PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell organitza un cicle d’actes per homenatjar la figura de Feliu Formosa

Sabadell organitza un cicle d’actes per homenatjar la figura de Feliu Formosa

En el marc de la Capitalitat Cultural Catalana –i coincidint amb el 90è aniversari de Formosa– l’homenatge consisteix en una exposició per donar a conèixer la vida i l’obra de Formosa i en un espectacle creat per a l’ocasió. A més, s’hi sumen altres activitats que acaben de tancar aquest cicle, organitzades per la Fundació Bosch i Cardellach, l’Espai FOC i Papers de Versàlia.

Formosa és un home de lletres polifacètic, que ha dedicat la seva vida a la traducció, el teatre –en totes les seves vessants– i la poesia. És, a més, un intel·lectual que té el Premi Carles Riba, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi Nacional a l’Obra d’un Traductor concedit pel Ministeri de Cultura i el Premi Friedrich Gundolf a la difusió de la cultura alemanya a l'estranger, concedit per l'Acadèmia de la Llengua i la Literatura Alemanyes, entre molts altres. També compta amb la Medalla de la Ciutat de Sabadell al Mèrit Cultural, concedida el 2012.

Un homenatge creat per a l’ocasió

 El punt central d’aquest programa és Molt bé diu, senyor Feliu! Homenatge a Feliu Formosa, que tindrà lloc el dilluns 11 de novembre, a les 20 h, al Teatre Principal. Amb guió i direcció de Rosa Renom i Francesc Ventura, l’espectacle inclou textos escrits i traduïts per Formosa, sobre temes molt diversos, sense oblidar l’humor. Un seguit d’artistes de primer nivell –Joan Anguera, Pere Arquillué, Jordi Boixaderas, Andrés Corchero, Mario Gas, Anna Güell, Marissa Josa, Mònica López, Vicky Peña, Carme Sansa, Ester Formosa (veu) i Lisboa Zentral Cafè (dirigit per Joan Alavedra)– presentaran aquesta proposta dalt de l’escenari, on conviuran la paraula, la dansa, la música i l’humor.

Qui és Feliu Formosa?

Ajuntament i Comissió també organitzat l’exposició que duu per títol “Qui és Feliu Formosa?”, comissariada per Francesc Ventura i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es podrà visitar al Casal Pere Quart, del 4 al 29 de novembre. Per mitjà de vuit plafons informatius, amb textos i fotografies, tres espais diferents i dos punts de projecció d’imatges, s’explica qui és aquest sabadellenc il·lustre no del tot conegut pel gran públic. La inauguració serà el dia 4, a les 19 h, amb un acte que comptarà amb els rapsodes Sílvia Bel i Jordi Bosch.

Acabat el temps d’exposició al Casal Pere Quart, la mostra i també l’espectacle visitaran Terrassa, gràcies a l’Ajuntament d’aquesta ciutat. Formosa va viure a Terrassa durant catorze anys i hi ha tornat ara, a més de treballar-hi durant vint-i-cinc anys.

Més activitats      

El programa inclou altres activitats relacionades amb el prolífic i polièdric recorregut de Formosa. Hi tenen cabuda el teatre, la poesia i el món de les lletres en general. La Fundació Bosch i Cardellach ha organitzat ja dues activitats –l’una adreçada a la faceta traductora de Formosa i l’altra sobre la seva obra poètica– i portarà Formosa a recitar poesies seves el 15 de novembre, a les 19 h, al Casal Pere Quart, al costat de Marta Tricuera, Jep Barceló i Roc Casagran.

A més el 28 de novembre, Papers de Versàlia presentarà un àlbum monogràfic de Formosa, Por/poder, també al Casal Pere Quart, a les 19 h. El programa homenatge es tancarà el 29 i 30 de gener de 2025, a les 20.30 h, a l’Espai FOC, amb una lectura dramatitzada del llibre Raval, de Feliu Formosa, amb Jordi Boixaderas i Jep Barceló. Finalment, el número 41 de la revista d’història Arraona, que apareixerà enguany, inclourà un “Testimoni” sobre Feliu Formosa.

Formen part de la Comissió Feliu Formosa: Anton Carbonell, Paquita Company, Josep Gerona, Cesc Prat, Rosa Renom, Joan Sellent, Fermí Vallbè i Francesc Ventura.