El Museu d’Art de Sabadell presenta el projecte de mediació artística “Binomis”, en el marc de l’exposició Gris Plom
El projecte de mediació Binomis el formen tres equips responsables d’articular formes de mediació, participació i acció obertes a la multiplicitat lingüística, la diversitat cultural i ètnica de la ciutat, tot buscant respostes a un seguit de preguntes: què podem fer per obrir les portes a la creativitat que es desplega a les zones perifèriques de la ciutat i al marge de les seves institucions hegemòniques?; Com fer de les arts visuals un espai de relació dinàmica, participativa i oberta a la gran diversitat cultural que conviu a Sabadell?; com crear estratègies d’integració i circulació dels imaginaris i múltiples de formes d'expressió que conviuen a la nostra ciutat?
Primer binomi
El primer d’aquests dispositius de mediació artística serà Els museus com rius, afluents d’art i cultura i tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre a les 12 del migdia, al parc de Catalunya. Estarà conduit pels artistes Assumpció Oristrell i Frank Trobok (DACS) i comptarà amb la participació de membres de les comunitats africana i amazigh de can Puiggener, alumnes de l’Escola Illa, i el col·lectiu artístic DACS.
Per mitjà de diferents manifestacions artístiques com la performance, l’escriptura narrativa, el dibuix o la il·lustració, els participants donaran un resposta autocrítica a les diferències de visió del món de les diverses comunitats que integren i conviuen a la ciutat –amb el riu Ripoll com a nexe d’unió- i crear estratègies d’integració a través de l’art contemporani per les seves múltiples de formes d'expressió.
Tot aquest treball artístic s'exhibirà al Parc Catalunya amb la intenció posteriorment de compartir-ho en altres espais de la ciutat. La idea d'utilitzar l'espai públic es interpel·lar la ciutadania de Sabadell per a la construcció sociocultural que garanteixi l'accés a l'art i la cultura de totes les comunitats que conviuen al territori.
Segon binomi
La segona de les propostes tindrà lloc el diumenge, 17 de novembre a les 11 del matí, a la Nau Cellers. Gestos en l’aire. Vides extraordinàries, estarà dirigit per Oriol Enguany i Oriol Vilapuig i comptarà amb participants d’Impremta Catalunya.
Aquesta activitat planteja com donar veu als múltiples relats immaterials que teixeixen qualsevol comunitat. Convidar a la gent, entesa en la seva diversitat social, cultural i temporal, a participar en una construcció col·lectiva com a forma per desdibuixar la uniformitat de la història i entenent que aquesta es construeix també des del que és fràgil i heterogeni, recollint gestos anònims i immaterials.
El taller consistiria a generar propostes per generar múltiples microhistòries que finalitzaria i es recollirien a l'espai del porxo de la Nau Cellers de Gràcia amb un gran taller en el qual se sumaria la Impremta Catalunya, un col·lectiu de joves de Palau-solità i Plegamans que s'encarregarien d'imprimir i enquadernar tots aquests relats per distribuir-los i compartir-los.
Tercer binomi
La celebració del dia mundial de la Sida centra el contingut del tercer i darrer binomi de mediació. Salut interdependent. Dia Mundial de la Sida a Sabadell es desenvoluparà, per tant, l’1 de desembre, dia de l’efemèride. Anirà a càrrec d’Actuavallès i Sitesize (Elvira Pujol Masip i Joan Vila Puig) i compta amb la participació de l’Institut Vallès de Sabadell.
Serà una activitat performàtica única que posa de manifest la importància de les cures comunitàries i la preservació de l’entorn natural, a la vegada que busca conscienciar sobre la lluita contra la Sida i recordar aquelles que han viscut amb aquesta malaltia.
La performance es desenvoluparà al llarg d’un tram que connecta el riu Ripoll amb la plaça del Dr. Robert. Aquest recorregut simbolitza la unió de la comunitat en la lluita contra la SIDA i la seva determinació per preservar l’entorn natural.
La preparació i proposta creativa d'aquesta passejada de memorial reivindicatiu es faria a partir d'un taller creatiu específic en el qual es desenvoluparan els continguts a comunicar, el traçat del recorregut i la creació dels elements gràfics i performatius que donaran forma a la desfilada.
Gris Plom
Des de principis del setembre i fins a finals d’any, el Museu d’Art, l’Acadèmia de Belles Arts i l’Estruch acullen una ambiciosa proposta cultural, en el marc de la Capitalitat Cultural Catalana 2024 i de Manifesta+: “GRIS PLOM. Arts visuals a Sabadell, 1960-2024” presenta una constel·lació d’obres d’art, de documents escrits i visuals, així com d’activitats concebudes i realitzades per artistes de la ciutat, que mostra Sabadell com un gran actiu creatiu. GRIS PLOM estableix el punt d’arrencada a mitjan anys seixanta del segle passat i arriba fins avui, tot relatant-s’hi la conformació d’una xarxa d’arts visuals que és metropolitana, nacional i internacional.
GRIS PLOM sorgeix de la Taula d’Arts Visuals de Sabadell, convocada per l’Ajuntament de Sabadell amb la finalitat d’impulsar propostes culturals de cara al programa de la Capitalitat Cultural Sabadell 2024 i de Manifesta+ (la programació local de la biennal internacional Manifesta 15, en la qual Sabadell hi participa). La mostra inclou un programa d’activitats i accions disseminades per tota la ciutat. L’objectiu és obrir, interpel·lar, desbordar continguts i obrir nous imaginaris.