Aquest diumenge s’ofereix una visita guiada de l’exposició Del realisme al noucentisme. Col·lecció Banc Sabadell
Visita guiada a càrrec de Josep Casamartina, comissari de la mostra
Aquest diumenge, 2 de juny, a les 12h. El Comissari de la mostra, Josep Casamartina, oferirà una visita guiada al Museu d’Art de Sabadell.
L’organització és a càrrec de la Fundació Banc Sabadell i Museu d’Art de Sabadell/Ajuntament de Sabadell
Banc Sabadell compta actualment amb un important fons de pintura catalana que es remunta als orígens de la seva col·lecció d’art. Aquesta col·lecció, amb el temps, s’ha anat incrementant de manera considerable amb obres d’autors contemporanis i els seus precedents immediats, com són l’informalisme i l’abstracció. L’exposició actual vol mostrar, precisament, algunes d’aquestes obres rellevants que formen part del nucli inicial de la col·lecció i establir, alhora, un diàleg, de vegades molt directe, amb el fons del Museu d’Art de Sabadell i la seva col·lecció permanent centrada, sobretot, en la pintura local.
“Del Realisme al Noucentisme a la Col·lecció Banc Sabadell” s’inicia amb Ramon Martí Alsina i Marià Fortuny i Marçal, màxims representants a Catalunya del Realisme i l’Orientalisme, respectivament. Segueix amb els seus companys i deixebles més immediats com ara Baldomer Galofre, Tomàs Moragas i Arcadi Mas i Fontdevila. El paisatgisme de caràcter panteista, proper al Simbolisme, hi és present amb Modest Urgell, l’artista més destacat i pioner d’aquesta tendència entre els pintors catalans que van assolir un gran nivell d’excel·lència cap al darrer terç del segle XIX. Acompanyen Urgell, Josep Armet, Enric Galwey, Lluís Graner, Eliseu Meifrèn i Joaquim Vancells, juntament amb Dionís Baixeras, ja inscrit en el Simbolisme més religiós que impulsava Torras i Bages des del Cercle Artístic de Sant Lluch.
La pintura dels temps del Modernisme està representada per Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Hermen Anglada Camarasa, i, en el seu aspecte més expressionista, amb Joaquim Mir, Isidre Nonell i Francesc Gimeno. Precisament Mir i Gimeno tindrien una incidència bastant considerable en la pintura sabadellenca de les primeries del segle XX, d’altra banda també filla directa de Joan Vila Cinca, i que donaria noms com són Antoni Vila Arrufat, Joan Vila Puig i Rafael Durancamps, que seria el padrí de noces de Mir.
Ja a cavall entre el Modernisme i el Noucentisme es situen Ricard Canals i Alexandre de Cabanyes i plenament implicats en l’Art Nou hi ha Francesc d’Assís Galí, Marià Llavanera, Josep Obiols, Josep de Togores o Miquel Villà, que fa de pont entre el classicisme i la modernitat posterior. Clouen la tria Pere Pruna, que juntament amb Togores va ser un dels principals representants del retorn a l’ordre a Catalunya, i Xavier Nogués, un dels artistes més genuïns i paradigmàtics del Noucentisme.
L’horari de visita de la mostra és de dimarts a dissabte, de 5 a 8 h. Diumenges i festius d’11 a 2h.