PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La commemoració del 25N d’enguany gira entorn les violències masclistes i les dones amb discapacitat

La commemoració del 25N d’enguany gira entorn les violències masclistes i les dones amb discapacitat

En la presentació del programa, la regidora d’Igualtat i LGBTI+, Rosa Pareja, ha explicat que

“La confluència dona i discapacitat, amb elements com la dependència econòmica o la manca de xarxa social, són factors que eleven més el risc de patir violència. La mirada interseccional és essencial per donar visibilitat a l’especificitat de les violències masclistes que pateix aquest col·lectiu”.

Diferents estudis i recerques mostren que les dones amb discapacitat viuen sotmeses a majors índex de violència de gènere i durant temps més perllongats que la resta de dones. Les dones amb discapacitats són excloses del que l’imaginari col·lectiu atribueix a la categoria dona, i aquest és un dels elements que ha invisibilitzat la realitat d’aquestes dones.

El programa d’activitats d’enguany s’ha treballat des de la Taula d’Igualtat de Gènere conjuntament amb diversos serveis municipals, com Acció Social i en concret, amb l’Oficina d’Atenció a la Discapacitat i amb les entitats de l’àmbit, i recull propostes d’altres col·lectius i entitats que s’han volgut sumar al programa commemoratiu entorn el 25N.

En paraules de la regidora d’Acció Social, Laura Pineda,

“Per nosaltres és una oportunitat vertebrar el 25N en el marc de les dones i la discapacitat. Sempre estem buscant complicitats amb altres serveis, ja que entenem que l’accessibilitat és una qüestió totalment transversal i que ens interpel·la a tots”.

La regidora de Drets Civils i Joventut, Sílvia Garcia, també ha destacat

“Per nosaltres és un objectiu principal que totes les activitats que fem adreçades als joves tinguin aquesta mirada feminista. Al llarg de tot l’any fem activitats amb aquesta relació estreta i també hem volgut participar un any més en la programació del 25N”.

Demà dimecres, 30 d’octubre, a La Faràndula es representarà l’obra de teatre Jauría, una ficció documentada i creada a partir de les declaracions dels cinc acusats i la denunciant en el judici de “La Manada”, sobre els fets dels Sanfermines del 2016. Al matí hi haurà una sessió adreçada a tot l’alumnat de segon de batxillerat de la ciutat, més de 1.000 alumnes. Al vespre, una altra sessió oberta a tota la ciutadania i per la qual també s’han posat a disposició entrades específicament destinades al públic jove.

Acte central

El 25 de novembre tindrà lloc l’acte central a les 11 h a la plaça de les Dones del Tèxtil, obert a tota la ciutadania, on es llegirà el Manifest de la Taula d’Igualtat de Gènere, i es retrà homenatge a les víctimes de les violències masclistes.

Del 21 al 25 de novembre, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de lila.

Programa d’activitats

El resultat d’aquest treball transversal, i amb la implicació d’entitats i col·lectius, són diverses activitats pensades per a totes les edats i en diferents formats: tallers, xerrades, formacions i exposicions, entre d’altres.

Per al públic familiar, destaca l’espectacle infantil Kamishibai, amb contes sobre la igualtat, l’empatia i el respecte com a base per totes les relaciones humanes. Tindrà lloc el diumenge 17 de novembre, a la plaça de les Dones del Tèxtil.

Hi haurà dos tallers adreçats a dones majors de 18 anys, un d’ells d’artteràpia i com a través d’una proposta creativa es treballaran conceptes per l’empoderament femení i l’altre de “Dones i Autocura”. Aquests tallers comencen la setmana que ve i requereixen inscripció prèvia.

També hi haurà formacions especialitzades adreçades al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Sabadell, al Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) del Vallès Occidental-Sabadell, i també a les entitats del sector de la discapacitat.

Com ja és habitual, també hi haurà Punts Liles a la Fira de les capacitats (10 de novembre) i a la plaça de les Dones del Tèxtil (17 i 25 de novembre).

D’altra banda, i per segon any consecutiu, a Sabadell es durà a terme la campanya “Una cadira buida per no oblidar”, amb l’objectiu de fer visible el buit que deixen les dones víctimes de feminicidis. Per aquest motiu, hi haurà cadires liles buides en esdeveniments culturals, esportius i socials organitzats per diferents serveis municipals i entitats arreu de la ciutat.