PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Museu d’Art de Sabadell inaugura un mòdul tàctil per a l’accés de la col·lecció a les persones amb dificultats de visió

Dins l’exposició La Mirada Tàctil. Joan Vila Cinca o l’origen de l’art a Sabadell

Aquest dijous, 20 de juny, el Museu d’Art de Sabadell inaugura el mòdul La Mirada Tàctil. Joan Vila Cinca o l’origen de l’art a Sabadell. La Mirada Tàctil és una iniciativa de la Xarxa de Museus Locals dels Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona, que compta amb l’assessorament de l’ONCE Catalunya, i té com a objectiu garantir l’accessibilitat cultural a tota la ciutadania. Els mòduls multisensorials La Mirada Tàctil són espais d’interpretació tàctil adreçats a tothom però especialment adaptats i dissenyats per a aquells visitants amb algun tipus de dificultat visual, ceguesa o mobilitat reduïda.

El mòdul s’ha instal·lat de forma permanent al Museu i presenta els orígens de l’art a la ciutat, de la mà d’un dels seus protagonistes, Joan Vila Cinca, i d’una de les obres més emblemàtiques de l’exposició permanent del Museu, la panoràmica de Sabadell que va pintar per decorar l’estand del Gremi de Fabricants de l’Exposició Universal de Buenos Aires de l’any 1910.

El visitant es trasllada al mes de març de 1910, moment en què Joan Vila Cinca és al seu estudi fent els darrers retocs a l’obra. Aquest quadre serveix de punt de partida per explicar com una població industrial, bruta i sorollosa, però rica, es converteix en un centre de producció artística. Joan Vila Cinca, pintor, pedagog i gestor cultural, serà un dels artífexs d’aquest canvi.

El mòdul inclou una reproducció tàctil d’un fragment del quadre, acompanyada d’una locució que identifica tots els elements més destacats del Sabadell de Vila Cinca. També hi ha un bust de l’artista i dues medalles del primer Saló Biennal d’Art Joan Vila Cinca que l’Acadèmia de Belles Arts va organitzar l’any 1953, obra de l’escultor Camil Fàbregas, que es posen a l’abast del visitant perquè es puguin tocar. Totes les retolacions del mòdul s’han fet en macrocaràcters i braille.

El Museu d’Art de Sabadell explica la història de l’art a la ciutat des de finals del segle XIX, quan la creació d’una Acadèmia de Belles Arts va suposar el tret de sortida de la seva activitat artística. La producció artística la ciutat expressa de manera clara l’esperit i la mentalitat de la seva societat. A Sabadell la creació artística anà en paral·lel amb el creixement industrial, sempre al servei d’una puixant burgesia local.

L’exposició permanent, sota el títol de La col·lecció 1875-1936, representa aquesta història fins pràcticament la primera meitat del segle XX. L’esclat de la Guerra Civil, com a tot arreu, va suposar un punt d’inflexió i de trencament de les dinàmiques d’avantguarda. La segona part d’aquest discurs, des d’aquest conflicte fins a l’actualitat, s’ha anat explicant a través de les exposicions temporals.

Situat a l’antiga casa fàbrica de la família Turull, que il·lustra la societat industrial i burgesa del segle XIX, el Museu d’Art de Sabadell guarda una de les col·leccions d’art més sòlides del país i en les darreres dècades s’ha posicionat com un dels museus d’art més actius.

Per a més informació

Museu d’Art de Sabadell: mas@ajsabadell.cat

La Mirada Tàctil: http://www.diba.es/opc/mirada_tactil

Agenda d’activitats accessibles: www.diba.cat/museuslocals