El Museu d’Història projectarà un vídeo del cineasta William Klein sobre les riuades del 62
El MHS, amb l’ajut del poeta i professor universitari Joaquim Sala-Sanahuja, ha localitzat aquest film a l’INA, és a dir, a la filmoteca nacional francesa. Té una durada de 10:59 minuts i destaca tant per la qualitat de les imatges com per la mirada del cineasta.
En aquesta sessió, Joan Comasòlivas, director del MHS, i Joaquim Sala-Sanahuja emmarcaran els fets i el context en què aquesta pel·lícula es va filmar i, posteriorment, es durà a terme la seva projecció. L’activitat és gratuïta però té un aforament limitat a 50 persones, que s’anirà omplint per ordre d’arribada.
La presència de William Klein a Sabadell ve donada per l’amistat amb l’artista Xavier Valls, a qui va conèixer a Paris, on residien. Valls, a la seva biografia, comenta que va haver de desplaçar-se al Vallès, amb motiu de les riuades i ho va fer acompanyat de Klein, qui va recollir les conseqüències d’aquella catàstrofe hidrològica.
William Klein
William Klein (Manhattan, 19 d'abril de 1926 - París, 10 de setembre de 2022) va ser un fotògraf, pintor, grafista i director de cinema estatunidenc, tot i que la seva activitat es va desenvolupar principalment a París.
Klein va ser un pioner de l’anomenada fotografia de carrer, activitat que va desenvolupar, sobretot durant els anys 50, en diferents ciutats d’arreu i caracteritzada per una visió irreverent i crua de la realitat que captava i una tècnica fotogràfica poc convencional.
Va dedicar-se també a la fotografia de moda, una de les seves grans especialitats, que li van proporcionar fama internacional.
Klein, a més, va dirigir un gran nombre de llargmetratges, incloent el film de 1966 Qui êtes-vous, Polly Maggoo? o la sàtira Mr. Freedom.
Itinerari guiat
D’altra banda, el Museu d’Història ha organitzat el diumenge 29 de setembre a les 11h un itinerari guiat pel riu Ripoll per conèixer sobre el terreny què van significar les riuades del 1962. Es tracta d’un itinerari gratuït, amb inscripcions prèvies i places limitades (inscripcions al 93 727 85 55)
Durant el recorregut es recordarà què va passar la nit del 25 de setembre del 1962 i com van ser els dies posteriors a la tragèdia que va assolar el Vallès, provocant a Sabadell 32 morts d’acord amb les xifres oficials i uns 700 a les diverses localitats vallesanes.
En la passejada es veurà especialment els indrets on els aiguats van fer més destrosses, entre ells la fàbrica de cal Grau i les cases de cal Sec. Es visitaran també les obres fetes al riu en el marc del Parc Fluvial, justament per pal·liar els efectes de noves possibles avingudes. Amb l’ajut d’imatges històriques i de documents sonors es recrearan el que va significar per a la ciutat aquella tragèdia i les conseqüències que va portar a curt i a llarg termini.
Aquestes activitats formen part del programa “Dictadura, repressió i lluita antifranquista”, que inclou diverses activitats que s’organitzaran durant la tardor en el marc del Pla de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Sabadell (2022-2026).