PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Més de 32.000 infants i joves inicien el curs a les escoles bressol públiques i centres d’educació infantil, primària i ESO de Sabadell

Aquest mes de setembre inicien el nou curs escolar més de 32.000  infants i joves a les escoles bressol públiques i centres d’infantil, primària i ESO de la ciutat: 1.064 infants a les escoles bressol públiques, 21.873 als centres d’educació infantil i primària i 9.092 als centres d’educació secundària obligatòria.

Avui el regidor d’Educació de l’Ajuntament, Ramon Burgués, ha comentat les principals dades del curs 2013-2014 a Sabadell. Segons ha apuntat el regidor, “una de les màximes prioritats per nosaltres serà continuar estant al costat de les persones més vulnerables, i això en educació es tradueix, en treballar per la igualtat d’oportunitats en l’accés als serveis i en procurar, en la mesura del possible, posar els mitjans perquè la manca de recursos no sigui impediment per al desenvolupament de les activitats escolars. Per això, --continua Burgués--, com a Ajuntament hem pres iniciatives com els ajuts per a material escolar. També el sistema de tarifació social als centres municipals. Així mateix, estem complementant les beques de menjador escolar. I continuarem atents a altres àmbits, donant suport a la realització d’activitats extraescolars i amb subvencions a diverses propostes de caire educatiu”. 

Escoles bressol

Sabadell compta amb 11 escoles bressol municipals, 1 de la Generalitat i 29 de privades. Pel curs 2013-14 s’escolaritzaran en centres municipals uns 990 infants. A aquesta dada s’hi han de sumar les 74 places escolars de la llar d’infants Els Àngels (centre de la Generalitat), cosa que fa que aquest any comencin el curs 1.064 infants.

Si a aquestes dades hi afegim les de l’alumnat en centres privats, a Sabadell un  34% dels nens de 0 a 3 anys estan escolaritzats en escoles bressol del nostre municipi. Quan analitzem únicament el grup de 2 a 3 anys, veiem que el percentatge d’infants escolaritzats augmenta significativament, un 59%.

La distribució de l’alumnat per tipus de centre és d’un 44% en centres públics i un 56% en privats. Els darrers anys, atès l’increment de centres, s’ha incrementat considerablement el percentatge d’alumnes atesos a les escoles bressols municipals: d’un 5% s’ha passat a un 44% actual.

Educació Infantil i Primària

A Sabadell funcionen 38 centres públics d’aquest nivell educatiu i 23 de privats sostinguts amb fons públics. Un total de 21.873 alumnes començaran les classes en aquesta etapa educativa, cosa que representa un increment de 35 alumnes en relació al curs passat.

Pel que fa als alumnes matriculats a P3, el total ha estat 2.372 (154 alumnes menys que el curs passat, que correspon a la baixada de padró). Això, juntament amb l’increment de ràtio d’algunes aules, ha suposat que l’oferta de grups hagi disminuït en 5 arreu de la ciutat.

L’alumnat total escolaritzat es distribueix en un 61,6% en centres públics, 13.475 alumnes, i un 38,4% en centres concertats, 8.398 alumnes, percentatge molt semblant als cursos anteriors.

Educació Especial

Sabadell compta amb 1 centre públic i 2 de privats sostinguts amb fons públics. Prop de 280 alumnes, 100 en centres públics i 180 en concertats, aproximadament, inicien les classes aquest curs.

Educació Secundària

A la ciutat hi ha 13 centres públics d’Educació Secundària, 24 de privats sostinguts amb fons públics i 2 de privats. La previsió de matrícula pendent dels resultats dels exàmens de setembre, apunta un total de 9.092 alumnes per aquest curs, cosa que representa un augment de 69 alumnes en relació amb el curs passat. A primer d’ESO es constata un augment del número d’alumnes (113 més respecte al curs anterior), el que ha suposat un increment de 2 grups als centres públics de la ciutat.

L’alumnat total escolaritzat en aquest nivell es distribueix en un 52,1% en centres públics i un 47,9% en centres concertats.

 

Batxillerat

Uns 2.900 alumnes iniciaran les classes el curs 2013-14, tot i que cal dir que les dades són provisionals, atès que al llarg del mes de juliol s’han pogut anar matriculant alguns alumnes més, i també depèn dels resultats dels exàmens de setembre de l’alumnat de 4t d’ESO. La distribució entre centres, 60% en públics i 40% en centres privats o concertats.

Formació Professional

Hi ha un total de 10 centres que imparteixen cicles formatius, 6 públics (inclosa l’Escola Illa) i 4 privats o concertats, en els quals, segons les últimes dades de què disposem, a falta de les darreres actualitzacions i la matrícula dels centres privats, uns 4.135 alumnes faran estudis de formació professional el curs 2013-14. Aquest curs continua l’increment d’alumnat iniciat fa quatre cursos en aquest tram educatiu. La distribució aproximada entre tipus de centres és del 84% en públics  i el 16%  en centres privats.

Aquest curs s’ofereixen per primera vegada a Sabadell dos cicles de grau mitjà (Conducció d’activitats físicoesportives en el medi natural, de la família d’Activitats físiques i esportives, i Elaboració de productes alimentaris, de la família d’Indústries alimentàries), i un de grau superior (Animació 3D, jocs i entorns interactius, de la família professional d’Imatge i so). També s’ofereix per primera vegada la titulació de Salvament i socorrisme, del grup d’ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà  a l’Institut Agustí Serra.

En conjunt, a Sabadell s’ofereixen cicles formatius de les 17 famílies següents (noves d’aquest any marcades en negreta): Activitats físiques i esportives, Administració i gestió, Arts gràfiques, Comerç i màrqueting, Edificació i obra civil, Electricitat i electrònica, Fabricació mecànica, Fusta, moble i suro, Imatge i so, Imatge personal, Indústries alimentàries, Informàtica i comunicacions, Instal·lació i manteniment, Sanitat, Serveis socioculturals i a la comunitat, Tèxtil, confecció i pell i Transport i manteniment de vehicles. I de 2 famílies dels Ensenyaments d’arts plàstiques i disseny: Disseny gràfic i Arts aplicades a la indumentària.

S’hi ofereixen 19 cicles de grau mitjà i 23 de grau superior, distribuïts en 5 centres públics (no inclosos els d’arts plàstiques i disseny) i 4 privats/concertats.

Destacar que des del curs 99-00 fins ara s’han ofert 21 nous cicles a la ciutat. A aquesta oferta cal afegir els 3 cicles de grau superior d’ensenyaments artístics a l’Escola Municipal d’Art  Illa.

 

Escola Municipal de Música i Conservatori de Grau Mitjà

Durant el curs 2013-14, 175 alumnes estan matriculats al Conservatori de Grau Mitjà i 560 a l’Escola Municipal de Música. Es tracta d’un nombre d’alumnes superior al curs passat: Conservatori (169) i Escola Municipal de Música (560).

També s’ha fet la preinscripció al programa Música Oberta, amb un total de 100 alumnes entre infants i adults, tot i que cal tenir present que potser s’incrementaran, atès que encara es poden fer inscripcions fins al moment de començar els diferents tallers i cursos. 

Escola Illa

El centre municipal iniciarà el curs amb 133 alumnes en l’oferta de Cicles formatius de Gràfica Publicitària, Estilisme d’indumentària i Il·lustració (inclosos els alumnes que preparen el projecte final). Pel que fa a l’oferta no reglada, es registren a hores d’ara 110 alumnes en els diferents Tallers Lliures que organitza el centre. Són dades semblants a les d’altres cursos.

Escola Oficial d’Idiomes i Ensenyament d’Adults

Al llarg del mes de setembre es duu a terme la matriculació a l’Escola Oficial d’Idiomes. El total del curs passat era de 1.719 alumnes. Pel que fa a l’ensenyament d’adults, durant el curs 2012-13, 2.652 alumnes van cursar algun tipus de formació a les escoles d’adults. L’oferta dels ensenyaments d’adults per al curs 2013-14 és similar a la del curs passat però no és possible disposar de dades concretes ja que al mes setembre alguns centres convoquen un període  extraordinari de matriculació.