PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell és la primera gran ciutat catalana en l’ús d’aigua recuperada per al seu dia a dia

Sabadell és la primera gran ciutat catalana en l’ús d’aigua recuperada per al seu dia a dia

Una de les actuacions més destacades dins d’aquest projecte és l’ampliació de la xarxa d’aigua procedent de la depuradora per fer-la arribar fins a Can Gambús. D’aquesta manera, es podrà exportar el model d’èxit de Sant Pau de Riu-sec a més punts de la ciutat. I és que al polígon de Sant Pau de Riu-sec, l’any 2024 més del 50% de l’aigua que s’ha consumit ja ha estat regenerada, utilitzant-se també per a usos comercials i industrials. Aquesta és una de les experiències referents i úniques a Catalunya, ja que tradicionalment l’aigua regenerada s’ha utilitzat només per a reg i neteja de carrers.

Pel que fa a l’ampliació d’aquesta xarxa, ja s’ha enllestit la canalització des de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Sant Pau de Riu-sec fins al dipòsit de Can Gambús. En total, s’han instal·lat 3 quilòmetres de noves canonades, que s’afegeixen als prop de 9 quilòmetres amb què ja comptava la xarxa d’aigua regenerada de la ciutat. En aquests moments s’està treballant en la instal·lació d’un grup de pressió a la depuradora, que permetrà que l’aigua regenerada arribi al barri de Can Gambús, facilitant el seu ús per a més zones verdes, obrint-la també a usos industrials del polígon sud-oest i utilitzant-la per a les cisternes de lavabos en els edificis de nou plantejament que es construeixin en aquesta zona de la ciutat.

L’any passat es van distribuir 93.412 m3 d’aigua regenerada, un 82% més que l’any anterior i rècord històric a Sabadell. En aquests moments, cal destacar també que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballen en una altra possible xarxa supramunicipal d’aigua regenerada en alta, amb origen a Sabadell i que podrà subministrar a altres municipis de l’entorn.

Més aprofitament de l’aigua del subsol

D’altra banda, i també en marc del projecte “Sabadell Aigua Circular (Biotop)”, s’està treballant per recuperar més aigua procedent de les mines i pous i alhora potabilitzar aquesta aigua. Així, Sabadell multiplicarà per 10 la quantitat d’aigua freàtica recuperada i potabilitzada, passant d’uns 95.000 m3 a 1 hm3 l’any.

Fa un parell de setmanes que s’han iniciat les obres de la nova Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) que s’està construint a les instal·lacions d’Aigües Sabadell a Serra d’en Camaró.

Paral·lelament, les obres d’ampliació de la xarxa d’aigües freàtiques estan molt avançades i ja es treballa en l’últim tram, just davant de la plaça Taulí. Els treballs van començar a l’abril de l’any passat i permetran portar l’aigua procedent dels pous del Ripoll i del Parc Catalunya fins a la nova planta potabilitzadora, passant pel carrer de Vilarrúbias, la ronda de Zamenhof, l’avinguda Prat de la Riba i Francesc Macià. S’han construït 2 quilometres més de canonades, fent créixer la xarxa d’aigües freàtiques fins als 28 quilòmetres.

Amb tot plegat, es reduirà la dependència i compra d’aigua. I és que aquestes aigües freàtiques, que fins ara es destinaven únicament al reg o al llac del Parc Catalunya, es potabilitzaran per poder-se incorporar a l’abastament urbà amb plenes garanties.

Sabadell, ciutat pionera en la gestió de l’aigua

Amb aquestes actuacions Sabadell es consolida com a referent en la gestió de l’aigua. L’any 2002 es van començar a utilitzar les aigües procedents de la mina del Ripoll per al reg de zones verdes i neteja de carrers. Des de l’any 2011, la ciutat porta aigua de la depuradora al polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu-sec i va ser la primera ciutat en tenir una concessió de l’ACA per utilitzar l’aigua regenerada per a la descàrrega de cisternes.