Sabadell és la segona ciutat catalana que acull la jornada La meva ciutat intel·ligent. Volta a Espanya en Twizy
El projecte passarà per 30 ciutats espanyoles fins a finals del juliol
El vehicle elèctric de la consultora ambiental i territorial GeoCyl s’ha aturat avui a Sabadell, en el marc del projecte "La meva ciutat intel·ligent. Volta a Espanya en Twizy". Es tracta d’un cotxe elèctric que està voltant per una trentena de ciutats membres de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI). El recorregut va començar el 27 de maig a Valladolid i acabarà el 18 de juliol a Salamanca, havent recorregut 30 de les 41 ciutats membres de la xarxa. A Catalunya només ha fet parada a Barcelona i ara a Sabadell.
Tal i com ha explicat el regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, “Sabadell acull avui una jornada de treball per mostrar tots els seus projectes intel·ligents. En aquest sentit, la nostra ciutat treballa per estar a l’avantguarda i incorporar noves tecnologies i procediments que ajuden a millorar la ciutat i la qualitat de vida dels/de les sabadellencs i sabadellenques. No ho fa l’Ajuntament sol, sinó que treballa en col·laboració amb un partenariat de 28 empreses i institucions que s’han compromès amb l’estratègia “smart city” de Sabadell, així com amb les entitats i associacions de la ciutat”.
El Projecte "La meva Ciutat Intel·ligent. Volta a Espanya en Twizy” té un doble objectiu. D'una banda, l'Anàlisi de les Ciutats Intel·ligents des d’un punt de vista geogràfic, analitzant com les noves polítiques i accions intel·ligents transformen la vida i morfologia de les nostres ciutats; un treball de camp allunyat dels tradicionals índex i estudis. I, d'altra banda, divulgar el concepte Smart City, que suposa posar en valor la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica i ambiental, la gestió d’infraestructures i altres accions que defineixen aquest tipus de ciutats.
La iniciativa compta amb el suport institucional de la Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI), i s’aturarà a Sabadell perquè representants de GeoCyl coneguin i valorin els projectes que està duent a terme Sabadell, entre els quals, destaca la novetat de poder pagar amb el telèfon mòbil i la implantació de la fibra òptica a Sant Pau de Riu-sec.
Sabadell Parc Empresarial, pioner en la incorporació de noves tecnologies
Sant Pau de Riu-sec es converteix en un dels primers parcs empresarials amb infraestructures i serveis intel·ligents d’Espanya, gràcies al desplegament de la fibra òptica FttH i la instal·lació de sistemes de pagament “contactless”, amb targeta de crèdit o telèfon mòbil si el terminal disposa d’aquesta funcionalitat. Les noves infraestructures i serveis estan sent claus per incrementar la competitivitat i capacitat d’atracció de noves empreses al parc. De fet, Sabadell està entre els 10 primers parcs empresarials de Catalunya que compta amb fibra òptica, entre els més de 700 que hi ha a tot l’Estat.
De la mà de Telefónica, s’ha desplegat la xarxa de fibra òptica “fins a la llar” (Fiber to the home), a disposició de tots els establiments i empreses implantades al Parc, de les quals més d’una vintena ja se n’estan beneficiant.
Gràcies a la fibra òptica FttH, a Sant Pau de Riu-sec la connexió a Internet arriba fins a 100 MB de velocitat real, una velocitat molt superior a la que s’aconsegueix amb la connexió fins ara majoritària d’ADSL. A més, aquesta velocitat no depèn de la distància de l’usuari fins al node o central de repartiment, ja que la fibra arriba fins al mateix lloc d’ubicació de l’abonat, sense perdre velocitat de connexió ni necessitat d’inversió addicional al seu càrrec.
La disponibilitat de fibra òptica FttH no és habitual a Espanya en polígons o parcs empresarials, sovint allunyats dels centres urbans, com és el cas de Sant Pau de Riu-sec. Com que la qualitat de la connectivitat telemàtica és un dels factors més valorats per les empreses a l’hora d’instal·lar-se en un polígon empresarial, la disponibilitat de fibra òptica FttH constitueix un factor important d’atracció i competitivitat del Sabadell Parc Empresarial, de cara a noves implantacions d’oficines o establiments comercials.
Aquesta tecnologia permet a les empreses desenvolupar nous serveis i ser, per tant, més competitives.
A diferència de l’ADSL, la fibra òptica ofereix també una velocitat de pujada molt elevada, cosa que facilita l’ús de les xarxes socials o serveis com el teletreball, la teleassistència, la telemedicina, la formació en línia, la televigilància o l’e-commerce (comerç electrònic), permetent l’enviament ràpid de dades telemàticament o la gestió d’aplicacions i serveis des del núvol (“cloud”).
A més, amb la col·laboració de Banc Sabadell, s’ha implantat el sistema “contactless” als comerços del parc, gràcies a la tecnologia sense contacte Near Field Communication (NFC). Amb aquest sistema, s’agilitzen notablement els pagaments, especialment els de menor quantia, ja que el client paga directament el producte només acostant la targeta de crèdit o el telèfon mòbil al terminal de pagament, d’una manera ràpida i amb els mateixos nivells de seguretat que les targetes de dèbit o crèdit convencionals o que el pagament en efectiu. El mateix sistema també permet el pagament fins i tot sense haver de treure la targeta de la bossa o portamonedes.
Aquestes facilitats de pagament gràcies a les noves tecnologies són especialment interessants per a comerços amb un gran volum d’operacions de petita quantia, on és clau minimitzar els temps de servei a cada client.
Altres projectes intel·ligents a Sabadell
Altres exemples d’aplicacions d’eficiència i estalvi energètic que també s’han visitat durant la jornada d’avui i que ja hi ha en marxa o a punt de funcionar a la ciutat són la recollida pneumàtica (subvencionada en un 80% per la Unió Europea) o el nou sistema de gestió de l’enllumenat públic. També la telegestió del reg a les zones verdes o l’ús d’aigua regenerada per netejar els carrers.
Sabadell també ha incorporat la telegestió de calefacció en 59 equipaments i instal·lacions geotèrmiques i ha posat en marxa la sincronització dels semàfors per donar prioritat de pas als autobusos urbans. Així mateix, s’ha apostat pel vehicle elèctric i s’ha impulsat la informació en temps real de l’estat del trànsit, que activa alarmes en cas d’accidents i que permet controlar a temps real les incidències del trànsit a la zona de la Gran Via.