Sabadell “digitalitza” elements del patrimoni industrial per poder oferir visites virtuals
Aquest és el gran projecte que es presenta en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, que tindran lloc el cap de setmana de l’11, 12 i 13 d’octubre sota el lema “Itineraris, xarxes i connexions”.
Aquest matí ha tingut lloc al MHS la presentació del projecte amb la presència del regidor de Cultura, Carles de la Rosa; Lluís Matas, tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat; Jordi Medina, cap de l’Àrea de Mediació de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Xavier Tudela, president de la Capitalitat de la Cultura Catalana i Joan Comasòlivas, director del Museu d’Història de Sabadell.
El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha agraït la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural en la consecució del projecte i ha destacat que
“aquest projecte forma part de les noves tendències museístiques i s’entronca en el nou model de Museu d’Història en què estem treballant i que incorpora noves tècniques que facin més atractiva la nostra oferta museística i impulsi la seva projecció fora de la ciutat”.
El director del Museu d’Història, Joan Comasòlivas, ha afegit que la digitalització dels edificis
“permet fer visites virtuals que incorporen a més, explicacions, imatges antigues i altres elements que fan més completa i rica l’experiència”.
Per la seva part, Lluís Matas, tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat, ha destacat que
“aquest projecte esdevé moltes coses: és una eina de coneixement, és un recurs educatiu, una forma atractiva de mostrar el patrimoni; però també és un accés directe per donar a conèixer al món tot el que la ciutat pot oferir, un reclam per convidar tothom a visitar-nos i gaudir de la nostra riquesa patrimonial i cultural”.
Els quatre edificis escanejats són el Vapor Pissit, la Torre de l’Aigua, el Vapor Buxeda Vell i la Casa Duran. Per digitalitzar aquests edificis s’ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Amb aquesta iniciativa es vol donar a conèixer el patrimoni industrial tant dins com fora de la ciutat, de forma permanent i digital, per mitjà d’un format atractiu que permeti la interacció i generi continguts didàctics. A més, amb aquest format es permet l’accés a persones amb dificultats de moviment.
El projecte preveu en un futur continuar amb la digitalització del patrimoni industrial sabadellenc. Els models 3D creats es podran consultar des del web del Museu, amb la possibilitat de fer una visita guiada virtual i es podrà accedir directament als enllaços mitjançant un codi QR senyalitzat a cada equipament. Una mostra dels resultats del projecte es podrà visualitzar el dissabte, 12 d’octubre, de 20.30 a 22.30 h, amb la reproducció d’un videomapping a la façana del Vapor Buxeda Vell i d’un audiovisual a l’interior, que mostraran els models 3D i el seu potencial. Es faran passis cada 15 minuts, aproximadament.
Jornades Europees de Patrimoni
Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea, que té lloc ininterrompudament a Catalunya des del 1991. Estan considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.
Sobre les jornades, Jordi Medina, cap de l’Àrea de Mediació de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha destacat que
“les jornades posen en valor el patrimoni cultural del país i és molt important la implicació dels municipis i per aquest motiu incentivem les iniciatives que en aquest sentit puguin organitzar. Des del 91 que la Generalitat participa a les jornades i comptem amb més de 500 activitats distribuïdes per tot el país. Som una de les regions europees amb més activitats”.
Formant part de les Jornades i en el marc de Sabadell, Capital de la Cultura Catalana, l’empresa Torra SA organitza una visita teatralitzada per conèixer el cementiri de la ciutat, amb la col·laboració del Museu d’Història de Sabadell. Tindrà lloc el divendres 11 d’octubre, a les 20 h (places limitades, amb inscripció prèvia al 93 727 85 55).
En el context de la Capitalitat Cultural, el president de la Capitalitat de la Cultura Catalana, Xavier Tudela ha animat
“a continuar fent iniciatives com aquesta que posen en valor el patrimoni cultural de la ciutat, el qual és riquíssim i de molta qualitat, per tal que arribi al màxim de gent”.
A més, el MHS organitza el diumenge 13 d’octubre, a partir de les 11.30 h, una recreació històrica d’un taller de filatura manual. L’activitat està relacionada amb l’exposició temporal “De Sabadell al món. Ferran Casablancas, inventor i empresari. 150 anys”, que està oberta actualment a la segona planta del Museu d’Història. Ferran Casablancas va inventar un sistema d’estiratges per a la filatura que va revolucionar la indústria i es va estendre per tot el món. La seva idea estava basada en el sistema tradicional de filatura, en el qual les mans de la filadora controlaven molt les fibres amb una pressió suau i constant i li donaven la torsió necessària per fer el fil.
En aquesta recreació, s’explicaran els diferents tipus de fibres tèxtils, el procés de tenyit i com es filava a mà.