PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Els serveis continuen sent el principal motor econòmic de Sabadell concentrant el 78% del total de centres de treball, segons el darrer Informe de Conjuntura

Tot i que l’Informe de Conjuntura de Sabadell del 2n semestre de 2012 constata la tendència d’alentiment econòmic que la nostra ciutat ve registrant des de l’any 2008 –un comportament similar a la mitjana de ciutats catalanes de característiques similars– els indicadors analitzats apunten a una evolució favorable respecte de la mitjana en la contractació juvenil, el percentatge de dones aturades respecte del total i l’evolució del preu de l’habitatge.

D’altra banda, pel que fa a l’índex d’especialització respecte dels sectors d’activitat, Sabadell torna a situar-se per sobre de la mitjana comarcal especialment en el sector serveis. En concret, els serveis continuen sent el principal motor econòmic local concentrant a Sabadell el 78% del total de centres de treball com el 84% del total de llocs de treball assalariats i el 75% dels autònoms. A més, la notable presència d’activitats econòmiques enquadrades dins el sector serveis també condiciona la dimensió de les empreses de Sabadell, que es caracteritzen per una estructura d’empresa petita. De fet  el 95,8% tenen menys de 25 llocs de treball.

D’altra banda, la gran implantació dels serveis també fa que el pes de les activitats econòmiques basades en tecnologia i coneixement a Sabadell sigui destacat respecte la comarca. Per exemple, els centres de treball enquadrats en activitats relacionades amb les TIC de Sabadell constitueixen el 20,2% dels del Vallès Occidental. A més, en aquest àmbit s’observa una evolució positiva amb l’obertura de més empreses que es correspon també amb un repunt de l’ocupació en aquest sector durant 2012.

Més enllà del sector serveis, en conjunt, els tres grans sectors d’activitat (serveis, indústria i construcció) sumen a Sabadell 5.204 centres de cotització. 46.479 assalariats i 12.303 autònoms. En concret, a desembre de 2012 el nombre de centres de treball i d’assalariats va baixar en un 5% i ho van fer en un 4% els autònoms respecte l’any anterior.

Per sectors d’activitat, la tendència a la baixa afecta a tots en general, si bé amb intensitats diferents. El sector que mostra, en termes relatius, un comportament comparativament menys deprimit és el sector serveis, amb una reducció del 3% dels centres de treball, del 4% dels llocs de treball assalariat i del 2% dels autònoms. A l’altre extrem, la construcció persisteix en la caiguda, tornant a presentar taxes interanuals negatives de dos dígits. Per últim, la indústria se situaria en una situació intermèdia.

Aquests són alguns dels principals resultats de l’Informe de Conjuntura del 2n semestre de 2012. L’Informe de Conjuntura arriba a l’edició número 26 i es publica en versió electrònica. També es pot consultar des dels web  <vaporllonch.net>. L’objectiu de l’Informe de Conjuntura és ser un instrument d’utilitat amb dades obertes a la consulta de la ciutadania.

Observatori de l’Economia Local

L’Observatori de l’Economia Local (OEL) de l’Ajuntament de Sabadell és l’encarregat d'aquesta anàlisi semestral dels principals indicadors socioeconòmics de la ciutat. El treball de l’Observatori de l’Economia Local és ampli però se sol centrar en l’anàlisi de l’estructura empresarial de la ciutat, del seu mercat de treball i de la seva activitat econòmica A través de l’OEL s’editen diferents publicacions. Les principals són l’Informe de Conjuntura. A més des de l’OEL s’atén comandes de qualsevol persona o empresa interessada en obtenir informació sobre la ciutat.