La Junta de Portaveus aprova per unanimitat una proposició a favor d’una moció de suport a la Iniciativa Ciutadana Europea “El dret humà a l’aigua i al sanejament”
La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una proposició del grup municipal del PSC a favor d’una moció de suport a la Iniciativa Ciutadana Europea “El dret humà a l’aigua i al sanejament”. La proposta s’ha aprovat per unanimitat.
El text de la proposició és el següent:
A proposta de la Confederació Europea de Sindicats (CES), s’està impulsant una iniciativa ciutadana Europea (ICE) en defensa del dret a l’aigua, concebuda com un dret bàsic per tots els ciutadans i ciutadanes. S’hi proposa la creació d’una normativa, en el marc de la UE, per garantir el seu accés universal i excloure la seva gestió dels intents de mercantilització i de liberalització.
Els dos sindicat majoritaris a Catalunya, CCOO i UGT, membres ambdós de la CES, estan impulsant aquesta iniciativa en col·laboració amb altres entitats. De manera concreta, demanen que l’Ajuntament de Sabadell doni suport a la resolució que s’adjunta aprovant la següent moció.
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
El 28 de juliol de 2010, l’Assemblea General de l’ONU va reconèixer, mitjançant la Resolució A/RES/64/292, que els dret humà a l’aigua potable i al sanejament eren un factor essencial per a la vida. La resolució demana als països membres i a les organitzacions internacionals el subministrament de recursos, la creació de capacitats i la transferència de tecnologia amb la finalitat de garantir l’accés físic i econòmic de tots els ciutadans a una aigua potable segura i neta i a un sanejament adequat.
S’obrien les expectatives per ampliar l’accés a l’aigua i al sanejament, especialment per a les persones que estan desproveïdes d’aquests serveis. Només a Europa hi ha un milió de persones sense aigua i vuit milions sense sanejament. No obstant això, aquesta expectativa no s’ha fet realitat: bona part dels governs han seguit amb la inèrcia i les pràctiques anteriors, que no només no han aconseguit resultats positius sinó que han agreujat problemes.
Donat l’actual context de crisi econòmica, molts governs locals, regionals i nacionals poden estar temptats d’obtenir una millora provisional dels seus ingressos amb la privatització dels serveis de l’aigua, el que es tradueix en un important augment de les tarifes als usuaris, una reducció del control de la gestió per part dels poders públics i l’orientació prioritària del servei cap a l’obtenció de beneficis empresarials.
A Catalunya tenim exemples d’aquests conflictes en relació al model de gestió hídric, com el procés de privatització d’Aigües Ter Llobregat o els canvis en els serveis del cicle integral de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ambdós casos impliquen l’afectació a milions de persones.
Amb l’objectiu de garantir aquest servei a tots els ciutadans que resideixen a Europa i garantir el futur de les properes generacions, els sindicats europeus de serveis públics han llançat una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) amb el suport d’altres organitzacions socials.
Es tracta de la primera ICE des de l’endegament del Tractat de Lisboa, i té els següents objectius:
1.- La garantia d’uns serveis d’aigua i sanejament per tots els ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea.
2.- La defensa dels drets humans per sobre dels interessos comercial, amb el rebuig de la liberalització dels serveis d’aigua.
3.- L’accés universal a l’aigua i al seu sanejament.
Per tot l’exposat anteriorment, proposo l’adopció dels següents
ACORDS
1.- La Junta de Portaveus de l’ajuntament de Sabadell s’adhereix a la ICE “El dret humà a l’aigua i al sanejament”
2.- Els canals de comunicació de l’Ajuntament de Sabadell informaran sobre l’adhesió a aquesta campanya i difondran la recollida de signatures mitjançant el web http://www.right2water.eu/es
3. Es donarà trasllat de l’adhesió a les organitzacions sindicals promotores d’aquesta iniciativa.