d’aquest curs fa incidència en l’àmbit de manipulació d’aliments i es durà a terme la primera quinzena de novembre.

Sabadell Suma

Al llarg del 2013, Sabadell Suma ha consolidat les diferents línies de treball marcades en els objectius del programa.

En aquest sentit val dir que el Punt del Voluntariat és un servei que dona informació,  assessora les persones que volen fer voluntariat sobre les diferents possibilitats que hi ha a la ciutat i dóna suport a la recerca de voluntariat per part de les entitats i a les crides de voluntariat específic que tenen. Ha entrevistat més de 150 ciutadans i ciutadanes fins el passat mes de juliol, els quals s’han derivat a les entitats que pel seu perfil i voluntats poden exercir el voluntariat i ha difós a través de diferents canals més de 35 crides específiques de voluntariat de les entitats de la ciutat. També, s’ha assessorat a més de 20 entitats sobre diferents aspectes relacionats amb entitat i voluntariat.

S’ha consolidat la pàgina web www.sabadell.cat/sabadellsuma, que rep actualment una mitjana de 700 visites mensuals, de les quals més d’un 50% són noves. El programa compta també amb el butlletí electrònic, que té caràcter mensual i que es fa arribar a les entitats, persones interessades en voluntariat i s’hi pot subscriure qualsevol ciutadà o ciutadana interessat en voluntariat, només deixant el nom i l’adreça electrònica.

El butlletí consta de 2 blocs amb 3 apartats cadascun. El primer bloc, dedicat directament al fet voluntari, i un segon bloc, on trobem informació sobre les notícies i destacats, activitats que s’estan desenvolupant a la ciutat des de les entitats i per últim informació sobre subvencions, premis... que poden ser d’interès per a les entitats de la ciutat que treballen amb voluntariat.

Per últim, cal recordar que en el marc del 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat, es durà a terme, com cada any, l’acte de  RECONEIXEMENT del VOLUNTARIAT, on es fa un reconeixement a les persones designades per entitats, les quals dediquen part del seu temps de forma desinteressada al desenvolupament dels projectes del món associatiu.