Sabadell és la segona gran ciutat de Catalunya amb més creixement econòmic i es consolida com un dels principals motors del territori

Avui l'alcaldessa, Marta Farrés, ha presidit una reunió de la Taula per al Desenvolupament Econòmic i la Competitivitat de Sabadell per avaluar la situació econòmica de la ciutat, la possible afectació de la situació mundial arran de la política d'aranzels d'EUA i continuar generant sinergies per continuar avançant en el creixement econòmic i la creació de llocs de treball de qualitat.
Segons les últimes dades, recollides per l’Observatori de l’Economia Local (OEL), el volum de negoci de les 2.996 empreses sabadellenques ha experimentat un increment en els darrers anys, reflectint la capacitat del teixit empresarial per adaptar-se a un entorn econòmic canviant i superar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia o de qualsevol altra situació d’incertesa que es pugui produir.
El volum de facturació empresarial va ser de 4.951 milions el 2022, la qual cosa suposa un increment de l’11,1% (496 milions d’euros més) respecte a l’any anterior. Entre els factors que expliquen aquesta millora destaquen l’adopció de noves tecnologies, l’increment de la demanda en sectors estratègics i les polítiques de suport a l’activitat econòmica impulsades per l’Ajuntament i altres administracions.
La millora de l’economia local ha fet que Sabadell ocupi el segon lloc del rànquing de grans ciutats amb major creixement econòmic. L’increment del 25,4% entre 2019 i 2023 (només per darrere de l’augment registrat per Cornellà) es situa molt per sobre del creixement mitjà de Catalunya, situat en un 16,3% i supera municipis com Lleida, Reus o Manresa.
Aquesta tendència positiva també es reflecteix en la renda familiar disponible bruta per habitant. Els ingressos de què disposen els sabadellencs per destinar-los al consum o a l'estalvi han augmentat 243 € entre 2019 i 2021.
Motor digital
L’aposta per la digitalització i la innovació ha estat clau per a moltes empreses que han aconseguit ampliar mercats i millorar la seva competitivitat. A més, la consolidació de sectors com la indústria tecnològica, la logística i els serveis han estat determinants per a aquest creixement sostingut.
Sabadell és la tercera població catalana amb més empreses relacionades amb el sector de l’economia digital, només després de Barcelona i Sant Cugat del Vallès. Segons l’informe “El sector tecnològic i digital a Catalunya”, elaborat per l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (Acció) de la Generalitat de Catalunya, la ciutat ha incrementat les empreses relacionades amb l’economia digital, situant-se en 524 vinculades a aquest àmbit.
Un 85% d’ocupació dels polígons
Un altre indicador que parla d’aquesta recuperació és el creixement de l’activitat empresarial als polígons industrials de la ciutat. Els set PAE (Polígons d’Activitat Econòmica) concentren el 56% de la facturació i el 47,4% de les empreses de la ciutat. Els polígons, que es troben actualment al 85% d’ocupació, són un exemple del dinamisme empresarial. Aquesta elevada ocupació reverteix també en una major creació de llocs de treball.
Aquestes xifres confirmen la tendència a la recuperació econòmica i la consolidació de Sabadell com a pol d’atracció empresarial a la regió.
El creixement de l’economia local se sustenta també en els serveis. I, en concret, en el comerç com a motor de riquesa i ocupació, la qual cosa garanteix un equilibri econòmic i social al territori. La densitat comercial de la ciutat és superior a la mitjana del conjunt de la comarca. Sabadell compta amb 10,3 establiments comercials per cada 1.000 habitants, mentre que la densitat mitjana al Vallès Occidental és de 9,3.
Les dades, publicades recentment pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, situen Sabadell al tercer lloc del rànquing vallesà de ciutats amb una major densitat comercial, només per darrere de Barberà del Vallès i de Palau Solità i Plegamans. La ciutat disposa de 2.224 establiments que ocupen una superfície de 364.153 m2. Aquests establiments generen gairebé 18.000 llocs de treball. En aquest sentit, els llocs de treball en el comerç i l’hostaleria han crescut des del 2019 un 17,2%.
Les xifres d’ocupació més altes dels darrers 13 anys
Pel que fa al mercat laboral de Sabadell, també ha experimentat un notable increment en els llocs de treball. S’ha registrat un augment del 9,1% en el període 2019-2024, assolint un total de 79.370 llocs de treball al quart trimestre de 2024. Destaca, especialment, l’augment dels llocs de treball assalariats (+9,1%), tot i que els autònoms també guanyen pes en l’economia local en sumar-ne 14.090 el 2024, un 8% més que al 2019.
Al novembre de 2024 es va assolir la xifra més alta d’ocupats residents a la ciutat dels últims 13 anys (97.330).
Pel que fa a l’ocupació en relació amb els grans sectors d’activitat, es registra una dinàmica positiva en tots els sectors econòmics.