PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Prop de 2.900 habitatges de Sabadell han demanat ajuts europeus per a rehabilitació energètica comptant amb acompanyament municipal

Prop de 2.900 habitatges de Sabadell han demanat ajuts europeus per a rehabilitació energètica comptant amb acompanyament municipal

Aquestes xifres es traduirien en una injecció econòmica de més de 16,2 milions d’euros dels Next Generation, que arribarien a les comunitats o a propietaris particulars quan tiressin endavant les actuacions, tot millorant així la qualitat dels seus habitatges i contribuint a la lluita contra el canvi climàtic. Aquests diners es podrien incrementar encara més quan es resolguin les demandes que estan en curs o en cas d’arribar-ne de noves.

Aquest balanç provisional amplia notablement la reserva inicial per a la ciutat. I és que fa uns mesos, Sabadell comptava amb una preassignació de 7 M€ de Fons Next que, si les comunitats tiraven endavant els projectes, servirien per rehabilitar energèticament 376 habitatges dins del programa de barris dels fons europeus. Era una xifra preassignada però no garantida, atès que les sol·licituds s’havien de fer i, a banda, calia acompanyar també les peticions per als altres programes d’ajuts. Com a resultat de la tasca feta, s’ha pogut passar de 376 a prop de 2.900 habitatges (o sigui 7,6 vegades el nombre inicial) i de 7 milions d’euros a més de 16 milions.

Els ajuts sol·licitats per a la rehabilitació energètica, que estan destinats a contribuir a les obres com també a la redacció del llibre de l’edifici i del projecte de rehabilitació, arribarien a tots els districtes de la ciutat.

Així mateix, de les més de 400 sol·licituds que continuen actives (és a dir amb resolució favorable o en curs), 52 són de comunitats que han demanat l’ajut per rehabilitar, 265 de propietaris particulars i 84 de comunitats que demanen la subvenció per al projecte previ d’obres.

Els ajuts cobreixen entre el 40% i el 80% del cost de les actuacions -depèn de l’estalvi energètic assolit- i poden arribar a cobrir el 100% en casos de vulnerabilitat. A més, comporten avantatges fiscals i desgravacions en l’IRPF.

Avantatges de la rehabilitació energètica

Les obres de rehabilitació energètica són aquelles que es poden realitzar en façanes, cobertes i instal·lacions d’edificis i comporten diferents avantatges tant a curt com a llarg termini: milloren el confort i la qualitat de vida dels habitants, permeten un estalvi en la factura de la llum i del gas, incrementen el valor de l’immoble, allarguen la vida útil de l’edifici i, sobretot, tenen un impacte positiu en el medi ambient tot reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle i mitigant l’emergència climàtica.

El suport i acompanyament a les comunitats i propietaris per facilitar-los l’accés a subvencions i ajuts és una de les línies en què treballa l’Ajuntament per afavorir la rehabilitació del parc d’habitatges de la ciutat. Paral·lelament s’està rehabilitant el parc municipal de pisos i treballant per ampliar el nombre d’habitatges públics a través de la construcció de noves promocions, l’adquisició d’habitatges per destinar-los a lloguer o emergència social o també les gestions per posar a disposició solars destinats a la construcció de pisos a preu assequible.

El període de sol·licitud continua obert

El termini per sol·licitar les subvencions Next Generation per a la rehabilitació està obert fins al 31 de desembre. Així, encara es poden demanar els següents ajuts:

  • Ajuts per a la rehabilitació de barris (programa 1): destinats a actuacions en edificis residencials i habitatges unifamiliars de Can Deu, la Roureda, la Concòrdia, els Merinals, Can Puiggener, Torre-romeu i la Creu de Barberà.
  • Ajuts per a la rehabilitació d’edificis (programa 3): destinats a actuacions en edificis residencials no inclosos en el programa 1 de barris.
  • Ajuts per a la rehabilitació d’habitatges (programa 4): destinats a actuacions en habitatges per part de persones propietàries, usufructuàries i llogateres, que vulguin millorar l’eficiència energètica dels seus domicilis habituals.
  • Ajuts per a l’elaboració del llibre de l’edifici i projectes (programa 5): cobreixen les despeses d’honoraris de la redacció del llibre de l’edifici i del projecte de rehabilitació.

Respecte a aquests ajuts, hi ha la possibilitat de sol·licitar una bestreta per als programes 1 i 3. Això suposa que les comunitats poden cobrar un 50% de l’import de la subvenció a l’inici de l’obra, un 30% més quan l’obra estigui al 80% de l’execució i el 20% de la subvenció restant al final dels treballs.

Per demanar els fons

La ciutadania interessada en aquests fons pot adreçar-se a l’oficina de rehabilitació que gestiona Vimusa (ctra. de Barcelona, 598). L’equipament és fruit d’un conveni entre l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. El telèfon de contacte és el 93 018 09 01