Sabadell homenatja a títol pòstum el compositor Pere Casas amb la presentació d’un CD que recull la seva obra completa per a piano
La figura del compositor Pere Casas, desaparegut l’any passat, serà objecte d’un homenatge a títol pòstum, que consistirà en la presentació d’un disc que recull 15 obres per a piano, representativa del conjunt de la seva obra. L’acte de presentació d’aquest CD “Integral de l’obra per a piano – Un retrat” tindrà lloc divendres 3 de novembre, a les 20 h, al Saló del Teatre Principal i estarà protagonitzat per David Casanova, pianista sabadellenc i amic personal del compositor.
L'acte anirà acompanyat d'un concert-col·loqui amb diferents personalitats del món de la cultura que van tenir un contacte directe amb el compositor. D’aquesta manera, el públic s’aproparà a la seva figura, posant el focus en la seva producció pianística; un dels molts gèneres que va conrear i que ajudarà a entendre la veritable dimensió d'aquest artista.
Durant la presentació, avui, de l’acte, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha assenyalat que l’homenatge és reflex de la voluntat de ser
“un ajuntament al costat de les persones i de fer un sentit homenatge a les persones de casa que estimem i valorem”. El regidor ha afegit que “consistirà, tècnicament, en la presentació del disc, enregistrat per David Casanova, amic personal i molt proper de Pere Casas. És un acte amb ànima, amb cor, amb amistat, amb afecte”.
Tal i com explica, David Casanova, l’àlbum, editat pel segell Columna Música,
“pretén abastar el conjunt de les obres del compositor català. Des de la primera obra Carrusel de l’any 1987 fins la darrera d’elles, In memòria est... (2019); així doncs, la seva obra completa per a piano aplega més de 30 anys de treball d’un dels compositors més personals i originals del nostre present”.
La selecció d’obres recull, a més, les diferents etapes creatives de Pere Casas. La seva producció es divideix en tres parts ben diferenciades: una etapa inicial, de cerques i de transició d’un pianisme clàssic cap a un estil propi, amb una influència marcada pel jazz i un llenguatge dissonant; una etapa central on el compositor va trobant un llenguatge més personal, a estones experimental; i finalment un període de maduresa compositiva, amb obres on Casas transmet el seu esperit més íntim i introspectiu.
Pere Casas
Pere Casas Torres (Terrassa, 1957 – Sabadell, 2022) és un dels compositors -especialment per a piano- més rellevants i de major projecció internacional de la música contemporània catalana. La seva obra ha estat interpretada a nombrosos cicles i festivals d’arreu del país i de les principals ciutats europees.
Compositor i docent, va ser guardonat amb diferents premis nacionals. Destaca el primer premi de composició de les Joventuts Musicals de Barcelona l’any 1989, així com el de finalista al concurs de composició de Radio France (París) el 1991. Ha composat per a diferents entitats i institucions. Destaca en el plànol local, l’encàrrec de l’Ajuntament de Sabadell per a l'enregistrament d'unes obres a càrrec del Trio à cordes de París (1992) i de la London Sinfonietta (1997), o les col·laboracions amb l’Orquestra Simfònica del Vallès.
Va col·laborar, d’altra banda, amb l'artista plàstica alemanya Janina Widra-Lamberty i, entre els anys 1999 i 2003, va exercir d'assessor musical a TV3, la BBC i Vía Digital.
David Casanova
David Casanova, especialitzat en repertori contemporani, ha estrenat més de 50 obres de compositors (tant espanyols com estrangers). Ha enregistrat pel segell “la mà de guido” la integral de la música per a piano de Xavier Benguerel (2009) i només l'any 2010, tres CDs en col·laboració amb el Barcelona Modern Project Ensemble de música d'Anna Bofill, Jose Luis Delás i Jesús Rodríguez Picó. El seu repertori abasta des dels clàssics del segle XX-XXI com a compositors actuals (Benet Casablancas, Demián Luna, C. Halffter, Héctor Parra, Raphaël Cendo i altres).
Ha actuat a l'Auditori del Teatre Fortuny de Reus com a solista del Concert de Falla per a piano i cinc instruments de vent, a la sala de concerts de l'Institut Cervantes de Viena, la Sala de concerts del Conservatori de Perpinyà, la Sendsaal de la Ràdio de Bremen, l'Arnold Schoenberg Center de Viena; tant dins com fora de les nostres fronteres (Girona, València, Ciudad Real, Bilbao, Santiago de Compostel·la, Brasil, França, Alemanya i Àustria).
Durant l'any 2015 va actuar juntament amb el grup Barcelona 216 a la difusió de l'obra d'Héctor Parra, tant al Palau de la Música de Barcelona com a l'Auditori de Barcelona. Acaba de finalitzar el projecte d'enregistrament en CD de la integral de l'obra piano del compositor Demián Luna, juntament amb la majoria d'obres per a piano del compositor Benet Casablancas (Columna Música) presentant el disc a l'Institut Cervantes de Viena (2019).
Ha col·laborat també en el cicle Benet Casablancas, en l’acte de l’actriu Carme Elias i participarà properament a la setmana del llibre SBD.