La Junta de Portaveus aprova per majoria una moció per demanar la continuïtat del finançament de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència
La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció per demanar la continuïtat del finançament de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. La proposta, presentada pel Partit dels Socialistes, s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, CIU, ES, ICV, EUiA i l’abstenció del PP.
El text de la moció és el següent:
El 4 de desembre de 2006, el Congrés aprovava la Ley 39/2006, de 4 de diciembre, de promoción de la autonomía personal y atención a las personas en situación de dependencia (LAPAD). Aquest instrument legal reconeixia un nou dret subjectiu i universal de cura a les persones que bé per motius d’edat, bé per motius de discapacitat (física, psíquica, mental o sensorial) es trobava en situació de dependència. L’aprovació tant de la LAPAD com, a Catalunya, de la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de Serveis Socials, va suposar la cració del Sistema Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència (SCAAD) que, ha atès a més de 161.000 persones (156.000 abans de 2010).
Des de l’arribada del PP al Govern, l’atenció a les persones amb dependència ha estat objecte de retallades importants. La decisió de paralitzar la Llei de Dependència per als dependents moderats es va prendre en el primer Consell de Ministres del Govern de Rajoy, el 30 de desembre de 2011 i va ser aprovada al Congrés amb el suport de CiU. Posteriorment, utilitzant els PGE per al 2012, el Govern va retardar encara més el seu accés al sistema i, finalment, al RD Llei 20/2012 del passat mes de juliol , el Govern del PP va aprovar una nova retallada de l’atenció a la Dependència. Aquest Reial Decret modificà 16 disposicions de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència. Ara, en data 26 d’abril de 2013, el Govern ha presentat el Programa Nacional de Reformes 2013 (PNR) i podem conèixer quin és l’abast d’aquelles modificacions. Aquest programa pretén, suposadament, racionalitzar la despesa pública i aconseguir un suposat estalvi econòmic. En realitat, el Govern torna a utilitzar la crisi com excusa per a justificar la retallada de serveis públics i de drets a la ciutadania, i desmantellar el sector públic en benefici del privat.
La proposta de l’actual Govern de l’Estat, pel Sistema de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència, és retallar 1.108 milions d’euros (quantia superior a la pressupostada per aquest àmbit al 2013, que és de 1087 milions d’euros). Per aconseguir aquest objectiu el Govern de l’Estat està demorant, des de 2012, la incorporació al sistema de les persones beneficiàries amb grau de dependència moderat, està revisant el procés de valoració de situacions de dependència, ha suspès l’obligació de l’AGE de cotitzar a la Seguretat Social pels cuidadors no professionals, ha reduït les intensitats dels serveis i prestacions, ha eliminat la retroactivitat, ha incrementat el copagament dels usuaris, etc.
Així doncs, la retallada que el Govern del PP pretén fer a la Llei de Dependència, suposa un greu risc de desatenció per a les persones dependents i les seves famílies, i, en definitiva, el desmantellament del sistema. En el cas de Sabadell la reducció de la prestació de cuidador del 15% ha afectat a 4024 persones que han vist reduïda la seva prestació entre 77 i 51 euros/mes o que pot afectar a les 698 persones que tenen teleassistència degut a la retirada de la co-financiació que feia l’IMSERSO a través de la FEMP.
Però aquesta reducció pressupostària no significa únicament la vulneració de drets assolits a l’any 2006. Des de l’entrada en vigor de la llei fins a l’ay 2011, en un context de greu crisi econòmica com l’actual, el sector d’atenció a les persones depenents va crear més 185.000 llocs de treball directes i 63.000 indirectes; i com reconeixen diferents informes, inclosos els de la UE, aquest sector és un dels que té més potencialitat a l’hora de generar ocupació de qualitat i no deslocalitzable.
El Govern del PP enlloc d’apostar pel sector, aplica retallades que suposaran el tancament de moltes empreses, i per tant la pèrdua de llocs de treball (el propi sector parla de 25.000 llocs de treball menys); el que, si més no, resulta inverosimil, quan el país té una taxa d’atur superior al 26%. Així mateix, el Col·legi de Treball Social de Catalunya ha demanat al Govern de la Generalitat i a la resta de forces polítiques un pacte que garantitzi la cobertura de les persones depenents. Per això, ha instat a la Generalitat a impulsar una atenció compensatòria amb caràcter d’urgència per a què les entitats socials i les administracions locals puguin garantir l’atenció a tots els col·lectius. Aquesta petició està d’acord amb l’article 166 de Estatut de Catalunya dictamina que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de Serveis Socials.
Per tot l’exposat fins ara, el Partit dels Socialistes de Catalunya proposa a La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell l’aprovació dels següents acords:
Primer.- Rebutjar les retallades anunciades al Programa Nacional de Reformes 2013, en especial aquelles que impacten en la qualitat de vida de les persones, i en aquest cas, específicament, de les persones depenents.
Segon.- Exigir al Govern central que mantingui, i si s’escau incrementi, l’aportació pressupostària d’atenció a les persones en situació de dependència, ja que aquest no només és i ha de seguir sent un servei bàsic, subjectiu i universal de la cartera dels serveis socials municipals, sinó que a més s’ha demostrat que és un sector que genera ocupació de qualitat i no deslocalitzable.
Tercer.- Exigir al Govern de la Generalitat que executi les bestretes compromeses en el contracte programa vigent, relacionades amb l’atenció a les persones depenents.
Quart.- Sol·licitar al Govern de la Generalitat que impulsi accions compensatòries amb carácter d’urgència per a què entitats socials i administracions locals puguin garantir l’atenció de les persones depenents.
Cinquè.- Demanar a la Generalitat de Catalunya que elabori un complert desenvolupament del Sistema Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència (SCAAD), incorporant el desplegament del serveis de promoció de l’autonomia personal, prevenció de la dependència, i impulsant una atenció integral que incorpori l’atenció sociosanitària.
Sisè.- Reclamar al Govern estatal i a la Generalitat que compleixin amb els terminis de pagament acordats legalment amb les entitats i els governs locals.
Setè.- Comunicar aquests acords al Govern de l'Estat espanyol, al Govern de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, als grups parlamentaris del Congrés de Diputats, a la FMC, a l'ACM i als ajuntaments de les comarques de Barcelona.