El Festival elPetit celebra 20 anys d’història amb més de 100 funcions programades a 13 ciutats
Aquest any, el Festival elPetit té lloc en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2024 de Sabadell, ciutat on va néixer. Coincidint amb aquesta fita, el Festival aposta per una relació encara més horitzontal amb el públic, amb espais de joc lliure, propostes gratuïtes al carrer, funcions escolars i familiars i propostes immersives. Aquesta nova etapa posa l’accent en la interacció d’igual a igual entre l’artista, l’infant i les persones adultes acompanyants, tot oferint un espai on el joc lliure i l’exploració espontània siguin protagonistes.
El tret d’inici del Festival tindrà lloc el 9 de novembre a les 11 h al Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida, amb l’espectacle La Fabuleuse histoire de BasarKus (La fabulosa història de BasarKus), de la companyia francesa Cie Lamento. L’acte inaugural institucional serà uns dies més tard, 14 de novembre, a les 19 h a Sabadell, la ciutat natal d’elPetit, amb l’espectacle Copiar, de la companyia catalana Animal Religion, fent-ho coincidir amb la primera trobada dels artistes, els professionals del sector de la cultura i l’educació, l’acció social i la salut, a través del IX Encontre PRO Internacional d’Arts per a la (Primera) Infància, del 14 al 17 de novembre.
elPetit en xifres
Durant 19 dies es podran veure un total de 67 funcions familiars i 40 funcions escolars de companyies de 4 països diferents. Les famílies i els infants podran gaudir d’un total de 13 espectacles –dels quals 2 són estrenes absolutes– i participar en 7 tallers, 2 per a la formació de mestres, i en 8 espais de trobada artística (instal·lacions artístiques per fomentar el joc lliure).
El Festival és totalment transversal. Aquesta dispersió permet una relació directa i propera amb el públic, tot fent arribar les arts escèniques als més petits en cada racó del territori. elPetit es repartirà entre 29 espais de 13 ciutats diferents. A Catalunya es viurà a Barcelona, Granollers, Igualada, Lleida, Olot, Sabadell, Sant Esteve Sesrovires, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze i Viladecans. A Mallorca a Sant Llorenç des Cardassar i també es viurà a Benicàssim i a Madrid.
Les entrades ja s’han posat a la venda a les pàgines web de cada espai. S’hi pot accedir a través del web www.elpetit.cat. Totes les activitats requereixen reserva d’entrada, sigui per a les propostes gratuïtes o de pagament.
Programació
L’edició d’enguany es caracteritza per la reivindicació del joc com a espai on crear, imaginar i desenvolupar-se lliurement. Les propostes artístiques de la vintena edició del Festival exploren la curiositat, la creativitat i l’esperit crític dels més petits convidant-los a descobrir el món a través del joc, els sentits i la imaginació.
Pel que fa a la programació internacional, són 4 les companyies de fora de Catalunya i Espanya que porten propostes artístiques al Festival. D’entre elles, destaquen els espectacles La Fabuleuse histoire de BasarKus (La fabulosa història de BasarKus) de Cie Lamento (França), sobre la recerca de la identitat i del cos i Augenschein & Blickfang (Miratges i pampallugues) de Breloque Theater Group (Àustria), on la vellesa és l'inici i la infància el retorn.
La programació dels espectacles de la vintena edició compta amb dues estrenes absolutes: SUM de Baychimo Teatro (Castella i Lleó), una funció sense paraules que crea un llenguatge propi amb la llum com a recurs i teNir (sosteNir) d’ A K Entrepôt (França), un espectacle que parla del fil com a extensió del cos. També destaquen les propostes gratuïtes al carrer com A Caravana de Projeto Ez (Portugal), una aventura itinerant que desmunta la idea de casa; Lilliput, juguem a contes de Tombs Creatius, una trobada artística per jugar a reinventar lliurement els contes clàssics i The Twist of Metal de Lila jocs reciclats i circ, un carrussel de ferralla que combina jocs, circ i creativitat per recordar la importància de reutilitzar i trobar noves formes de crear un món més equilibrat. (Tota la programació del festival)
IX Encontre professional
El IX Encontre Internacional d’Arts per a la (Primera) Infància és un espai per a la recerca, la formació, el diàleg i el networking, en el marc del Festival elPetit, que aplega més de 100 professionals. Quatre dies complets de jornades obertes a artistes i professionals del sector de la cultura, l’educació, l’acció social i la salut, que inclouen visionat d’espectacles, conferències de perfils de referència en el sector, debats i tallers. Una mirada àmplia per abordar la situació actual i el futur de les Arts en la (primera) Infància.
Mestres que es mouen
Pel que fa a la formació, aquest any el programa ‘Mestres que es mouen’, la proposta de formació dirigida per a mestres d’escoles bressol i Educació infantil que inclou conferències i trobades professionals per proporcionar eines de treball a l’aula, ofereix dos tallers: Sense paraules, un viatge al món del teatre sobre com es percep el món i les relacions a través dels cossos, de Myrto Dimitriadou, directora artística al Toihaus Theater de Salzburg (Àustria) i especialitzada en arts per a la primera infància; i La dansa, una eina transformadora per a l’educació d’Omar Meza, ballarí i director de la companyia Da.Te Danza, un taller que busca afavorir la creació de sinergies entre l’educació i les arts amb la finalitat de possibilitar el desenvolupament físic i emocional dels escolars.
Centres penitenciaris
Un any més, elPetit manté el seu compromís amb totes les realitats de la infància i aposta per l'activitat als centres penitenciaris de Brians 2, Quatre Camins i de Dones de Barcelona (Wad-Ras), amb tallers per a mares i pares privats de llibertat, espais de trobada artística per a gaudir en família i visionat d'espectacles programats. El Festival ofereix en aquests centres els tallers La sinergia dels cossos de Cia Voël, Quan el cos soc jo d’Omar Meza i Descobrint Lumière de La Menuda.
A més, el Grup de Gestió i Responsabilitat Parental de Quatre Camins i el de Brians 2 han participat en la cocreació de la instal·lació Un Viatge Somiat. Aventures de possibilitats il·limitades, de l’artista i il·lustradora Inge Nouws. Aquests espais de joc s’instal·laran als vestíbuls d’algunes seus del Festival perquè les famílies puguin, a través del joc, explorar formes, textures i colors abans i després de cada espectacle. Acabat el Festival, les instal·lacions viatjaran als centres penitenciaris perquè les famílies dels pares i mares interns en puguin gaudir.
Un festival inclusiu
El Festival elPetit es caracteritza pel seu caire inclusiu i accessible per a tots els infants. En edicions anteriors, el Festival havia programat espectacles exclusius per a infants amb neurodiversitat, però l’edició d’enguany aposta per destacar la naturalesa de les propostes d’elPetit –immersives, de proximitat, amb aforament reduït, una atenció de públics específica, respecte als ritmes dels infants, etc.–, que les converteixen en opcions totalment adaptades per a la neurodivergència.
20 anys d’elPetit
El Festival va néixer l’any 2005 a laSala de Sabadell amb l’objectiu de crear el primer Festival internacional del país dedicat exclusivament a les arts per a la primera infància i mostrar creacions artístiques de qualitat. A partir del 2010, s’hi han anat sumant espais escènics de diferents ciutats del territori fins a arribar a comptar amb 29 ubicacions repartides per 13 ciutats.
En l’àmbit formatiu, el Festival ha promogut que les experiències artístiques siguin inclusives i ha impulsat la investigació per entendre millor l’impacte de les arts en viu en el creixement dels infants. A més, ha afavorit la col·laboració entre organitzacions, artistes i educadors per optimitzar recursos i ampliar l’abast d’aquestes experiències, amb molts reptes encara per assolir en el futur.