Recta final de la verema d’enguany al vi del Parc Agrari
Aquesta setmana s’ha continuat amb la verema al Parc Agrari amb la varietat de raïm xarel·lo, ja que aquesta és una de les varietats que ha tingut el fruit madur més tard i ja ha assolit un grau d’alcohol de 13°. El regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Lluís Monge, s’ha acostat fins al Parc Agrari per veure “in situ” l’evolució de la recollida del raïm. Monge ha assenyalat que “la collita d’aquest any ha estat millor que la dels anys anteriors, com a conseqüència del procés de formació en espatllera amb conducció Royat de doble cordó de la plantació. Aquest serà el seu sisè any i es preveu la seva plena producció a partir de l’any vinent”. El regidor ha afegit que “la vinya del Parc Agrari té la singularitat de ser un element de recerca en el model de producció de proximitat i de recuperació d’un cultiu tradicional mediterrani, així com de divulgació ambiental”.
Enguany la verema s’ha anat fent quan cada varietat ha anat assolint el grau i l’acidesa adequada. Es preveu que, com cada any, la varietat Monastrell sigui la més tardana en veremar i es faci properament.
Quant a les altres varietats de raïm plantades, s’han collit 720 kg entre garnatxa i merlot i 435 kg de chardonnay. Totes han obtingut un grau alcohòlic de 14º. La verema d’aquestes varietats s’ha fet entre la darrera setmana d’agost i la primera de setembre. En total fins ara s’han collit gairebé 767 kg de raïm blanc i 720 kg de raïm negre.
Els treballs tant de gestió com de direcció tècnica, verema i vinificació són realitzats per una cooperativa d’integració social, L’Olivera, SCCL. Aquesta empresa d’economia social té experiència en el foment i la promoció de les bones pràctiques agràries. Cultiva vinyes i elabora vins des de l’any 1974 a Vallbona de les Monges, també gestiona la vinya i elabora el vi procedent de la vinya que té l’Ajuntament de Barcelona a la Masia de Can Calopa de Dalt, al Parc Natural de Collserola.
La vinya del Parc Agrari a la finca municipal de Can Gambús es va plantar l’hivern del 2008, ocupa 1,72 hectàrees i té plantades cinc varietats de raïm: xarel·lo, chardonay, merlot, garnatxa negra i monastrell. Totes aquestes parcel·les vitícoles estan inscrites al registre de viticultors de la Denominació d’Origen de Catalunya i corresponen 0,63 Ha de raïm blanc i 1,09 Ha de raïm negre. La vinya de Sabadell té 2.394 ceps emparrats en formació en espatllera i 1.083 en vas.
El Consell Regulador de denominació d’Origen Catalunya va acordar el 28 de gener de 2008, incloure a la zona de producció d’aquesta denominació d’origen la parcel·la del Parc Agrari, ja que es tracta d’un projecte de caire pedagògic promogut per una entitat pública i amb interès social.
Els tractaments que s’han fet han estat tots amb productes i dosis admeses en agricultura ecològica: sofre micronitzat durant el mes de maig i sofre-coure al mes de juny, aplicats quan hi ha hagut alguna pluja forta que podia malmetre el raïm. Només s’han realitzat tractaments culturals, com treure les males herbes de sota els ceps amb aixada i sense utilitzar cap tipus d’herbicida, preparatius previs per demanar el procés de certificació ecològica cara a convertir-se en una vinya ecològica. La vinya està protegida contra els atacs del senglar, cosa que ha fet possible minimitzar els danys.