PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

SELFRIDA, les aparences enganyen, nova exposició de gravats de l’Escola Illa a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell

SELFRIDA, les aparences enganyen, nova exposició de gravats de l’Escola Illa a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell

La mostra

Les obres han estat realitzades al taller de gravat de l’Escola Illa per l’alumnat de 2n curs del cicle formatiu de grau superior d’Il·lustració, durant els mesos d’abril i maig d’aquest any.

Els joves artistes han estat assessorats per les professores de l’Escola Illa Anna Vilarrúbias, Aïda Navarro i Gemma Canal. Un cop llegida, analitzada i interpretada l’obra de Selfrida, es va optar per treballar amb planxes reciclades a partir d’envasos de Tetra Pack. Es tracta de matrius que ofereixen la possibilitat de ser tallades a partir de formes diverses creant imatges més fortes visualment. S’ha aplicat la tècnica de la punta seca amb puntes d’acer, els gofrats a partir de buidatge de zones de la planxa, taques planes i arrugats.

Tots aquests elements combinats formen imatges de les seves pors, ferides, ires i mals records. La professora Gemma Canal escriu sobre l’exposició explicant que Selfrida, les aparences enganyen és un proverbi  atribuït a Molière que Frida Kahlo va escriure a sota d’un dibuix. Fou el seu primer autoretrat, no descobert fins aquest segle XXI, l’era de les aparences. El vestit esdevé màscara, però en el seu dibuix, Frida ens vol mostrar també el que resta tapat. L’autoretrat és una creació entre la manera en què volem que ens mirin els altres i la pròpia mirada interior, que descriu el drama de la nostra vida en tensió amb les emocions internes, que no sempre podem expressar com desitgem.

Col·laboració amb l’Acadèmia de Belles Arts

L’any 2005 l’Acadèmia de Belles Arts va convidar a l’Escola Illa a col·laborar en els diferents actes i exposicions del 125è aniversari de la seva creació. Des de l’escola es va muntar una exposició a partir de la reinterpretació del conegut logotip de l’acadèmia realitzat per Antoni Vila Arrufat.

L’exposició de gravats d’aquest logo va ser l’inici d’una estreta cooperació entre les dues parts que perdura fins avui. S’han realitzat divuit exposicions al llarg d’aquests vint anys, que només es van aturar el 2020, any de la Covid. Les dues entitats tenen l’objectiu comú de fomentar i apropar les arts plàstiques als joves i a la ciutadania de Sabadell.