El Museu d’Història organitza una conferència sobre la importància de Ferran Casablancas en el desenvolupament tècnic de la indústria tèxtil
La xerrada està relacionada amb l’exposició que actualment es pot visitar al MHS sobre la figura de l’emprenedor sabadellenc en commemoració del 150è aniversari del seu naixement: De Sabadell al món. Ferran Casablancas, inventor i empresari. 150 anys. El contingut de la conferència aprofundirà una mica més en el discurs de l’exposició, tot mostrant el material gràfic que no ha estat possible incorporar a la mateixa i ordenant els fets i les persones d’una manera alternativa per tal de donar-hi una visió complementària.
Ferran Casablancas Planell (Sabadell, 1874 - Barcelona, 1960) és un dels personatges més internacionals que ha donat Sabadell. Va ser l’inventor dels grans estiratges per a la filatura, que va perfeccionar més tard, 1929: els superestiratges. El sistema va ser conegut mundialment com a Sistema Casablancas i va significar una autèntica revolució per a la indústria tèxtil.
D’altra banda, Ferran Casablancas va tenir un paper important a la societat sabadellenca, al marge del seu perfil professional. Políticament, va militar a la Lliga Regionalista i del 1926 al 1936 i del 1946 al 1960 va presidir el Banc Sabadell. Va ser, a més, impulsor de la fundació de l'Associació de Filadors i de la Mútua Sabadellenca d'Accidents de Treball; va ser també vicepresident de la Companyia d'Aigües de Sabadell; membre d'honor de la Fundació Bosch i Cardellach i el 1941 l'Institut Tèxtil de Manchester el va fer Soci d'Honor.
Àngels Casanovas i Romeu
Àngels Casanovas i Romeu (Sabadell 1959) és llicenciada en Història, ha estat conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya i directora del Museu Marítim de Barcelona. Ha comissariat més de vint exposicions temporals i redactat diversos projectes museològics i museogràfics. Entre les seves publicacions destaca la biografia del pensador sabadellenc Miquel Carreras i Costajussà publicada per l’Abadia de Montserrat.