l Vapor Llonch atén 150 persones en tractament de salut mental durant el primer semestre de 2013 per millorar la seva integració laboral
L’Oficina Tècnica Laboral (OTL) del Vapor Llonch ha atès 150 persones en tractament de salut mental durant el primer semestre de 2013 per millorar la seva integració laboral. A més, s’han desenvolupat 169 actuacions amb empreses i s’han gestionat 70 ofertes de treball per a aquest col·lectiu. Com a resultat, 20 persones han pogut signar ja un contracte de treball amb el suport del Vapor Llonch entre gener i juny de 2013.
Aquest servei està adreçat a persones en tractament de salut mental que es troben en seguiment per part dels professionals dels Centres de Salut Mental o de les Àrees Bàsiques de Salut. A més, per participar s’ha de complir com a requisits el tenir edat laboral i mostrar la motivació suficient per accedir al mercat de treball.
Des de l’OTL es treballa de manera totalment personalitzada i s’atorga gran importància a l’orientació professional. A partir de l’anàlisi de les competències assolides per la persona al llarg de la seva vida i dels seus interessos, es marca un objectiu laboral i un itinerari formatiu a seguir per tal d’aconseguir la inserció laboral.
Després de la primera fase d’orientació professional s’inicia un procés formatiu i d’acompanyament de la persona perquè assoleixi el màxim grau d’autonomia a l’hora de cercar feina. Alhora s'ofereixen estades de pràctiques en empreses per millorar la qualificació professional i es presta assessorament a les famílies a fi que recolzin la transició al món laboral.
Un cop la persona ha començat a treballar, es proporciona un suport i seguiment tant a l’empresa com a la persona usuària per facilitar l’adaptació al lloc de treball. Aquest suport es pot allargar durant tot el període de contractació, encara que si la inserció ha estat exitosa s’anirà reduint la freqüència dels contactes. Un tret característic d’aquest programa és que ofereix un seguiment continuat al llarg dels anys, acompanyant en els diferents moments de l’itinerari professional fins que la persona és prou autònoma.
L’altra vessant del servei és sensibilitzar empreses amb necessitat de personal; es treballa des de la detecció de necessitats, anàlisi del lloc de treball, selecció de candidats, assessorament en contractacions bonificades, gestió d’estades de pràctiques formatives no laborals i el seguiment i suport a l’empresa desprès de la contractació.
El treball de l’OTL és possible gràcies a la cooperació entre totes les parts implicades en la integració d’aquest col·lectiu. D’aquesta manera, es treballa conjuntament entre els professionals sanitaris i de serveis socials del Centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària del Parc Taulí, els professionals d’associacions de familiars, les empreses, les persones beneficiàries del servei i les seves famílies.
Responsabilitat Social
La integració laboral de les persones amb discapacitat és una realitat complexa, tant per a les empreses com per a les persones. En termes d’accés al mercat de treball del col·lectiu de persones que tenen alguna discapacitat, les persones amb malaltia mental són les que tenen una taxa d'atur més elevada. En concret s’estima que el 80% no treballen. Aquest fet va impulsar la creació de l’OTL fa 11 anys a Sabadell i va ser una de les primeres OTL de la Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona.
L’OTL es considera una peça clau per atendre aquest col·lectiu i donar suport a totes empreses que poden integrar en les seves plantilles aquestes persones. És a dir, des de l’OTL es treballa tant amb les empreses de més de 50 treballadors que tenen l’obligació de complir la L.I.S.M.I, llei que intenta afavorir la inserció de les persones amb discapacitat, com amb les de menor dimensió que aposten per la integració d’aquest col·lectiu com a element de responsabilitat social.
Per a l'empresa col·laborar amb un projecte d'aquests tipus, ja sigui contractant o acollint en pràctiques per formar a les persones, suposa una acció de Responsabilitat Social que reverteix en benefici tant de la societat com de la seva pròpia empresa. Des de l'Ajuntament es fa un reconeixement públic a totes les empreses que hi col·laboren destacant les bones pràctiques empresarials. A títol d’exemple, en l’apartat de Serveis a les empreses/ bones pràctiques, a www.sabadelltreball.cat s’exposa algun vídeo d’empresaris donant testimoni de la seva experiència en col·laborar amb aquest servei.