L’Ajuntament de Sabadell i la Fundación ONCE instal·len quatre semàfors al passeig de Manresa amb tecnologia Bluetooth, adaptats per a persones amb discapacitat visual
Es tracta d’una prova experimental que permetrà estudiar la viabilitat d’estendre el sistema a més punts de la ciutat
L’Ajuntament de Sabadell i la Fundación ONCE han instal·lat 4 semàfors al passeig de Manresa (confluència amb el carrer de la Salut), que compten amb tecnologia innovadora i estan adaptats per a persones amb discapacitat visual. Es tracta d’elements amb tecnologia Bluetooth, que activen automàticament els seus senyals acústics en detectar el telèfon mòbil de la persona amb discapacitat visual a l’àrea pròxima al pas de vianants. Així s’evita que l’usuari hagi d’activar ell mateix els senyals acústics d’aquests semàfors amb un comandament a distància, guanyant d’aquesta manera en seguretat i rapidesa a l’hora de travessar les vies. Tot i això, val a dir que aquests semàfors són també compatibles amb els comandaments que ja tenien anteriorment els afiliats a l’ONCE.
Cristian Sánchez, regidor d’Espai Públic, ha explicat avui que es tracta “d’un projecte que ha fet l’Ajuntament de Sabadell en col·laboració amb l’ONCE, emmarcat en l’estratègia Smart City, amb l’objectiu que les persones invidents puguin tenir més mobilitat a la ciutat”. També ha destacat que es tracta d’un “projecte experimental i a mesura que veiem com funciona intentarem instal·lar-ho en futures actuacions de semaforització o renovació dels equips actuals. Així reduirem les dificultats que poden tenir els invidents per moure’s per la ciutat”.
Luis Fernando San Martín, director de l’ONCE a Sabadell, ha agraït la col·laboració amb l’Ajuntament i ha afirmat que “aquesta és una manera que l’ONCE també tingui un paper important amb les noves tecnologies i les ciutats intel·ligents”. Sobre l’ampliació d’aquest sistema ha afirmat que “Sabadell és una ciutat gran i s’ha d’anar a poc a poc, caldria prioritzar els camins que fan servir els nostres afiliats i que connecten l’agència de l’ONCE amb els transports públics”.
Desenvolupats per l’empresa de la Fundación ONCE especialitzada en accessibilitat Via Libre, els semàfors són del model anomenat Pasblue, que integra les funcions lluminoses i acústiques. En el cas de la funció acústica, s’activa només quan un usuari amb discapacitat visual ho requereix. El semàfor detecta automàticament el Bluetooth del telèfon mòbil de la persona gràcies a una configuració específica, que es pot demanar a l’ONCE o al servei de mobilitat de l’Ajuntament de Sabadell.
Un cop detectat el Bluetooth, l’element emet uns tons d'orientació que permeten que la persona s’orienti i localitzi el punt de partida de l'encreuament. També pot iniciar el creuament gràcies als tons de pas; i conèixer la fi del cicle de verd gràcies als tons de finalització de pas.
L'ús de tons davant d'un altre tipus de senyals (veu, per exemple) permet que la informació arribi a l'usuari de forma clara i inequívoca, evitant la confusió i augmentant la seguretat.
Addicionalment als senyals acústics que Pasblue emet una vegada ha estat activat, l'equip és capaç d'enviar informació al terminal mòbil de l'usuari. Aquesta informació es transmet en format text mitjançant el protocol OBEX/OPP, que la gran majoria de terminals suporten i adapten en missatge de veu. Les dades poden ser diverses i indicar a l'usuari per exemple obres properes, nom del carrer per on està transitant, etc.
Ciutat accessible
D’aquesta manera, la ciutat continua treballant per fer més accessible l’espai urbà per a tothom. A hores d’ara Sabadell compta amb el 44% de les cruïlles amb semàfors adaptats per a persones amb discapacitat visual.