PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Museu d’Art presenta “Sabadell crea”, la tercera exposició del cicle que connecta la ciutat amb la moda

El Museu d’Art presenta “Sabadell crea”, la tercera exposició del cicle que connecta la ciutat amb la moda

Aquesta tercera exposició proposa una mirada panoràmica a les dissenyadores i dissenyadors sabadellencs, des dels anys 1950 –els temps de l’alta costura– fins avui. El recorregut omple pràcticament tots els espais del Museu, tant els de la col·lecció permanent i la planta noble de la Casa Turull, com les sales d’exposició temporals.

Diàleg entre art i moda

El discurs comença al segon pis del Museu, a manera de pròleg. Proposa un diàleg entre l’art i la moda, amb la col·lecció permanent del museu dedicada al segle XIX i l’inici del XX. En aquesta part s’inclouen tres autors moderns que, des del camp de l’art i el disseny industrial, s’han implicat en la indumentària i la moda: Joan Vilacasas, Benet Ferrer i Teresa Carbonell. D’ells s’inclouen vestits pintats o estampats, foulards i barrets, a més d’escultures, dibuixos i ceràmica que els contextualitzen amb la resta de l’obra.

L’apartat sobre dissenyadors i dissenyadores ocupa el primer pis i la planta baixa. Sabadell, a més de ser el principal centre llaner del país, també ha donat noms molt importants en el camp de la moda, tot i que la ciutat no sempre n’ha estat prou conscient ni els ha donat el reconeixement que es mereixen.

Els salons de la Casa Turull estan dedicats a Joan Serra, dissenyador d’alta costura de Santa Eulalia, col·laborador de Pere Formosa i codirector creatiu de la casa entre mitjans dels anys 1950 i finals dels 1970. Serra és un dels autors de qui s’inclou més obra a l’exposició, a manera d’homenatge, amb vestits de carrer, còctel, nit i núvia.

Reconeixement a Toni Miró

“Sabadell crea” continua a la sala d’exposicions temporals, també del primer pis, amb una extensa selecció de vestits femenins i masculins de Toni Miró, l’altre dissenyador a qui es ret homenatge, i és la primera vegada que la ciutat dedica un reconeixement a la seva trajectòria. Al costat de Miró, hi ha un bon amic i col·laborador seu, Josep M. Garcia-Planas, amb The Real Garcia, la marca de moda masculina fundada per ell.

Segueix una part dedicada a festa i núvies amb Pep Boluña, que va desfilar a les passarel·les Gaudí i Cibeles als anys 1980 i 1990; a Santos López, amb showroom a Barcelona i Nova York, i que ha vestit celebritats com Marisa Paredes, Shakira, Aitana Sánchez Gijón, Ester Expósito, Amaia Salamanca, Ana Fernández, Maribel Verdú, Úrsula Corberó, Kelly Rowlland i Irene Montala, i finalment a Yolancris, de Yolanda i Cristina Pérez, habituals a les passarel·les de Barcelona i Madrid, i fins i tot de París, i que han vestit Rosalía, Lady Gaga, María Pombo, Dulceida i les germanes Kardashian, o també estrelles de la cançó com Shakira, Paulina Rubio o Beyoncé. De Yolancris s’inclou el conjunt d’abric i vestit lluït per la també sabadellenca Laura Escanes a les campanades del darrer final d’any a TV3.

La planta baixa comença amb Txell Miras, una de les dissenyadores més habituals i celebrades del 080, que durant un temps va tenir, fins i tot, un punt de venda a París; segueix amb Alexis Ferrer, reconegut com un dels 10 millors perruquers del món, i amb Iu Franquesa, exalumne de l’ESDi, creador de la marca de texans Companion, considerada una de les més prestigioses del món pel que fa al denim. Al costat seu hi ha dissenyadors més joves i emergents, com Victor Von Schwartz, i alternatius i heterodoxos, com Roberto Piqueras o Tania Marcial i Clara Navarro, molt compromeses amb temes de sostenibilitat.

Espai dedicat a l’Escola Illa i l’ESDi

Com una aposta de futur, tanca el discurs un espai dedicat a les escoles Illa i ESDi. A Sabadell hi ha dues escoles que imparteixen cursos oficials de moda, a més d’altres disciplines relacionades amb el disseny en general. L’Escola Superior de Disseny (ESDi), amb títol universitari, que depèn de la Universitat Ramon Llull. I l’Illa, Escola d’Art i Disseny, que és municipal, amb títol de grau superior. El precedent de l’Illa és l’Escola Industrial d’Arts i Oficis, creada el 1902 pel Gremi de Fabricants i l’Acadèmia de Belles Arts, amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell i de la Caixa d’Estalvis, sota les directrius de Narcís Giralt. Va ser una escola enfocada, sobretot, a formar teòrics tèxtils i cosidores de peces, tot i que també s’hi ensenyava pintura, escultura, dibuix, ceràmica i arts aplicades. Amb el temps, els cursos de Teoria dels teixits passarien a l’Escola d’Enginyers de Terrassa, i l’Escola Industrial sabadellenca esdevindria un centre de Formació Professional, mentre que la part d’ensenyament artístic, l’any 1979, es va derivar a l’Escola Illa, de nova creació.

L’ESDi va néixer l’any 1989, impulsada per la Fundació del Disseny Tèxtil (FUNDIT), del Gremi de Fabricants de Sabadell. El seu precedent directe va ser l’Escola de Disseny Tèxtil, creada a Barcelona el 1967, impulsada pels sabadellencs Ramon Folch, que en va ser el director artístic, i Josep Llorens Baulés, director tècnic. L’escola es va fundar a instàncies del Gremi de Fabricants de Sabadell i de l’Institut Industrial, de Terrassa, amb el suport de l’Institut Coordinador de la Moda Espanyola i el Secretariat Internacional de la Llana. L’Escola de Disseny Tèxtil, que va passar a anomenar-se anys després l’Escola d’Arts i Tècniques de la Moda, actualment associada amb l’ESDi, va ser una iniciativa molt innovadora i rellevant a l’època, el llegat de la qual perdura fins als nostres dies.