L’historiador Oriol Riart presenta “Érem feres”, un recull de diaris de combatents a la Guerra Civil
L’obra té un important valor documental –fonts primàries escrites pels protagonistes directes- en la reconstrucció històrica de la guerra a Catalunya. Riart és un especialista en la matèria, com queda palès a la seva tesi doctoral Diaris personals de combatents al front català durant la guerra civil espanyola, presentada l’any 2018 a la Universitat de Barcelona.
Érem feres recull l’experiència directa dels soldats que van viure la Guerra Civil Espanyola a primera línia de front, per mitjà dels seus diaris personals i d’una lectura acurada de les impressions, les pors, les necessitats i les emocions que els combatents van deixar per escrit en el mateix moment dels fets. Oriol Riart ha fet aquesta investigació a partir de 39 diaris i a partir d’allò que ells mateixos més destaquen en les seves anotacions, realitzades dia a dia. Els diaris, per als seus autors, són una eina fonamental per afrontar psicològicament la realitat de la guerra.
Oriol Riart Arnalot (Esterri d’Aneu, 1978) és historiador, arxiver i fotògraf. Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, és també llicenciat en Comunicació Audiovisual i màster en Patrimoni Cultural i Desenvolupament Local per la Universitat de Lleida, així com Màster en Arxivística i Gestió de Documents per la Universitat Autònoma de Barcelona.
En el camp de la història ha escrit diferents articles relacionats amb la memòria històrica i recentment ha coordinat el Congrés de Recerca i Arxius. La Guerra Civil (2018) i la publicació Arxius i Guerra Civil (Ajuntament d’Esterri d’Àneu, 2020). És director del documental Valadredo (2011) emès per TVC i exerceix de guia per diferents escenaris de la Guerra Civil al Pallars Sobirà. Actualment és el responsable de l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu i de la Biblioteca Pública d’Esterri d’Àneu.