L’Ajuntament de Sabadell i l’Agrupació de Defensa Forestal de Sabadell porten a terme un seguit d’accions per a la prevenció d’incendis forestals
La Agrupació de Defensa de Forestal de Sabadell, un any més, juntament amb l’Ajuntament de Sabadell estan executat les obres previstes en el Pla de Prevenció d’incendis forestals del municipi amb ajuts de Generalitat i de la Diputació de Barcelona. Aquestes accions inclouen el manteniment dels dos punts d’aigua de 123 m3 i la formació continuada del personal. Cal destacar que la prevenció es fa durant tot l’any amb els treballs forestals i la vigilància.
Tal i com ha comentat el regidor de Sostenibilitat, Lluís Monge, en la roda de premsa d’aquest matí, “tot i que ha plogut molt no podem estar tranquils, perquè tot el sotabosc que ha nascut gràcies a la pluja, amb la calor de l’estiu s’assecarà i serà un nou factor de risc”. Monge també ha destacat que “els boscos són un patrimoni de tots i triga molts anys en fer-se i molt poc temps en fer-se malbé i hem de deixar un patrimoni per a les noves generacions”. Monge també ha volgut agrair a tots els cossos involucrats “la vessant de servei públic, vocació i crida que té la vigilància dels nostres boscos”.
Per la seva banda, Joan Argelaguet, president de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), ha volgut agrair “la feina de tots per tenir els boscos com els tenim actualment, ben endreçats i amb tots els elements per a una bona previsió dels incendis”. Argelaguet ha advertit que el principal perill “és la burilla del cigar llençada per la carretera, anant en cotxe”. Finalment, Argelaguet també ha fet una crida a tota la població, “qualsevol particular es pot acostar al ADF de Sabadell per a fer-ne el patrocini”, ha dit.
La previsió d’inici de la campanya de vigilància és l’1 de juliol, podent avançar-se o retardar-se segons les condicions meteorològiques. A dia d’avui, el risc d’incendi als nostres boscos no és elevat gràcies a l’últim episodi de pluges generals que han caigut generosament a bona part del territori. Tot i això, cal estar preparats per a qualsevol intervenció ja que la pluja ha fet créixer molt el sotabosc
Per la campanya d’estiu, es compta amb 25 voluntaris amb formació contínua realitzada durant tot l’any i que disposen dels equips de protecció personal necessaris. Com cada any es compta amb el camió Unimog amb quit d’aigua de 3000 litres preparat per l’extinció d’incendis, dos vehicles tot terreny 4x4 pick-up amb cubes de 200 i 500 litres d’aigua de capacitat respectivament, tots ells propietat de l’ADF. Aquests vehicles tot terreny faran exclusivament tasques de vigilància i estan preparats per una primera intervenció. També poden fer, aprofitant el coneixement del territori, l’acompanyament dels vehicles de Bombers, en cas d’incendi.
Com a novetat, s’ha millorat el sistema de comunicacions incorporant-se al grup operatiu la figura del coordinador. Cal destacar que el Consell Comarcal ha cedit a la Federació d’ADF un vehicle 4x4 que s’ha posat a disposició de la comarca per la coordinació de tots els efectius en cas d’incendi. Aquest vehicle ja és operatiu a la comarca.
També es compta amb el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PIV), amb el qual la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell i l’ADF de Sabadell, dóna suport al municipi en la prevenció dels incendis.
El PlV està estructurat en diferents rutes territorials amb l’objectiu d’informar als usuaris del bosc de les disposicions legals vigents relatives a la prevenció d’incendis forestals, així com de detectar i comunicar amb la màxima velocitat els inicis d’incendi forestal i també totes les incidències relacionades amb l’incompliment de la normativa entre d’altres. En el nostre cas, formem part de la ruta de Castellar del Vallès.
Línia de defensa contra incendis
Els anys 2011 i 2012 es va obrir la línia de defensa contra incendis forestals que va des del camp de vol de Can Moragues-Togores-Serra de Sant Iscle. Es va actuar en una amplada aproximada de 50 m disposats 25 m a banda i banda del camí. Aquest vial és estratègic i forma part de la xarxa viària bàsica de prevenció d’incendis del municipi definit en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals. Per aquesta raó s’ha aclarit la massa mixta de pins fins aconseguir una clara discontinuïtat en la massa forestal que dificultés la transmissió del foc. Durant aquest hivern s’han fet tasques de desbrossada i manteniment d’aquesta franja.
En anteriors campanyes, l’ADF de Sabadell, va instal·lar dos punts d’aigua aptes per a helicòpters (un a l’ermita de Togores (2004) i l’altre al Santuari de la Mare de Déu de la Salut (2006)) per tal de protegir aquest sector en cas d’emergència per incendis forestals.
Amb la instal·lació d’aquests 2 punts d’aigua es pretén que cap d’ells es col·lapsi pels mitjans aeris i terrestres en cas d’emergència. Actualment es disposa d’una xarxa de punts d’aigua per actuar en cas d’incendi en la part nord del terme amb considerable massa boscosa i que no disposava d’aquestes infraestructures. A més a més, donaria cobertura als termes veïns com Polinyà o Castellar del Vallès.
Dades del Pla de Previsió d’Incendis
El PPI de Sabadell vigent comprèn el període 2012-2015. Aquest document conté els programes generals d’inversions i despeses per tal de desenvolupar les actuacions previstes i temporitzades per anys. Per aquest període aquests programes tenien un cost previst de 31.957,00 euros (incrementat amb la desviació de l’IPC de cada any).
Les actuacions corresponents a l’execució del Pla de Prevenció d’Incendis de Sabadell de l’any 2013, i que s’han executat durant aquest hivern i primera, han estat les següents:
- Tasques de manteniment als 120 km de camins del terme municipal, executades pels equips del servei de manteniment del Ripoll i del rodal.
- Tasques específiques de prevenció en 11 km de camins que conformen la xarxa bàsica de prevenció d’incendis.
Les actuacions s’han fet al llarg del camí de l’Hípica-Granja Salencor a Ca n’Ustrell, Ca n’Argelaguet, Ca n’Ustrell, serra Barona, serra de Sant Iscle i camí del Riu Ripoll.