El programa d’inserció laboral als barris de la zona del Ripoll i al Districte 6 permet la inserció laboral de 267 persones
El resultat del dispositiu l’any 2022-2023 situa en 267 les persones que van trobar feina després d’haver participat en alguna de les accions d’orientació, acompanyament a la inserció i suport ocupacional. Enguany, l’Ajuntament manté aquest programa d’inserció laboral als barris i s’espera acompanyar un mínim de 600 persones entre els diferents punts d’actuació.
L’objectiu és donar un servei de proximitat i facilitar l’acompanyament de forma personalitzada. El plantejament és analitzar l’ocupabilitat de cadascuna de les persones participants i definir el seu projecte professional, tot incidint en les competències a la vegada que es treballen aspectes motivacionals, eines de recerca de feina, recursos per fer front a un procés de selecció o la capacitació digital, entre d’altres.
En paral·lel es preveuen accions de qualificació professional i amb un treball en xarxa entre diferents departaments de l’Ajuntament i amb entitats, agents i empreses del territori per tal que els participants puguin tenir una aproximació a l’entorn productiu i teixit empresarial.
Per accedir a aquest dispositiu, cal que les persones participants estiguin registrades a l’Oficina de Treball com a demandants d’ocupació o millora d’ocupació i empadronades a la zona de Sabadell Sud (Campoamor, Espronceda, les Termes i la Creu de Barberà) o a la zona del Parc Fluvial Riu Ripoll (Can Puiggener, Torre-romeu, El Poblenou, el Raval d’Amàlia i Can Roqueta).
Com indica el regidor de Desenvolupament Econòmic, Antonio Rodríguez,
“aquests dispositius són una extensió del Vapor Llonch per apropar a la ciutadania, encara més, recursos per millorar professionalment. Actuar in situ en aquests barris permet, alhora, un coneixement més específic de la realitat social de la zona i intervenir de forma directa, tot aconseguint un elevat grau de satisfacció de les persones participants”.
Perfil persones usuàries
Més de la meitat de les persones usuàries són dones i la franja d’edat de qui s’adreça a aquest servei supera majoritàriament els 30 anys. Pel que fa al nivell de formació, més del 80% tenen estudis inferiors o igual al Graduat en Educació Secundària i més del 60% no reben cap tipus de prestació per desocupació.
En aquest sentit, el tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat, Lluís Matas, ha destacat que
“es correspon amb el retrat de les persones en atur que presenten una major dificultat per trobar una feina. Amb tot el conjunt d’accions que portem a terme, però, i l’acompanyament intensiu per afavorir la inserció o la millora, s’estan assolint resultats molt positius”.
Punts d’atenció
Les persones interessades a formar part d’aquests serveis s’han d’adreçar als centres cívics de referència en funció del lloc de residència, en horari d’oficina de dilluns a divendres, al matí de 9 a 2.
En el cas del veïnat de la zona sud, és el Centre Cívic de la Creu de Barberà (pl. de Castelao, 1); per a les persones residents a Can Puiggener, el Centre Cívic de Can Puiggener (c. Archidona, 3) i per a les persones residents a Torre-romeu, el Poblenou, el Raval d’Amàlia i Can Roqueta, el Centre Cívic de Torre-romeu (pl. de Montcortès, 1).
Per a més informació es pot consultar el web: https://www.sabadelltreball.cat/dispositiu-barris
Programes d'ocupació
A més d’aquests dispositius, en el marc del programa Treball als Barris es desenvolupen actuacions que permeten a l’Ajuntament contractar directament persones en atur per dur a terme actuacions en benefici de la ciutat. Els contractes laborals poden oscil·lar en funció del programa, alguns dels quals estan a adreçats a joves menors de 25 anys i altres per a una franja d’edat superior.