Un total de 7 centres d’atenció primària mantindran l’horari habitual a l’agost
La negociació duta a terme per l’Ajuntament de Sabadell amb els representants del CatSalut i dels proveïdors sanitaris ha possibilitat que, tot i que inicialment només estava previst obrir dos CAP de la ciutat durant l’agost, finalment seran 7 els que mantindran l’horari habitual d’atenció al públic. Així, cinc Centres d’Atenció Primària (CAP) de Sabadell – el del Centre, Nord, Merinals, Creu de Barberà i Can Rull-- se sumaran als ja previstos Centre d’Urgències de primària (CUAP) Sant Fèlix i Centre d’Atenció Continuada de Ca n’Oriac i mantindran l’horari habitual durant el mes d’agost. D’aquests, el CAP Can Rull, gestionat per la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT) es mantindrà obert en horari continuat des del matí fins al vespre des del dia 1 fins al 14 d’aquell mes i durant la segona quinzena tancarà a les 3 de la tarda.
Aquest ha estat el resultat de la reunió d’aquest migdia a l’Ajuntament entre l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez; la regidora de Salut, Cristina Moreno; representants dels grups municipals a l’Ajuntament; un representant de la Plataforma del Vallès per la Sanitat Pública i, per part de la Generalitat i els proveïdors sanitaris: el director al Vallès Occidental de Catsalut, Joan Parellada; el director d’Atenció Primària metropolitana nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Rafael Gràcia; el director del Servei d’Atenció Primària Vallès Occidental de l’ICS, Òscar Solans; i la directora d’Atenció Primària del Parc Taulí, Encarna Ramos.
L’alcalde ha destacat que “és una proposta molt diferent de la que es va presentar inicialment, l’ICS ha atès la petició dels grups municipals, de la Plataforma, de les associacions de veïns i de l’Ajuntament”. També ha afirmat que “som conscients de les obligacions pressupostàries i crec que ICS ha fet l’esforç per donar resposta a les demandes, s’ha demostrat sensibilitat i ganes de parlar”.
Sánchez ha explicat que “a la primera reunió l’ICS va oferir la proposta de tenir dos CAP oberts a les tardes d’agost i vam traslladar que no era suficient per les necessitats del sistema sanitari de Sabadell i que creiem que calia una proposta més equilibrada per evitar la mobilitat i perquè els malalt crònics tinguessin una millor atenció”. L’alcalde també ha reconegut “sensibilitat i ganes de parlar” per part de l’ICS.
Pel que fa a l’assistència domiciliària, la regidora de Salut ha destacat que “els proveïdors ha vist clar que hi havia una població fràgil de pacients crònics que s’atenen a domicili i que es continuaran atenent”.
La mesura anunciada avui dóna resposta a les peticions que l’Ajuntament de Sabadell, la Plataforma per la Sanitat Pública i la ciutadania en general havien fet davant la Generalitat per replantejar la proposta inicial de l’administració catalana de tancar els CAP de la ciutat durant les tardes al mes d’agost. Davant això, la Generalitat i proveïdors sanitaris han presentat una nova proposta que, a més de l’ampliació d’horaris en alguns centres, preveu altres mesures com: garantir l'atenció del pacient crònic fràgil tant en domicilis com en residencies; reforçar l'atenció domiciliària en general i aplicar el Pla preventiu dels efectes de l'onada de calor per la salut (POCS). També han manifestat la confiança que ha de tenir la ciutadania quant a la qualitat de l'atenció, tot i que han reconegut l'inconvenient d'accessibilitat que pot suposar per alguns ciutadans el desplaçament fora del seu barri. Tal i com s’havia fet els darrers dos anys a l’agost, tancaran els CAP Sud, Gràcia i el consultori del Poblenou i també, enguany, el CAP Concòrdia. Els ciutadans i ciutadanes que són atesos habitualment en aquests centres, podran adreçar-se a qualsevol altre CAP de la ciutat. També, per les tardes, aquells que tinguin com a centre de referència algun dels equipaments que només obri als matins.
Les gestions fetes per l’Ajuntament de Sabadell perquè es revisés la proposta inicial d’horaris del CAP’s durant l’agost se sumen a les múltiples accions que el govern municipal ha emprès els darrers anys en l’àmbit sanitari. De fet, la preocupació pels serveis de salut i els ajustos que s’han fet o que puguin arribar ha estat expressada en múltiples ocasions pels responsables de l’executiu local. Així ho va reiterar el mateix alcalde al president de la Generalitat, Artur Mas, durant una trobada a Barcelona el passat 11 d’abril i també ha traslladat la preocupació al conseller de Salut, Boi Ruiz.
La situació global dels serveis sanitaris i dels professionals de la salut s’ha abordat en diverses reunions entre l’Ajuntament i representants del sector els darrers mesos. En aquest marc, l’alcalde i la regidora de Salut s’han reunit amb els directors dels equips d’atenció primària de la ciutat, amb representants del Comitè d’Empresa a la CSPT, amb el Catsalut i proveïdors sanitaris i amb la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública.
L’Ajuntament reitera la seva disposició a continuar fent d’interlocutor amb la Generalitat, des del diàleg amb les diferents formacions polítiques amb representació al consistori, amb els professionals del sector i ciutadania en general, per garantir la qualitat dels serveis sanitaris, com a serveis públics i universals.