PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’alcalde de Sabadell defensa que es mantingui l’actual comarca del Vallès Occidental

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental ha aprovat avui una Declaració sobre l’Avantprojecte de Llei de governs locals a Catalunya

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental ha aprovat avui una Declaració sobre l’Avantprojecte de Llei de governs locals a Catalunya, en què es demana a la Generalitat que rectifiqui aquest projecte quant a la divisió comarcal, que afectaria a set municipis del Vallès Occidental: Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Sant Cugat i Castellbisbal.

Tal com ha afirmat l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, “s’està fent una proposta en clau de serveis, perquè s’acaben sumant municipis que ara estan a l’Entitat Metropolitana o a Transports Metropolitans i aquesta, entre cometes, nova comarca arriba fins a Badia”. Per a l’alcalde de Sabadell, “hi ha altres lògiques, com la relació històrica, la realitat física i urbanística o el fet que aquests municipis tenen com a hospital de referència el Taulí. Tenim infraestructures com la B30”. Per això, ha afirmat que “no es poden trencar lògiques d’aquestes característiques per via de la Llei de governs locals de Catalunya, no es pot tenir només la lògica d’uns serveis i oblidar altres realitats, com la realitat històrica o la gestió de serveis”.

Gestió integrada de residus

D’altra banda, el Consorci per  a la Gestió de Residus del Vallès Occidental està elaborant dos estudis per mancomunar diferents serveis de residus a la comarca. Avui s’ha presentat al Consell d’alcaldes i alcaldesses la possibilitat de mancomunar els serveis de recollida municipal de deixalles i també la gestió integrada de les deixalleries. En els dos casos s’estan elaborant estudis per valorar què suposaria per als municipis la mancomunació d’aquests serveis.

Pel que fa a la mancomunació dels serveis de recollida municipal, s’estan dibuixant dues possibles zones d’actuació que inclouen 9 municipis en total. D’una banda, la zona Vallès Oest, on hi hauria els municipis de Viladecavalls, Ullastrell, Rellinars, Vacarisses i Matadepera. A la zona Vallès Est s’inclourien els municipis de Sant Llorenç Savall, Gallifa, Sentmenat i Polinyà, així com també s’hi podria incorporar Castellar del Vallès. Cada municipi ha de prendre la decisió de traslladar el seu servei al Consorci de Residus i després es convocaria un concurs. Els tràmits administratius es podrien iniciar a la tardor. Amb la mancomunació s’aconseguiria una optimització dels serveis i dels costos, una actualització dels contractes, així com una homogeneïtzació d’aquests serveis. L’alcalde de Sabadell i president del Consorci per  a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha afirmat, en aquest sentit, que “es busca aplicar economies d’escala, per la via de l’estalvi, que suposaria tenir una massa crítica més gran i poder ampliar serveis de recollida selectiva”.

També s’està elaborant un estudi per aconseguir la gestió integrada de les deixalleries municipals. Actualment hi ha 17 deixalleries a 14 municipis de la comarca i s’està avaluant el seu funcionament i els costos per tal de valorar la possibilitat d’una gestió integrada que permeti una millora de la recollida, impulsar les accions de reutilització i millorar els serveis, així com unificar els ingressos per la venda de subproductes.

Finalment, el Consell d’alcaldes i alcaldesses ha donat el seu vist-i-plau a un projecte que preveu actuacions de prevenció d’incendis als boscos, d’aprofitament sostenible dels recursos forestals i de promoció de la biomassa forestal com a combustible. Es tracta d’un projecte encapçalat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental que s’ha treballat conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Federació comarcal d’ADF, el Centre de la Propietat Forestal, representants dels propietaris forestals, universitats, centres de recerca, entitats que atenen col·lectius desfavorits i empreses públiques i privades dels sectors forestal i energètic. En total es preveu una inversió de més de tres milions d’euros en cinc anys, des del 2013 fins al 2017.

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental també ha donat llum verda avui a l’inici del procés per integrar la gestió dels Serveis Socials a 12 municipis de la comarca, tal com estableix la Llei de Serveis Socials. D’aquesta manera, s’inicia el tràmit per fer que el Consell Comarcal assumeixi completament la competència de Serveis Socials pels municipis de menys de 20.000 habitants. Quan el procés d’integració estigui acabat, el Consell Comarcal gestionarà completament l’oferta de serveis, els recursos econòmics i l’organització dels serveis en el sí del Consell. D’aquesta manera es garanteix una equitat a la ciutadania en l’accés als Serveis Socials, siguin quines siguin les dimensions del seu municipi.